Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:45 | 03/05/2018

Με τις γνωστές ανησυχίες, τα γνωστά αιτήματα αλλά και τα αναμενόμενα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε και φέτος η ευρεία σύσκεψη αρχών και φορέων, στο πρώην Δημαρχείο Λαγανά, με στόχο τη χάραξη της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, για μία ακόμη χρονιά, σε ό,τι αφορά την κορύφωση της θερινής σεζόν.


Το νέο, φετινό δεδομένο, είναι πως η σεζόν βρίσκει το Λαγανά “ορφανό” από Αστυνομικό Τμήμα, όχι όμως και από αστυνόμευση. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου παρά την υποστελέχωση που αντιμετωπίζει και τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού υπό τις οδηγίες του Αστυνομικού Διευθυντή Τριαντάφυλλου Πανώριου ανταποκρίνεται με αμεσότητα σε ότι της ζητηθεί.


Η σύσκεψη ήταν ευρεία και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου και συμμετείχαν, σε αυτήν, φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου και εκπρόσωποι του τουριστικού και επιχειρηματικού κόσμου, του Συλλόγου ξενοδόχων, ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων οχημάτων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όχι όμως, της Περιφερειακής Ενότητας του Τμήματος Εμπορίου και του Υγειονομικού.

[custom:google-ads]

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια


Παρά τις έκδηλη ανησυχία, η πλευρά της Αστυνομίας διαβεβαιώνει πως φέτος η κατάσταση θα είναι καλύτερη και πως, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η αστυνόμευση θα είναι αυστηρότερη από πέρσι, παρά την απώλεια του Τμήματος Λαγανά. Με άλλα λόγια η παρουσία της αστυνομίας στο Λαγανά θα είναι εντονότερη και αποτελεσματικότερη. Σύμφωνα με τον κ. Πανώριο, πέραν των αστυνομικών κλιμακίων ελέγχου, στόχο αποτελεί η σύσταση μεικτών κλιμακίων των δημοσίων ελεγκτικών και άλλων φορέων για διενέργεια παράλληλων ελέγχων.


Η αστυνομία εξέθεσε άλλωστε και τα δικά της αιτήματα από τους υπόλοιπους φορείς και υπηρεσίες που συμμετείχαν, τόσο από τους ιδιώτες όσο και από την πλευρά του Δημοσίου. Το κυριότερο όλων είναι η δημιουργία μεικτών συνεργείων ελέγχων από αρμόδιες υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, σε συνεργασία ωστόσο με την αστυνομία και άλλες αρχές. Στην πλευρά των επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα, συστήθηκε από την αστυνομία να τους βρίσκει συμπαραστάτες στο έργο της και να δώσουν ιδιαίτερο βάρος σε ορισμένα σημεία των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Τα προβλήματα
Αλκοόλ και χρήση «αερίου γέλιου», το γνωστό μπαλονάκι, είναι ένα ακόμη «αγκάθι» στο Λαγανά μαζί με τα ναρκωτικά και νοθευμένα ποτα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των επισκεπτών. Τα περιστατικά είναι αυξημένα και σοβαρά και ενέχεται κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του χρήστη, αν λάβει σε μεγαλύτερη ποσότητα κάτι από τα παραπάνω. Η μικροεγκληματικότητα, κυρίως οι κλοπές κινητών, πορτοφολιών και tablets από ανήλικους, κυρίως Ρομά, είναι ένα ακόμη στοιχείο που ανήκει στον κύκλο της παραβατικότητα στο Λαγανά. Τα αποτελέσματα της δυσφήμησης του Λαγανά ως προορισμού δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά επηρεάζουν ευρύτερα ολόκληρη τη Ζάκυνθο και τη φήμη της.

Διαμαρτυρίες
Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν φθάσει, για να μην πούμε ξεπεράσει, τα όριά τους με μόνο σκοπό να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια.
Για το λόγο αυτό πληροφορίες θέλουν φέτος η δημοτική αρχή μη μπορώντας να πράξει διαφορετικά να προχωρήσει στη διόρθωση της Κανονιστικής Απόφασης κυρίως σε θέματα που αφορούν τις τουριστικές περιοχές και συγκεκριμένα με τα μέτρα που θα αποφεύγονται φαινόμενα μέθης σε ακραίο βαθμό, ειδικά από τους νεαρούς τουρίστες.

Διαπιστώσεις…
Τι να τις κάνει κανείς τις συλλήψεις ή εντάλματα για σφράγισμα επιχειρήσεων που κατάφωρα παρανομούν, όταν η ίδια η νομοθεσία επιτρέπει στον παραβάτη να αποφύγει τις κυρώσεις; Η κυριότερη αιτία για τη διαιώνιση των προβλημάτων του Λαγανά είναι το γεγονός ότι οι διάφορες παραβιάσεις δεν τιμωρούνται όσο αυστηρά χρειάζεται. Μόνο η καταστολή δεν αρκεί αν δεν αλλάξει η νοοτροπία και δεν γίνει σαφές ότι η παραβατικότητα μπορεί όντως να επιφέρει κυρώσεις, δεν πρόκειται να αλλάξει το παραμικρό.
Ο Λαγανάς, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό αλλά σχεδόν μια πόλη και οι ανάγκες της είναι ανάλογες. Μπορεί να έχει μειωθεί σχεδόν -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- μέχρι εξαφάνισης η βαρύνουσα εγκληματικότητα όμως η μικρής κλίμακας είναι αυτή που επηρεάζει σοβαρότερα την καθημερινότητα και αμαυρώνει τη συνολικά θετική εικόνα του νησιού στα μάτια του κόσμου.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ:


ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΠΑΝΩΡΙΟΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

“Από τη σύσκεψη είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί τοποθετήθηκαν οι διοικητές των υπηρεσιών που διευθύνω, των φορέων του δημοσίου και των επιχειρηματιών που μας έθεσαν τα προβλήματα που έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν κάθε χρόνο στον Λαγανά. Θέσαμε τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα και τις παραβατικές συμπεριφορές. Υποσχέθηκαν ότι θα υπάρχει συνεργασία δημιουργώντας μεικτά συνεργία για αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Ο σκοπός είναι κοινός για ένα περιβάλλον ασφαλείας ώστε να προστατέψουμε το τουριστικό προϊόν. Το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή του Λαγανά γιατί συγκεντρώνει ιδιαίτερης μορφής τουρίστες και αρνητικά γεγονότα. Εχω την διαβεβαίωση ότι θα ενισχυθούμε πολύ νωρίτερα από άλλες περιόδους και όλα θα πάνε καλά”

ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΓΑΝΑ

“Ήταν θετικό που έγινε κατά 1,5-2 μήνες νωρίτερα για να προλάβουμε γεγονότα που δεν είναι ευχάριστα. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις από την αστυνομία, την πυροσβεστική, του λιμεναρχείου και των φορέων. Ήταν μια πολύ σωστή συζήτηση. Εύχομαι και παρακαλώ τον Θεό να μην συμβεί άλλο ατύχημα όπως το δυσάρεστο το περσινό. Από πλευράς Δήμου θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις αρχές. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία από όλους και της αστυνομίας, λιμεναρχείο, πυροσβεστικής και των φορέων. Η κάθε υπηρεσία δεν μπορεί αν δεν έχει την βοήθεια των επιχειρηματιών να λύσει τα προβλήματα. Καλό είναι να υπάρχει μια άριστη συνεργασία”

ΝΤΑΙΖΗ ΚΑΨΑΣΚΗ
ΠΡ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΩΝ

“Έπρεπε να είχαν αλλάξει τα πράγματα για τον Λαγανά. Θεωρώ ότι ήδη έχουν υπογραφεί συμβόλαια για την φετινή χρονιά και την επόμενη. Δεν μπορούμε δυστυχώς να αλλάξουμε το τουριστικό μοντέλο. Μιλάμε για ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την περιοχή του Λαγανά. Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η παρουσία της Αστυνομίας. Υπάρχουν ενέργειες που δεν έγιναν από πλευράς δημοτικής αρχής, περιφέρειας και πολιτείας αν θέλετε. Εμείς βιώνουμε το αποτέλεσμα. Και οι κρατήσεις μας δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο που να λέμε ότι περιμένουμε τόσο πολύ κόσμο. Οι πελάτες που θέλουν να είναι ασφαλείς δεν κλείνουν στα δωμάτια μας. Υπάρχουν ανοιχτές πληγές και χάνουμε τον οικογενειακό τουρισμό”

ΦΩΤΗΣ ΚΟΤΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

“Ο Λαγανάς είναι ένα στοίχημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όταν όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που θέλουμε αν είναι αυτό που συμβαίνει ή αν μπορούμε να το αναστρέψουμε. Εάν δεν κοιταχτούμε στα μάτια και δεν γίνει μια συμφωνία κυρίων όλων τότε ούτε εμείς σαν επιχειρηματίες μπορούμε να ζητάμε από τις αρχές, ούτε οι αρχές μπορούν να βοηθήσουν κανένα. Θεωρώ ότι είναι αναστρέψιμο. Στηριζόμαστε στην τύχη που δεν συμβαίνουν περιστατικά. Χρειάζονται μεικτά κλιμάκια για να υπάρξουν έλεγχοι σωστοί. Αλλά και εφαρμογή της νομοθεσίας για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς εξαιρέσεις και ανοχή σε φαινόμενα που μας δυσφημίζουν”

ΤΑΣΟΣ ΖΑΔΕΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

“Ο Λαγανάς έχει καταντήσει σε τέτοιο σημείο που δεν μπορείς να νοικιάσεις σε κανέναν. Τρώμε τη λάσπη τόσα χρόνια για αυτό το γεγονός. Δεν μπορεί να πουλάνε 10 ευρώ όλη τη νύχτα, τι ποτό είναι αυτό; Τώρα υπάρχει και το άλλο φαινόμενο που πουλάνε στο περίπτερο κάτι μικρά με μπαλόνια. Θα πρέπει να κοπεί και η πώληση του αέριου γέλιου. Τι συμβαίνει στον Εγγλέζο και γυρίζει μεθυσμένος και φωνάζει; Μπαίνει στα μαγαζιά που πουλάγανε 10 ευρώ όλη νύχτα. Ζημιά σε όλα τα μαγαζιά. Υπήρχαν και θα υπάρξουν κάποιοι άνθρωποι που δεν λένε να σταματήσουν αυτό το βιολί. Θα πρέπει να τελειώσουν όλα αυτά. Ο Λαγανάς κατέληξε έτσι για αυτό το λόγο”

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΕΚΠΡ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

“Συμφωνώ απόλυτα για την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας κυρίως για επανασχεδιασμό το τουριστικού μας προϊόντος. Τα προβλήματα έχουν ειπωθεί πάρα πολλές φορές. Και τα ζητήματα ηχορρύπανσης και της άγρας πελατών που δυσφημίζουν το νησί. Υπάρχουν πελάτες που δεν βγαίνουν έξω επειδή δεν το ανέχονται να τους τραβάνε οι διάφοροι κράχτες. Και τα προβλήματα με την μέθη, οι ομαδικές συμπλοκές και οι κλοπές. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε. Να μας πείτε τι περιθώρια υπάρχουν και πως θα πρέπει να δράσουμε οργανωμένα και σωστά ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως τα περσινά που μας πρόβαλλαν αρνητικά σε όλο τον κόσμο”

Πηγή: imerazante.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis