Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:28 | 15/01/2020

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αξιολόγηση Υπουργών και κυβερνητικών δομών εισάγουν το Μέγαρο Μαξίμου σε μία πολιτικά διακεκαυμένη ζώνη, την ώρα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθεία επίδραση στα εθνικά μας θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά. Η παρατεταμένη ονοματολογία γύρω από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας οδηγεί τον πρωθυπουργό κατά πληροφορίες να επισπεύδει τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες πιθανώς να έλθουν πριν από το νέο διεθνή γύρο του σε Νταβός και Παρίσι.

Επ' αυτού, κρίσιμη ημερομηνία θα πρέπει να θεωρείται η επόμενη Τρίτη 21η Ιανουαρίου, όταν και συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, παραμονές της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροοπτού θα καταργήσει από τις…μεθεπόμενες εκλογές την απλή αναλογική.

Λίγες ώρες προτού κάνει τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να κοινοποιήσει την απόφαση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και προτίθεται να ενημερώσει για το αποτέλεσμα του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον.  Μολονότι, τίποτε από όσα έχουν διαρρεύσει ή και δημοσιευθεί τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει κατασταλάξει στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Κυβερνητικές πηγές προδιαθέτουν, επίσης, πως ενώ διερευνήθηκε επί μακρόν η πιθανότητα γυναικείας υποψηφιότητας, οι τελευταίες ενδείξεις φαίνεται να «δείχνουν» προς άνδρα υποψήφιο. Σύμφωνα, εξάλλου, με καλά πληροφορημένες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου φλέρταρε με την ιδέα συγκεκριμένης υποψηφιότητας, προερχόμενης από τον Αριστερό χώρο, ωστόσο, οι αντιδράσεις, που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας κατέστησαν μία τέτοια προοπτική εξαιρετικά επισφαλή για τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος. Πλέον η «ενδεδειγμένη» λύση θεωρείται από αρμόδιες πηγές μία υποψηφιότητα, που θα συναντά ευρεία αποδοχή στον κεντροδεξιό και τον κεντροαριστερό χώρο.  

Η ολοκλήρωση του κεφαλαίου «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανοίγει το επόμενο για την κυβέρνηση, που ακούει στο όνομα αξιολόγηση. Το σημερινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης του Υπουργικού Συμβουλίου, που συγκροτήθηκε στις 8 Ιουλίου, καθώς εδώ και περίπου 7 εβδομάδες είναι πλήρως λειτουργικό το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου «ΜΑΖΙ». Στις συναντήσεις του με όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προδιαγράψει και τους ανά χαρτοφυλάκιο στόχους για το τρέχον εξάμηνο.

Ούτως ή άλλως, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει σε ανύποπτο χρονικό διάστημα πως το…μπλοκάκι του είναι ενεργό και πως άπαντες κρίνονται σε επίπεδο επιδόσεων, αλλά και συμπεριφορών από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους βάσει του φακέλου που τους επιδόθηκε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Αυτόν το συμβολισμό είχε, εξάλλου, το χριστουγεννιάτικο δώρο του κ. Μητσοτάκη προς τους Υπουργούς του, που δεν ήταν άλλο από μία μαύρη ατζέντα. Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και ευρείες αλλαγές σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και προσώπων από τον Μάρτιο έως και το τέλος του Α' εξαμήνου του 2020.

Πηγή:  ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis