Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:20 | 26/08/2015

Ετοιμη για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της βοήθειας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις λάβει την απάντηση των ελληνικών Αρχών σχετικά με τη σύσταση της διαχειριστικής Αρχής που θα αναλάβει τη διαχείριση των κονδυλίων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτρό, ο αριθμός των 40.000 μεταναστών που η Επιτροπή πρότεινε να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα σε έναν χρόνο είναι πολύ μικρός σε σχέση με το αυξανόμενο κύμα μεταναστών που δέχονται καθημερινά οι δύο χώρες.

«Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε ένα κομμάτι από το βάρος που δέχονται αυτές οι χώρες» σημείωσε η κυρία Μπερτρό.

Σχετικά με την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι οι διαδικασίες για τη σύσταση της διαχειριστικής Αρχής προχωρούν και εκτιμάται πως αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε να δρομολογηθεί και η εκταμίευση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πάντως ότι τα πρώτα έκτακτα κονδύλια έχουν εξασφαλισθεί μέσω της Υπατης Αρμοστείας.

Η Ν. Μπερτρό υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει δύο «κομβικά σημεία» (hotspots), ένα στη Σικελία και ένα στον Πειραιά. Σε αυτά τα σημεία πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (ΕΥΥΑ), προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών.

Οι πρόσφυγες θα οδηγούνται αμέσως σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου, όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλλουν στη διεκπεραίωση των υποθέσεων το συντομότερο δυνατόν. Για όσους δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη-μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.

Τέλος, η Μπερτρό εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως οι χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνες τους για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών που ζητούν άσυλο.

Νέα επεισόδια
Η κατάσταση στη Λέσβο έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πάνω από 8.000 μετανάστες αναζητούν ένα εισιτήριο για τον Πειραιά και στο λιμάνι καθημερινά σημειώνονται σοβαρά επεισόδια. Τα έκτροπα δεν λείπουν και από τα κέντρα καταγραφής και προσωρινής παραμονής στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ, από όπου θέλουν να φύγουν οι μετανάστες και να κατέβουν στο λιμάνι.

Μια αστυνομικός ποδοπατήθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης στη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο καταγραφής στη Μόρια. Η αστυνομικός είχε επιφορτιστεί με την τακτοποίηση μιας ομάδας μεταναστών στα κτίρια, εκείνοι ωστόσο αρνούνταν να συμμορφωθούν και επιχείρησαν να διαφύγουν ποδοπατώντας την.

Η αστυνομικός υπέστη θλάσεις στον αυχένα και στο δεξί της χέρι, ενώ σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Απόστολος Παπαδέλλης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι καθημερινά σημειώνονται περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών.

 

Χρυσούλα Κατσαρού

http://www.ethnos.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis