ΚΥΠΡΟΣ: Απαγόρευση φυλάκισης για άτομα κάτω των 18 ετών και δικαστήρια ανηλίκων

ΚΥΠΡΟΣ: Απαγόρευση φυλάκισης για άτομα κάτω των 18 ετών και δικαστήρια ανηλίκων
ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ
ΚΥΠΡΟΣ: Απαγόρευση φυλάκισης για άτομα κάτω των 18 ετών και δικαστήρια ανηλίκων

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Πολίτης», το νομοσχέδιο περιέχει ανύπαρκτες μέχρι σήμερα πρόνοιες, όσον αφορά τον τρόπο μεταχείρισης των παιδιών, μέχρι 18 ετών όταν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με ποινικά αδικήματα.

Δικαστήριο ανηλίκων εγκαθιδρύεται σε κάθε επαρχία, το οποίο θα συγκροτείται από ένα ή περισσότερους δικαστές οικογενειακού δικαίου και ένα οικογενειακό δικαστή, ενώ θα πρέπει απαραίτητα να έχουν εξειδίκευση στην ποινική μεταχείριση παιδιών.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει ο «Π» επεξεργάστηκαν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το γραφείο της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά.

Έσχατο μέτρο θα συνιστά η ποινική δίωξη, όταν οποιαδήποτε άλλα μέτρα έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει. Ακόμη, η προφυλάκιση αλλά και η φυλάκιση ια απαγορεύεται, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

Επίσης, σε περιπτώσεις όπου συλλαμβάνεται ένα παιδί, ο επί καθήκοντι αστυνομικός στον αστυνομικό σταθμό όπου μεταφέρεται θα πρέπει να ενημερώνει πάραυτα λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και τους κηδεμόνες του για να μεταβούν στο σταθμό. Σύμφωνα με τον «Π», το παιδί δεν θα κρατείται σε κελί άλλα σε άλλον χώρο του σταθμού.

Το νομοσχέδιο, βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται, όπου στη συνέχεια αναμένεται να προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση πριν οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση.

www.tothemaonline.com