Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:44 | 04/06/2015

Δίκαιες, τεκμηριωμένες και μη αμφισβητούμενες χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τις αξιώσεις της Ελλάδας για γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις ύψους 280 έως 340 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τόνισε δε πως κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την αξία των ελληνικών αιτημάτων, την ίδια ώρα που «η χώρα μας στενάζει κάτω από την μέγγενη των αξιώσεων» για το δημόσιο χρέος, που είναι μικρότερο από τις διεκδικούμενες επανορθώσεις.

Παράλληλα, η κ. Κωνσταντόπουλου επιτέθηκε σε όσους ισχυρίζονταν στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει φάκελος και έγγραφα στοιχεία για τις αξιώσεις της Ελλάδας. «Κάποιοι διαβεβαίωναν και ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Μόλις πριν τρία χρόνια λέγανε ανεδαφική αυτή την αξίωση που είναι απόλυτα στοιχειοθετημένη», είπε.

Τα σχόλια έγιναν μετά την ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, από τους συμμετέχοντες στην Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και τους συντάκτες του πορίσματος για τις ελληνικές αξιώσεις.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Παναγιώτης Καρακούσης, ο οποίος συμμετείχε στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που συνέταξε την έκθεση για το χρέος, τόνισε ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι η χώρα μας έχει απεμπολήσει ή αποσύρει οιαδήποτε απαίτηση της, ούτε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο διευθυντής του Οργανισμού Δημόσιου Χρέους, Δημήτρης Τσάκωνας, ανέλυσε την μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε για να προσδιοριστούν οι οφειλές και κατ’ επέκταση οι σημερινές απαιτήσεις, τονίζοντας ότι «είναι συντηρητική και αξιόπιστη και δύσκολα κάποιος θα έρθει να πλήξει, ή να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της έκθεσης».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis