Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:30 | 17/04/2015

Σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 χθες το βράδυ μεταξύ Λασιθίου και Κάσου αναστατώνοντας τους κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Η σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, εντοπίζεται 14 χλμ. νότια της Κάσου, ενώ το εστιακό βάθος σύμφωνα με τους σεισμολόγους προσδιορίζεται στα 10 χιλιόμετρα υποθαλάσσια.

Μπορεί το μέγεθος του σεισμού να ήταν μεγάλο, αλλά δεν ήταν πρωτόγνωρο για την περιοχή, γιατί κατά το παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, καθώς βρίσκεται πάνω στο νότιο ελληνικό τόξο, εκεί όπου συναντώνται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα.

«Πρόκειται για μία σφοδρή σεισμική δόνηση η οποία κατά μεγάλο ποσοστό συνιστά τον κύριο σεισμό, δεδομένου ότι ήδη έχουν καταγραφεί πολλοί μετασεισμοί γύρω στους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόδρομο φαινόμενο δεν είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και το μέγεθος του σεισμού δεν μας ξενίζει. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι σεισμοί στο μέτωπο του ελληνικού τόξου είναι μεγάλοι», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Σεισμογενή χαρακτηρίζει την περιοχή και η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεωργία Πανοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στην περιοχή της Καρπάθου.

Το επίκεντρο
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καρπάθου και 109 χιλιόμετρα από τον Αγιο Νικόλαο. Η δόνηση είχε παρατεταμένη διάρκεια, ενώ 7 λεπτά αργότερα ακολούθησαν και άλλες δονήσεις μικρότερου μεγέθους, γεγονός που καταδεικνύει, όπως δηλώνουν οι σεισμολόγοι, ότι αυτή η πλούσια μετασεισμική ακολουθία εκτονώνει το φαινόμενο.

Η δόνηση έσπειρε τον πανικό σε ολόκληρη την Κρήτη. Εντρομοι πετάχτηκαν στους δρόμους οι κάτοικοι των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας του σεισμού αλλά και της εκκωφαντικής βοής.

Στη Σητεία που βρίσκεται πλησιέστερα στο επίκεντρο ο πανικός ήταν μεγαλύτερος και οι δημοτικές αρχές έως αργά χθες τη νύχτα βρίσκονταν σε επικοινωνία με εκπροσώπους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν προβλήματα, ενώ ήρθαν σε επαφή και με κοινοτάρχες για να μάθουν την κατάσταση στα χωριά.

Στο Παλαίκαστρο Σητείας, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιού, οι κάτοικοι περιέγραψαν στο «Εθνος» τις στιγμές της δόνησης: «Τέτοιο φόβο δεν έχουμε ξαναζήσει. Τα σπίτια μας σείονταν και τα πράγματα έπεφταν».

Στην κεντρική πλατεία του παραθαλάσσιου οικισμού επικράτησαν σκηνές πανικού με τους συγκεντρωμένους κατοίκους να αμφιταλαντεύονται για το εάν θα επιστρέψουν τη νύχτα στα σπίτια τους. «Και τώρα που μιλάμε γίνονται και άλλοι σεισμοί. Πραγματικά φοβόμαστε!».

Ομως και στο Ηράκλειο εκατοντάδες ήταν εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους, υπογραμμίζοντας ότι ήταν τέτοια η διάρκεια του σεισμού που ένιωσαν ότι θα πέσουν τα σπίτια τους και θα τους πλακώσουν. Σε Αστυνομία και Πυροσβεστική μέχρι αργά χθες τη νύχτα δεν είχαν γίνει αναφορές για τραυματισμούς ή εγκλωβισμούς.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ

http://www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis