Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:55 | 04/12/2014

 

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των εταιρειών Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Japan Tobacco International, Imperial Tobacco Hellas, Καπνοβιομηχανία Καρέλια και ΣΕΚΑΠ, η έρευνα της ACNielsen πραγματοποιήθηκε σε 20 πόλεις της χώρας με τη μέθοδο της συλλογής χρησιμοποιημένων πακέτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το παράνομο εμπόριο τσιγάρων εξακολουθεί να αυξάνεται στην Αθήνα, το Περιστέρι, τη Λάρισα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, την Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα.

Από την έρευνα επίσης φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα (7 στα 10) των παράνομων τσιγάρων είναι illicit whites, τα οποία αποτελούν μια αναδυόμενη μορφή παράνομων τσιγάρων, που παράγονται με μοναδικό στόχο την παράνομη διακίνησή τους, κάτι που είχε αναδειχθεί και από την έκθεση SUN Report της KPMG για το 2013. Ως κυριότερες μάρκες illicit whites εμφανίζονται οι Royal, Golden Mount, Raquel, 777 και RGD.

Σύμφωνα με την έκθεση SUN της KPMG (Ιούνιος 2013) συνολικά 3,9 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2013 στη χώρα μας (4 φορές περισσότερα από το 2009 που ήταν 1 δισ. παράνομα τσιγάρα) τα οποία υπολογίζεται ότι στέρησαν τα δημόσια ταμεία από έσοδα περίπου 565 εκατ. ευρώ αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον κλάδο.

Οι εταιρείες καπνού πραγματοποιούν νέα εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, λέγοντας «ΟΧΙ στα παράνομα τσιγάρα και τον παράνομο χύμα καπνό» η οποία περιλαμβάνει καταχωρήσεις στον Τύπο, ραδιοφωνικά μηνύματα και χρήση ειδησεογραφικών ιστοσελίδων Στη συμμαχία των εταιρειών Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Japan Tobacco International και Imperial Tobacco Hellas προστέθηκαν και οι εταιρείες Καπνοβιομηχανία Καρέλια και ΣΕΚΑΠ.

Βασικό μήνυμα της εκστρατείας είναι οι επιπτώσεις που έχει το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην οικονομία αλλά και τους καταναλωτές τους οποίους καλεί να λένε ΟΧΙ κάθε φορά που κάποιος τους προτείνει στο δρόμο «μια πιο φθηνή, έξυπνη λύση» και να εμπιστεύονται τα νόμιμα σημεία πώλησης. Στον ειδικό ιστότοπο, www.oxistaparanomatsigara.gr, υπάρχουν επίσης πληροφορίες για το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.

Την εκστρατεία υποστηρίζουν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Αιγαίου, το ΣΔΟΕ, οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων καθώς επίσης η ΠΑΣΕΓΕΣ και το Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis