Λάρισα: Τα F-22 Raptor της USAFE - AFAFRICA στην 110 Πτέρυγα Μάχης

ΒΙΝΤΕΟ
Λάρισα: Τα F-22 Raptor της USAFE - AFAFRICA στην 110 Πτέρυγα Μάχης

Προσγείωση υψηλού συμβολισμού στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Το μεσημέρι, στη μια και μισή είναι προγραμματισμένη η άφιξη ενός ζευγαριού  F-22 Raptor της USAFE - AFAFRICA. 

Τα αμερικανικά μαχητικά τις τελευταίες ώρες βρίσκονταν στην αεροπορική βάση του Spangdahlem στη Γερμανία από την οποία και θα απογειωθούν με ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα για άγνωστο προορισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες η παραμονή τους στην 110 Πτέρυγα μάχης στη Λάρισα αναμένεται να διαρκέσει κάτι περισσότερο από δυο ώρες. Τα stealth μαχητικά κατά την ολιγόωρη παραμονή τους θα αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της 110 ΠΜ και σίγουρα η στάθμευση τους δεν είναι ενταγμένη στο πλαίσιο κάποια άσκησης.Η εξέλιξη ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία με δεδομένη τη βούληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επεκτείνει τη «στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», όπως πρόσφατα είχε δηλώσει από τη Λάρισα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Πλαίσιο στο οποίο παραχωρήθηκαν υποδομές Μοίρας που πρόσφατα ανέστειλε τη λειτουργία της στην 110 ΠΜ για την εγκατάσταση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper τα οποία επιχειρούν πλέον από τη Λάρισα, σε απόρρητες αποστολές προς τον Νότο. Μάλιστα ένα MQ-9 Reaper αξιοποιήθηκε την επομένη της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, «δίνοντας πληροφορίες» στην ελληνική πλευρά μετά από αίτημα του Υπ. Άμυνας, όπως είχε δηλώσει ο κ. Καμμένος.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία" Μέχρι το τέλος του μήνα, ελληνική και αμερικανική πολεμική αεροπορία αναμένεται να ανανεώσουν για 6 ακόμη μήνες τη συμφωνία παραμονής στη Λάρισα των αμερικανικών κατασκοπευτικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών.Όπως είναι γνωστό, τα MQ-9 Reaper αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ με αφορμή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν καθώς αποτελούν τα πλέον εξελιγμένα αεροσκάφη σε αποστολές εναέριας επιτήρησης και όχι μόνο
.

Με πληροφορίες από  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

www.onalert.gr