Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:34 | 15/01/2015

Έντονη δυσαρέσκεια στην κυπριακή κυβέρνηση για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δραστηριότητα του Οργανισμού στην περιοχή - Προανήγγειλε διάβημα προς τον Μπαν Κι Μουν

Έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δραστηριότητα του ΟΗΕ στην Κύπρο κατά την περίοδο 21 Ιουνίου 2014 μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2014.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η Κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε γραπτά και προφορικά διαβήματα στο ανώτατο επίπεδο για την έκθεση, «μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αναπόφευκτα οδήγησαν στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, η Έκθεση παραθέτει τα γεγονότα με τρόπο που ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, “στην Έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην Έκθεση δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διεξαγωγή παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας από το Barbaros, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού”.

Η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης, είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία, υπέδειξε ο Κύπριος  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Κυβέρνηση υπενθυμίζει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης την έντονη απογοήτευση της Κυβέρνησης “για τις ανεπαρκείς αναφορές της Έκθεσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζεται προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη ΔΕΑ”.  Η εικόνα αυτή, σημείωσε, “πολύ απέχει από την πραγματικότητα αφού είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία αρνείται να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πέραν των 30 στρατιωτικών περιοχών στις οποίες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες βρίσκονται μαζικοί τάφοι, ως επίσης σε στρατιωτικά αρχεία, παρεμποδίζοντας σημαντικά το έργο της ΔΕΑ και επιτείνοντας έτσι το δράμα των συγγενών αγνοουμένων”.

Επιπλέον, ανέφερε, στην Έκθεση συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά ατυχείς ισχυρισμοί περί δήθεν εμποδίων και περιορισμών που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας καθώς και για δήθεν αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο.

“Τονίζουμε ότι οι όποιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα. Καλούμε για άρση των περιορισμών που η κατοχική δύναμη επιβάλλει στους Τουρκοκυπρίους προς εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Τουρκίας που στοχεύουν στη συνέχιση της διαίρεσης και της κατοχής”.

Η Κυβέρνηση, είπε, “τονίζει ότι η προσέγγιση ίσων αποστάσεων υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση”.

Προτιθέμεθα άμεσα να προβούμε σε γραπτά όσο και σε προφορικά διαβήματα στο ανώτατο επίπεδο.

Πηγή:protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis