Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 15/05/2016

Οταν οι επενδυτές άρχισαν να υποψιάζονται ότι έχουν εξαπατηθεί από τον 46χρονο χρηματιστή και τον επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Κρήτη, ξεκίνησαν να ασκούν πιέσεις σ' όλα τα μέλη του κυκλώματος.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσαν στις εισαγγελικές αρχές, το περιεχόμενο της οποίας είναι σε γνώση του «Εθνους της Κυριακής», τα θύματα-επενδυτές αναφέρουν ότι τον Μάιο του 2015 βασικό μέλος του κυκλώματος επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις λέγοντας: «Πληροφορηθήκαμε εσχάτως ότι ο (...) δήλωσε ότι τα ?λεφτά υπάρχουν?, γνωρίζοντας ότι η δήλωση αυτή θα διαδοθεί, καθώς τα θύματα είχαμε αναπτύξει επικοινωνία μεταξύ μας».

Παράλληλα, μέσα από τα δικόγραφα προκύπτει με ανάγλυφο τρόπο πώς έδρασαν οι «λύκοι των offshore και των αγορών συναλλάγματος», αλλά και ξεχωριστά ο ρόλος καθενός εκ των 23 συνολικά κατηγορουμένων. Ο Ελληνας «Μέιντοφ» και ο «αξιότιμος» πρόξενος εμφανίζονται να είναι οι δύο βασικοί «παίχτες» που κινούσαν όλα τα νήματα, διευθύνοντας δύο ομάδες.

 

Ο πρώτος αναλάμβανε να «επενδύσει» τα χρήματα σε αγορές συναλλάγματος (forex) μέσω εταιρειών hedge funds που είχε ιδρύσει. Χάρη σε μαθηματικό τύπο και αλγόριθμο που υποτίθεται ότι είχε εφεύρει, έλεγε στα θύματα ότι ήταν σε θέση να προσφέρει αστρονομικές αποδόσεις κάθε μήνα. Ο πρόξενος ήταν ο «κράχτης» της «πυραμίδας Μέιντοφ» και εμφανιζόταν να έχει άριστες σχέσεις με το ουκρανικό επιχειρηματικό λόμπι. Διέδιδε ότι προσελκύει ξένους επενδυτές σε Αθήνα και Κρήτη, οι οποίοι μάλιστα είχαν επενδύσει εκατομμύρια στα hedge funds που διαχειριζόταν.

Ο 46χρονος Ελληνας «Μέιντοφ» διήγε πλούσιο βίο, προσέχοντας όμως να μην τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Δήλωνε πετυχημένος χρηματιστής, συνοδευόταν πάντα από μικρή παρέα και μέχρι το 2015 ήταν θαμώνας σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της παραλιακής.

 

 
Ο 46χρονος Ελληνας «Μέιντοφ» διήγε πλούσιο βίο, προσέχοντας όμως να μην τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Δήλωνε πετυχημένος χρηματιστής, συνοδευόταν πάντα από μικρή παρέα και μέχρι το 2015 ήταν θαμώνας σ

Στο κόλπο ήταν και μία Κύπρια δικηγόρος, η οποία φέρεται να έχει κομβικό ρόλο στην απάτη και να ανήκε στην ομάδα του πρόξενου. Συστηνόταν ως γραμματέας των hedge funds και απέστελλε στους επενδυτές ψευδή ενημερωτικά σημειώματα (reports) με σφραγίδες έγκυρων οίκων αξιολόγησης, από τα οποία προέκυπταν τα τεράστια κέρδη των επενδυτών.

Οταν κάποιο θύμα ήθελε να «τραβήξει» τα κέρδη, τότε η ίδια φρόντιζε να κάνει πληρωμές, προκειμένου να μη θορυβηθούν τα υπόλοιπα θύματα. Ο λόγος είναι ότι οι απάτες τύπου «πυραμίδα Πόνζι» λειτουργούν με τον εξής απλό τρόπο: με τα χρήματα των τελευταίων επενδυτών, αποπληρώνονται τα υποτιθέμενα κέρδη των πρώτων. Οι πιο πρόσφατοι επενδυτές δεν εγείρουν αξιώσεις, ενώ οι πρώτοι είναι αυτοί που συνήθως αρχίζουν να ανησυχούν και ζητούν τα κεφάλαιά τους. Για να συνεχίσει να λειτουργεί η απάτη, απαιτείται η διαρκής προσέλκυση νέων επενδυτών.

Συνεργός σε κάθε πόστο
Για να υπάρχει συνεχής ροή χρημάτων υπό τη μορφή «επενδύσεων», οι «λύκοι των offshore εταιρειών» είχαν παντού δικούς τους ανθρώπους. Μία έμπειρη πρώην τραπεζική υπάλληλος, που είχε συνταξιοδοτηθεί με το βαθμό της διευθύντριας, παραλάμβανε προσωπικά τα χρήματα από τους «επενδυτές». Στο κόλπο ήταν και ένας επιχειρηματίας που λειτουργούσε ως σύμβουλος των hedge funds και έλεγε στα θύματα ότι οι επενδύσεις αποδίδουν καρπούς και όλα βαίνουν καλώς και επικερδώς.

Για να προσδώσουν κύρος στις εταιρείες τους που διαχειρίζονταν τα τεράστια χρηματικά ποσά, ο χρηματιστής και ο πρόξενος είχαν στρατολογήσει τρεις ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι «πιστοποιούσαν» με ψευδείς βεβαιώσεις που έφεραν τα λογότυπα των έγκυρων οίκων αξιολόγησης που εργάζονταν, ότι οι επενδύσεις είναι υπαρκτές και κερδοφόρες. Τα ίχνη των «επενδύσεων», ύψους 500 εκατ. ευρώ, χάθηκαν πίσω από ένα πολύπλοκο σύστημα με 60 offshore εταιρείες σε Μπελίζ και Βρετανικές Παρθένους Νήσους, και τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους.

Μάλιστα, το κύκλωμα διαχειριζόταν επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ που είχε κάνει Ελληνας εφοπλιστής, τον οποίο «χρησιμοποιούσε» ως κράχτη. Η επένδυση του εφοπλιστή ανάγκασε τον χρηματιστή και τον πρόξενο να αλλάξουν τα σχέδιά τους. Το 2013 άλλαξαν δύο φορές επωνυμία και έδρα των εταιρειών τους, διότι προέκυψε δικαστική έρευνα σε βάρος του εφοπλιστή. Πιθανώς φοβούμενοι έλεγχο των Αρχών στα οικονομικά του εφοπλιστή, ο χρηματιστής και ο πρόξενος «τράβηξαν» όλα τα χρήματα από τα hedge funds και τα μετέφεραν σε διαφορετικούς λογαριασμούς.

Ομως, τα θύματα δεν ήταν μόνο μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, αλλά όπως προκύπτει από τα δικόγραφα, υπήρχαν και άτομα που έδωσαν τις περιουσίες μίας ζωής, τα εφάπαξ, τις αιματηρές αποταμιεύσεις. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2015 που η χώρα οδηγούνταν σε εκλογές, οι «απατεώνες με το λευκό κολάρο» (white collar crime) εκμεταλλεύθηκαν την ανησυχία που επικρατούσε στην κοινωνία. «Επηρεασμένη από το κλίμα ανασφάλειας που επικρατούσε σχετικά με τς ελληνικές τράπεζες, είχα συνάντηση με τον πρόξενο. Μου έδωσε κάποιες εξηγήσεις και μου απάντησε ότι υπάρχουν διεθνείς ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εταιρεία τους, ο συνέταιρός του ήταν "καταπληκτικός" και "ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος", ότι είναι σοβαροί επαγγελματίες και πετυχημένοι επιχειρηματίες και η επένδυση θα έχει απόδοση 1,5-2% μηνιαίως», αναφέρει θύμα που «επένδυσε» 50.000 ευρώ.

Συνομιλίες-φωτιά
Ομως, ο χρηματιστής και ο πρόξενος είχαν «δαγκώσει» και Ουκρανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην «πυραμίδα». Εκθεση της Ασφάλειας Κιέβου για διεξαγόμενη έρευνα σε βάρος του χρηματιστή, περιέχει συνομιλίες του «Ελληνα Μέιντοφ» με συνεργούς του σε οίκους αξιολόγησης που παρείχαν ψευδείς βεβαιώσεις. «Αδελφέ, πιστεύω σε βρίσκω καλά. Αυτό είναι το τελευταίο "σπρώξιμο" που χρειάζομαι από εσένα και μετά... ο ουρανός είναι το όριο. Η βοήθειά σου θα εκτιμηθεί δεόντως! (...) Η υπογραφή σου αξίζει 100 εκατ. δολάρια, ως το τέλος του Δεκεμβρίου», αναφέρονται σε e-mails που έχουν υποκλαπεί από τις ουκρανικές αρχές.

Σε συνομιλίες του χρηματιστή και συνεργών του στο Viber (πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω Ιντερνετ), που έχει το Οργανωμένο Εγκλημα στη διάθεσή του, γίνονται οι εξής αποκαλυπτικοί διάλογοι:

«-Aφησέ με να σκοτώσω τον Λίτι (ενν. εμένα). Το σχεδιάζω. -Κάποτε, αλλά πρώτα λίγη ειρήνη».

«-Για να σώσω τον κ... μου από τον περίγυρο του (αναφέρεται το όνομα του πρόξενου) και το πιο σημαντικό να εντυπωσιάσω τον (αναφέρεται το όνομα του εφοπλιστή) και ώστε οι Αραβες να προχωρήσουν γρηγορότερα.

-Τα πράγματα πάνε πολύ καλά με τους Αραβες, αλλά εξαιρετικά άσχημα με την ομάδα του (αναφέρεται το όνομα του πρόξενου). Χρειάζομαι απεγνωσμένα τη βοήθεια του (...) τώρα».

«-Είμαι καταφερτζής. Είπα στο παιδί (...), είναι αυτοί ή εγώ. Πρέπει να πάρεις θέση τώρα φίλε μου, του είπα. Φεύγω από τα funds είπα. Ετσι πανικοβλήθηκε λίγο. Τελοσπάντων. Ζω ένα θρίλερ κάθε γ... μέρα της ζωής μου. Αν ο (...) δε με βοηθήσει; Είμαι τελειωμένος».

«-Δεν αισθάνομαι καλά φίλε. Είναι όλοι εναντίον μου. Χωρίς πραγματικό λόγο. -Ποιος εκτός από τον (πρόξενο);

-Η ομάδα του το δημιουργεί όλο αυτό. Οχι ο ίδιος. Είναι ένα φοβισμένο ανθρωπάκι. Τελοσπάντων αν ο (...) δεν βοηθήσει την γ...»

«-Δεν έχει σημασία τι πιστεύει η (αναφέρεται η επωνυμία μεγάλης εταιρείας ορκωτών λογιστών) ή οποιοσδήποτε άλλος. Εχει τι μπορούν να αποδείξουν. Τόσο απλό».

«-Ο (αναφέρεται το όνομα του πρόξενου) και ένα μάτσο ηλίθιοι. Που είχαν ήδη υπογράψει ότι πήραν όλα τα χρήματά τους πίσω το 2010 (γέλιο). Είναι μια χούφτα επενδυτών που θα προσπαθήσω να καλύψω. Αλλά οι άλλοι;».

Η τακτική της συζύγου
Λαβράκια έπιασε και ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου στον χρηματιστή και τη σύζυγό του. Διάχυτος είναι ο φόβος στις συνομιλίες του ζευγαριού, τις οποίες αποκαλύπτει το «Eθνος της Κυριακής». «-Θα του πούμε τι μας λέτε. Τη γνώμη σας (...) Αλλά θα του πούμε μην το λέτε πουθενά, γιατί είναι όλοι διπλοί πράκτορες. -Ναι, ναι, ναι -Δεν θα πεις τίποτα εσύ ότι μαθαίνεις. -Ναι, ναι, ναι». Σε άλλη συνομιλία η σύζυγος του χρηματιστή τον ενημερώνει για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν με στόχο όλες οι κατηγορίες να αποδοθούν στον πρόξενο, περιγράφοντας όλους όσοι περιέβαλλαν τον άντρα της κατά τα προηγούμενα έτη και κατά λέξη ως «τα κοράκια της ζωής σου»... «Γίνανε με εκατομμύρια. Οι παλιό π... Αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα το 2010».

Θαμώνας της... παραλιακής
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο 46χρονος Ελληνας «Μέιντοφ» διήγε πλούσιο βίο, προσέχοντας όμως να μην τραβάει τα βλέμματα πάνω του. Δήλωνε πετυχημένος χρηματιστής, συνοδευόταν πάντα από μικρή παρέα και μέχρι το 2015 ήταν θαμώνας σε γνωστό νυχτερινό κέντρο της παραλιακής. «Δεν έκανε ακρότητες, προπλήρωνε τους λογαριασμούς του, απολάμβανε ακριβά ουίσκι και ξόδευε χρήματα στα λουλούδια. Τον ξέραμε καλά, ήταν θαμώνας, αλλά δεν μας έδωσε ποτέ την εντύπωση ότι κρυβόταν κάτι άλλο από πίσω», λέει στο «Εθνος της Κυριακή» ο ιδιοκτήτης του κέντρου.

Ο πρόξενος ήταν γνωστός στην Κρήτη ως ο άνθρωπος που θα άνοιγε τις πύλες του οικονομικού παραδείσου και θα εξήγαγε το κρητικό λάδι στην Ουκρανία, αξιοποιώντας τις επαφές του. Κατά πληροφορίες, το 2012 επρόκειτο να βραβευθεί ως «Ανθρωπος της χρόνιας», αλλά παραχώρησε τη θέση του στον χρηματιστή καθώς τότε ήταν αχώριστοι. Στην Κρήτη κάνουν λόγο για ένα άτομο που διαρκώς υποσχόταν επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε τοπικά προϊόντα, σε επιχειρήσεις, ενώ είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ΜΜΕ για να εξηγήσει τα... πλάνα του.

 

 

 

www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis