Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:40 | 03/10/2019

Σε αυτεπάγγελτη διαθεσιμότητα, με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, τέθηκε ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παράβαση άρθρων του ποινικού κώδικα και του νόμου 4557/2018, που αφορούν την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Ο λιμενάρχης φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται άλλα 17 άτομα, μεταξύ των οποίων πλοηγοί και ιδιοκτήτες εταιρειών ρυμουλκών και αφορά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών απ' όσα χρειάζονταν για τον ελλιμενισμό τους, ύστερα από χρηματισμό.

Την υπόθεση ερευνούσαν για αρκετό καιρό οι «αδιάφθοροι» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων μετά από σχετικές καταγγελίες.

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έθεσε σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας έξι πλοηγούς της Πλοηγικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης προς τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους και αφορά τις κακουργηματικές πράξεις της "εγκληματικής οργάνωσης" και της "εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση από κοινού" της "νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις" (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και της "δωροληψίας υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση".

Με την ίδια απόφαση του υπουργού ανεστάλη επίσης η άσκηση των καθηκόντων του αρχιπλοηγού του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του δίωξη για παράβαση του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά που αφορά την κατηγορία της απείθειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι 18 κατηγορούμενοι για την υπόθεση διαφθοράς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν ενώπιον της Α ειδικής ανακρίτρια το Σάββατο (05/10) και την Κυριακή (06/10).

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από πολύμηνη ερευνητική διαδικασία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με συστηματική παράνομη δράση σε λιμάνι της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα, εκ των οποίων 11 ιδιώτες και 7 υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η δράση της εγκληματικής οργάνωσης συνίστατο στην κατ’ επάγγελμα, δομημένη και σε βάθος χρόνου τέλεση των αδικημάτων της εκβίασης, της απάτης και της δωροδοκίας, με αποκλειστικό σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, χρησιμοποιώντας εκβιαστικές πρακτικές και τεχνικές εξαπάτησης στις διαδικασίες ρυμούλκησης πλοίων στο συγκεκριμένο λιμάνι.

Χρονικά η δράση της οργάνωσης προσδιορίζεται τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2018.

Στην εγκληματική οργάνωση είχαν ενταχθεί και οι επτά συλληφθέντες υπάλληλοι και συγκεκριμένα Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και 6 υπάλληλοι του πλοηγικού σταθμού του συγκεκριμένου λιμανιού, οι οποίοι έναντι χρηματικής αμοιβής, εξυπηρετούσαν τη λειτουργία και τους σκοπούς της εγκληματικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, πληθώρα κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών συσκευών αποθήκευσης, 29.120 ευρώ, 5.160 δολάρια Η.Π.Α. και 225 δολάρια Καναδά.

Σε βάρος των 18 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκρηξη Πειραιώς: Μαρτυρία και βίντεο στα χέρια των Αρχών - Ποιους κατηγορεί ο ιδιοκτήτης

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis