Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 17/08/2018

Δεκάδες ανθρώπους σκότωσε η αστυνομία στην Τζακάρτα κατά τη διάρκεια επιχείρησης ενάντια σε μικροεγκληματίες εν όψει των 18ων Ασιατικών Αγώνων. Αποτελούν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς και ξεκινούν αύριο Σάββατο 18 Αυγούστου για να διαρκέσουν έως τις 2 Σεπτεμβρίου. 

[custom:google-ads]

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, στο πλαίσιο της «περιττής και υπερβολικής» αντίδρασης των αρχών από την αρχή του έτους μέχρι τώρα 31 άτομα δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς. 

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο αύξηση της τάξης 64%, αφού η αστυνομία της χώρας είχε σκοτώσει 77 εγκληματίες σε όλη την Ινδονησία κατά τη διάρκεια του 2017.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Οσμάν Χαμίντ, τόνισε ότι το κύμα των δολοφονιών αποκάλυψε ένα «πέπλο ατιμωρησίας» στις αρχές της Ινδονησίας.

«Οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν και όλοι οι θάνατοι πρέπει να διερευνηθούν αμέσως και αποτελεσματικά» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι δεν είναι πρέπει η φιλοξενία ενός διεθνούς αθλητικού γεγονότος να φέρνει την εγκατάλειψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες αθλητές και επισκέπτες έφταναν στην Ινδονησία, επιταχύνθηκαν οι δολοφονίες κατά την αστυνομική επιχείριση για τη «δημόσια ασφάλεια» στο πλαίσιο της οποίας η Ινδονησία έχει επιστρατεύσει 100.000 αστυνομικούς και στρατιώτες.

Προηγήθηκαν τον Ιούλιο οι εντολές υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας στους υφιστάμενούς τους «να προβούν σε αυστηρές ενέργειες», εναντίον υπόπτων που αποτελούν «δημόσια απειλή» και να πυροβολούν όσους αντιστέκονται.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ερμήνευσαν τα παραπάνω ως άδεια στους αστυνομικούς για να σκοτώσουν. «Οι Ασιατικοί Αγώνες προορίζονται για να γιορτάσουν τα ανθρώπινα επιτεύγματα κι όχι για να πρόσχημα για την αστυνομία να σκοτώνει στο όνομα του ελέγχου του εγκλήματος», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ασία.

Παρά τις επικρίσεις, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ινδονησίας τον περασμένο μήνα υπεραμύνθηκε της επιχείρησης «σκούπα».

Φωτογραφία: AP Photo / Tatan Syuflana

 efsyn.gr με αναφερόμενη πηγή: The Guardian

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis