Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:20 | 19/01/2015

 

Στα έξι σημεία που «αποκαλύπτουν» σχέσεις του «αντάρτικου πόλης» και ποινικών στην τελευταία δικογραφία για την εντυπωσιακή, ανενόχλητη δράση της συμμορίας εκβιαστών, με τη συμμετοχή 37 ατόμων, εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια ώρα στον συγκεκριμένο δικαστικό φάκελο ανακύπτουν νέα στοιχεία για σειρά επιθέσεων του οργανωμένου εγκλήματος –όπως την απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου, το σχέδιο αρπαγής διευθυντή τράπεζας από την οδό Σταδίου– που δεν έχουν ερευνηθεί ή πλήρως εξιχνιασθεί .

Τα σημεία από τα οποία φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. για σχέσεις επιθέσεων «επαναστατικής βίας» με κοινούς κακοποιούς είναι τα εξής:

Πρώτον: Η αναφορά βαρυποινίτη ότι γνωρίζει τους δράστες της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής από τις Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Ομάδες την 1η Νοεμβρίου 2013 και ότι ο ίδιος έδωσε τα λευκά κράνη στους δράστες.

Δεύτερον: Από την αναφορά του ίδιου βαρυποινίτη στη 45χρονη συγγενή του ότι εκείνη μπορεί να κατασκεύασε –χωρίς να γνωρίζει τον προορισμό του– τον εκρηκτικό μηχανισμό που της είχε παραγγείλει και ο οποίος τοποθετήθηκε στο ΙΧ της πρώην διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού. Η επίθεση αυτή είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2013 στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς.

Τρίτον: Οι αναφορές ότι μια ομάδα «φίλων" (ποινικών, πρώην στρατιωτικών κ.ά.) των ίδιων βαρυποινιτών θεωρείται ότι μπορεί να σχετίζονται με βομβιστικές επιθέσεις της οργανωσης FAI που σημειώθηκαν το 2012.

Τέταρτον: Από τις εκμυστηρεύσεις των ίδιων κρατούμενων κακοποιών ότι συνεργάζονται με αντιεξουσιαστές στην έκδοση πλαστών στοιχείων, ταξιδιωτικών εγγράφων κτλ.

Πέμπτον: Από σειρά αναφορών για μεταφορά όπλων και εκρηκτικών, ύστερα από εντολές των ίδιων βαρυποινιτών, από τον 54χρονο πρώην αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος κατηγορήθηκε ως βασικός συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού. Ο ίδιος φέρεται να μεσολαβούσε προκειμένου ο πρώην βουλευτής και γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος να υποκύψει στις πιέσεις των ποινικών που οργάνωναν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του.

Έκτον: Το κοινό σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό του ίδιου βαρυποινίτη με κρατουμένους μέλη των «Πυρήνων» τον Δεκεμβριο του 2011. Διαπιστώθηκε ότι στη βιντεοσκόπηση του χώρου των φυλακών όπου θα εκδηλωνόταν η επίθεση των δραπετών, στην προμήθεια του οπλισμού και στην αγορά του οχήματος διαφυγής συμμετείχαν συνεργοί του βαρυποινίτη.

Συνεχής «στρατολόγηση»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «μια δικογραφία που επιβεβαιώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την εγκληματική ασυδοσία κρατουμένων κακοποιών μέσα στις φυλακές της χώρας, τις ολοένα πιο στενές σχέσεις “ενόπλων” από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και κακοποιών αλλά και τη συνεχή “στρατολόγηση” νέων ατόμων που να μη γίνονται αντιληπτά από τις διωκτικές αρχές».

Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνεται πως παρ΄ότι ανακύπτει σειρά ευρημάτων για τους οργανωτές βομβιστικών επιθέσεων, εναντίον δικαστικών λειτουργών και του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκου, τελικώς δεν αποσαφηνίζεται ποιοι ήταν τελικώς οι «φυσικοί αυτουργοί» των επιθέσεων .

Διατυπώνονται υπόνοιες για κάποια πρόσωπα, ενω μερικοί που φέρεται να προορίζονταν αρχικά για βομβιστικές επιθέσεις συνελήφθησαν λόγω άλλων ποινικών εκκρεμοτήτων τους από την ΕΛ.ΑΣ. Έτσι παραμένει αγνωστο από ποιους αντικαταστάθηκαν.

Σε μερικούς από αυτούς υπάρχουν ορισμένες ασαφείς αναφορές για «κάποιους που παίρνουν 2.000 ευρώ για αυτες τις ενέργειες και πηγαίνουν στις επιθέσεις με μοτοσικλέτες» ή περιέχονται μόνο μερικοί αριθμοί κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον δεν προσδιορίζεται πώς η 45χρονη συγγενής γνωστού βαρυποινίτη, χωρίς κανένα ποινικό παρελθόν, έφτασε στο σημείο να έχει μετατραπεί σε κατασκευάστρια και... μεταφορέα δεκάδων εκρηκτικών μηχανισμών.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 

tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis