Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:13 | 03/10/2017

Νέο κρούσμα διαφθοράς στο εσωτερικό της αστυνομίας φέρεται ότι αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας για την αρπαγή και τη ληστεία εις βάρος 47χρονου Σύρου, τον Φεβρουάριο.

Ως δράστες κατηγορούνται δύο ανθυπαστυνόμοι που υπηρετούσαν ο ένας στο Τμήμα Ασφαλείας Μενιδίου και ο άλλος στη φρουρά της ΓΑΔΑ.

Ο δεύτερος έχει βαρύ ποινικό παρελθόν καθώς έχει φυλακιστεί για συμμετοχή σε κυκλώματα που διέπρατταν κλοπές και διακινούσαν ναρκωτικά, χωρίς να απομακρυνθεί οριστικά από το σώμα.

Περαιτέρω έρευνα διεξάγει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. καθώς υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής και άλλων αστυνομικών στο εν λόγω συμβάν.

[custom:google-ads]

Η μαρτυρία

Τα γεγονότα άρχισαν να εκτυλίσσονται στις 9.30 μ.μ. της 5ης Φεβρουαρίου 2017. Τρεις άνδρες που παρίσταναν τους αστυνομικούς σταμάτησαν για έλεγχο στην Αττική Οδό, κοντά στο «Ελ. Βενιζέλος», έναν 47χρονο Σύρο, που είχε μόλις επιστρέψει από τη Γερμανία μεταφέροντας πάνω από 300.000 ευρώ σε μετρητά. Τα χρήματα είχε παραλάβει από ομοεθνείς του στη Γερμανία με σκοπό να τα μεταφέρει –αντί αμοιβής– σε συγγενείς τους στην Ελλάδα. «Ο οδηγός μού έδειξε μια ταυτότητα από μακριά και μου είπε: “Αστυνομία, βγάλε το κλειδί από το αμάξι και έλα μαζί μου”. Μόλις φτάσαμε στο αμάξι τους, με έσπρωξε στο πίσω μέρος. Μου έβαλε χειροπέδες και μου φόρεσε κουκούλα στο κεφάλι. Κατάλαβα ότι δεν είναι αστυνομικοί», δήλωσε στους αξιωματικούς της Ασφάλειας. Οι δράστες μετέφεραν τον 47χρονο στον Ασπρόπυργο, όπου τον απελευθέρωσαν αφού πρώτα αφαίρεσαν τα χρήματα από τη βαλίτσα του. Ο Σύρος κατήγγειλε το περιστατικό στους αστυνομικούς του «Ελ. Βενιζέλος», ωστόσο τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας. Αρχικά, οι αξιωματικοί της υπηρεσίας συγκέντρωσαν το υλικό από τις κάμερες στην περιοχή του αεροδρομίου. Διεπίστωσαν ότι τη στιγμή που έφευγε από το πάρκινγκ, ο 47χρονος ακολουθούνταν από ένα μπλε τζιπ μάρκας Ford Maverick. Από τον έλεγχο στις πινακίδες κυκλοφορίας του, διαπιστώθηκε ότι ανήκε στο Τμήμα Ασφαλείας Μενιδίου και ήταν «χρεωμένο» στον έναν από τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς (36χρονος ανθυπαστυνόμος του Τ.Α. Μενιδίου). Το ίδιο αυτοκίνητο εντοπίστηκε και στα διόδια της Αττικής Οδού να ακολουθεί το αυτοκίνητο του θύματος, ένα Volkswagen Passat. «Η καταγραφή της διέλευσης του ανωτέρω υπηρεσιακού οχήματος οδηγεί στο βέβαιο συμπέρασμα ότι το όχημα των δραστών είναι το παραπάνω υπηρεσιακό όχημα», επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου και διεπίστωσαν ότι τόσο ο 36χρονος ανθυπαστυνόμος όσο και ο 48χρονος συνάδελφος και συγκατηγορούμενός του βρίσκονταν τις «κρίσιμες ώρες» σε σημεία που συνδέονται με τη ληστεία.

Oμως, με την προσπάθεια των δραστών να αποπροσανατολίσουν την έρευνα συσχετίζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και την κλοπή (τρεις ημέρες μετά τη ληστεία του Σύρου) ενός Ι.Χ. που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα. Κι αυτό, διότι σε σημείο στο πίσω κάθισμα του κλεμμένου αυτοκινήτου βρέθηκαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σ’ αυτές του υπηρεσιακού Ford Maverick.

Το DNA στις πινακίδες

Στη δικογραφία, μάλιστα, οι αξιωματικοί αφήνουν υπονοούμενα για διαρροή πληροφοριών προς τους κατηγορούμενους αστυνομικούς, μεσούσης της έρευνας: «Η κλοπή του οχήματος έγινε με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες, αντιλαμβανόμενοι –με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο– ότι οι κινήσεις τους έχουν καταγραφεί από κάμερες».

Στις πλαστές πινακίδες ανιχνεύτηκε DNA ενός 32χρονου ομογενούς από το Καζαχστάν. Διώκεται για τη ληστεία, ωστόσο ήδη βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακή της Μόσχας κατηγορούμενος για απάτη.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αρνούνται την εμπλοκή τους στη ληστεία και αποδίδουν τις κατηγορίες στον «μυθιστορηματικό οίστρο» των συναδέλφων τους, που συνέταξαν τη δικογραφία. Ο 36χρονος μάλιστα υποστηρίζει ότι πήγε στο «Ελ. Βενιζέλος» με το υπηρεσιακό τζιπ προκειμένου –σε συνεννόηση με τον διοικητή του– να συναντήσει πληροφοριοδότη σε υπόθεση ναρκωτικών. Επικαλείται δε ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε το επόμενο πρωί, με πληροφορίες για το αποτέλεσμα της μυστικής συνάντησης στο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Ο 48χρονος ανθυπαστυνόμος, αντίστοιχα, ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» για οικογενειακούς λόγους. Μετά τις απολογίες τους, τη Δευτέρα, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σωρεία καταγγελιών

H σύλληψη των δύο ανθυπαστυνόμων για τη ληστεία του Σύρου προστίθεται σε μια σειρά πρόσφατων υποθέσεων με κατηγορούμενους αστυνομικούς.

Στα μέσα Ιουλίου, ενδεικτικά, αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών εξάρθρωσαν δύο ανεξάρτητες αλλά συνεργαζόμενες ομάδες «μπράβων», που είχαν υπό τον έλεγχό τους πάνω από 60 χαρτοπαικτικές λέσχες και μπαρ στην Αττική. Για συμμετοχή στα κυκλώματα κατηγορήθηκαν δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής.

Ο ένας απ’ αυτούς φέρεται να είχε ανάμειξη σε εμπρηστική επίθεση έξω από μπαρ στην Αγία Βαρβάρα και ο δεύτερος σε κατά παραγγελίαν ξυλοδαρμούς. Τον Ιούνιο, αντίστοιχα, ένας αστυνομικός που υπηρετούσε στον Πειραιά κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε κύκλωμα που διακινούσε κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ως μέλη κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων κατηγορήθηκαν δύο ένστολοι τον Μάρτιο.

Το 2016 η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατέγραψε 1.231 καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς. Οι 784 απ’ αυτές αφορούσαν αστυνομικούς. Οι αριθμοί αποτυπώνουν μείωση των καταγγελιών κατά 10,7% σε σχέση με το 2015. Αντίστοιχα (2016) οι «αδιάφθοροι» σχημάτισαν 565 δικογραφίες, οι 364 με κατηγορούμενους αστυνομικούς. Το 38% των συλληφθέντων (με τη διαδικασία του αυτοφώρου) αστυνομικών ήταν ηλικίας 20 έως 30 ετών, το 35% ηλικίας 31 έως 40 ετών και το 22% ηλικίας 41 έως 50 ετών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απαντήσεις σε απορίες για την τοποθέτηση κάμερας στην είσοδο διαμερισμάτων

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis