Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 05/08/2019

 

Για τους στόχους, τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα παραβατικότητας και να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στη Θεσσαλονίκη μιλά στη Thesstoday.gr ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Συνέντευξη στον Θάνο Χερχελετζή

Λίγες ημέρες αφού ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του, μας υποδέχθηκε στο γραφείο του στον πέμπτο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου και μας μίλησε για τα επόμενα βήματά του.

«Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη»

«Πρωταρχικό μας στόχο αποτελεί η τόνωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών της Θεσσαλονίκης και η ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας τους, εξασφαλίζοντας το ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη της Θεσσαλονίκης, θεμελιώνοντας ταυτόχρονα ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας το οποίο και μπορεί να επιφέρει παράλληλα, ουσιαστικά αποτελέσματα», επισήμανε ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Σχεδιασμός για προγράμματα αστυνόμευσης

Όπως τόνισε στη συνέχεια «στο πλαίσιο αυτό η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια που περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα προγράμματα αστυνόμευσης».

Ο κ. Μαυρόπουλος εξήγησε ότι «για την κατάρτιση των σχεδίων αναλύονται συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιοχών που συναρτώνται, μεταξύ άλλων, με τη συχνότητα, τη μεθοδολογία και τη χωροταξική κατανομή της παραβατικότητας στις περιοχές αυτές, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα» και διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων με βασική φιλοσοφία την συνεχή και εμφανή αστυνομική παρουσία και την αποτρεπτική δράση, καθώς και  την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης που έχει πάντα ως τελικό αποδέκτη τον πολίτη και την ασφάλειά του».

Όπως ανέφερε ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης «στα βασικά σημεία και τη φιλοσοφία του σχεδιασμού περιλαμβάνονται:

  • η εκδήλωση, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 24ωρου, εντατικών αστυνομικών δραστηριοτήτων,
  • η ανάπτυξη πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας,
  • ο σχεδιασμός και εφαρμογή επιχειρήσεων στοχευμένου χαρακτήρα αντιμετώπισης κλοπών, παρεμπορίου, ναρκωτικών κ.ά.

Μέσω της ενίσχυσης Υπηρεσιών, όπως των Ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης, του Τμήματος Περιπολιών και των Υπηρεσιών Ασφαλείας επιδιώκουμε να αισθάνονται οι πολίτες την αστυνομική παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», σημείωσε ο Υποστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

ΑΠΘ, ΟΣΕ, Ροτόντα, κέντρο Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μαυρόπουλος μίλησε επίσης για τις αστυνομικές δράσεις που υλοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφονται αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας, ενώ σημειώνονται μέχρι και συμπλοκές, όπως πρόσφατα στην περιοχή του ΟΣΕ.

«Ιδιαίτερη βαρύτητα με καθημερινούς ελέγχους  αλλά και στοχευμένες επιχειρήσεις δίνεται σε σημεία όπου παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας, πετυχαίνοντας πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα μόλις 5 ημερών σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως η Καμάρα – Ροτόντα, ευρύτερη περιοχή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πλατείας Ναυαρίνου, πλατείας Αριστοτέλους στην περιοχή του Ν. Σ. Σταθμού, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες  έλεγχοι και πλήθος συλλήψεων που ξεπερνούν τις 170. Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιούνται και στο μέλλον, αναλύοντας πάντα τα δεδομένα που προκύπτουν  σε κάθε περιοχή και δρώντας αναλόγως», τόνισε ο κ. Μαυρόπουλος και σημείωσε ότι «οι ειδικές αυτές δράσεις θα εφαρμοστούν τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος».

Νέα ομάδα αστυνόμευσης

Ο Υποστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος επισήμανε στη Thesstoday.gr ότι βασική προτεραιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης είναι «να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο, τόσο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, όσο και επισκέπτες της πόλης».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «ήδη ποδηλάτες αστυνομικοί βρίσκονται σε τουριστικά σημεία της πόλης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολυάριθμων επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, ενώ άμεσα συγκροτείται πολυμελής ομάδα αστυνομικών που θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες σε διάφορες περιοχές της πόλης».

«Αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια των πολιτών»

«Αυτό που θέλουμε να γνωρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά, είναι ότι αγωνιζόμαστε καθημερινά και με κάθε τρόπο για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της ασφάλειας. Είμαστε εδώ ανά πάσα στιγμή, για να ακούσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τους. Σε αυτή την προσπάθειά μας να τονίσουμε ότι κομβικής σημασίας αποτελεί και η συμβολή των ίδιων των πολιτών, τους οποίους θέλουμε κοντά μας και με τους οποίους επιθυμούμε να εδραιωθεί ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας. Τους καλούμε να μας εμπιστευτούν και να μη διστάζουν οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου να απευθύνονται στις  αστυνομικές αρχές», κατέληξε ο νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Πηγή:  thesstoday.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis