Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:15 | 26/01/2017

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες που κατατρώνε μια τεράστια δασική έκταση στην κεντρική Χιλή.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάριο Φερνάντεζ, εντοπίστηκαν οι σοροί δύο αστυνομικών στον ποταμό Μάουλε, ενώ μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους και τέσσερις πυροσβέστες - όλοι τους έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Ένα τεράστιο Boeing 747 super tanker κατέφτασε χθες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαϊάς, που είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες κι ανάγκασε τις αρχές να κηρύξουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια μεγάλη περιοχή νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Το αμερικανικό super tanker μπορεί να μεταφέρει 22 φορές περισσότερο νερό και επιβραδυντικά απ’ τα συνήθη μονοκινητήρια πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρωθεί 238.000 εκτάρια.

Χθες βρήκε τραγικό θάνατο ένας πυροσβέστης στις φλόγες την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει μια οικογένεια να εγκαταλείψει το σπίτι της κοντά στην πόλη Κονστιτουσιόν. Άλλοι τρεις συνάδελφοί πέθαναν κι ακόμη τρεις τραυματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

 

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ, ζήτησε βοήθεια κι απ’ τον Γάλλο ομόλογό της Φρανσουά Ολάντ, που επισκέπτεται τη χώρα, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και το Περού να στείλουν ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Η πρόεδρος κατήγγειλε πως κάποια από τα μέτωπα οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες και έχουν ήδη γίνει αρκετές συλλήψεις, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι σπάνιες στη διάρκεια του ζεστού άνυδρου καλοκαιριού στη Νότια Αμερική, αλλά η σχεδόν δεκαετής ξηρασία με τη θερμοκρασία σε ιστορικά υψηλά δυσχεραίνουν αφάνταστα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.


www.iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis