Με προσφορές, επιπλέον παροχές και διαφημιστικές καμπάνιες, οι μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων, μετά το τέλος του καλοκαιριού,  προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Περίπου 1.800 επιχειρήσεις οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες σωματικής άσκησης, λειτουργούν συνολικά σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων. Σε αυτές, δεν συμπεριλαμβάνονται σχολές πολεμικών τεχνών και αθλητικοί σύλλογοι.

 

Παράλληλα ο ετήσιος οικονομικός κύκλος εργασιών της αγοράς των γυμναστηρίων, υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ περίπου.

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

Οι Έλληνες πάντως φαίνεται ότι στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τη σωματική δραστηριότητα κυρίως την άνοιξη, έχοντας στο μυαλό τους το καλοκαίρι που πρόκειται να ακολουθήσει.

Όπως λέει στο insider.gr o Δώρος Κλεοβούλου, Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, παλαιότερα, τα μέλη των γυμναστηρίων που έκαναν ετήσιες συνδρομές και γυμνάζονταν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ήταν λίγα, ενώ την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο σημειωνόταν ραγδαία αύξηση στις εγγραφές κατά 60%.

«Την τελευταία εικοσαετία η δωδεκάμηνη παρουσία του κοινού στα γυμναστήρια έχει αυξηθεί σημαντικά, περίπου κατά 40-50%, αλλά και πάλι την εαρινή περίοδο καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 25-30%» τονίζει ο κ. Κλεοβούλου.

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

Το φθινόπωρο ωστόσο είναι μια περίοδος στην οποία τα τελευταία κυρίως χρόνια τα γυμναστήρια «ποντάρουν», υπολογίζοντας πιθανότατα στο γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αμέσως μετά τις διακοπές τους, οργανώνουν εκ νέου το πρόγραμμα τους.

Έτσι μεγάλες αλυσίδες προσφέρουν κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου ετήσιες συνδρομές σε προνομιακές τιμές, παρέχουν δωρεάν την εγγραφή και άλλες υπηρεσίες ή κληρώνουν δώρα για τα νέα μέλη τους.

Ενδεικτικά, τα γυμναστήρια Yava με παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα, Ζάκυνθο, Ρόδο, Βόλο και Ιωάννινα, προχωρούν σε δύο διήμερα προσφορών μέσα στο Σεπτέμβριο με 48 ευρώ ετήσια συνδρομή, δώρο την εγγραφή και συμμετοχή σε κληρώσεις για τα νέα μέλη.

Τα γυμναστήρια PLANET Fitness and More, προσφέρουν αυτή την περίοδο ετήσια συνδρομή με 89 ευρώ, δώρο την εγγραφή, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους με τη συνδρομή αυτή να επισκέπτονται και να χρησιμοποιούν κανονικά και τα 13 γυμναστήρια της αλυσίδας.

Αντίστοιχα, τα Mega Gym προσφέρουν στα γυμναστήρια Κηφισίας και Μεταμόρφωσης ετήσια συνδρομή με 99 ευρώ και σε αυτό της Γλυφάδας με 149 ευρώ, παρέχοντας ο ως δώρο τη συμμετοχή σε group personal training καθώς και σε ένα επιπλέον πρόγραμμα στο οποίο γίνεται και πλήρης σωματική ανάλυση.

Τα μέλη των 28 γυμναστηρίων Alterlife από την πλευρά τους, απολαμβάνουν εκπτώσεις στην αγορά αθλητικών ειδών από συγκεκριμένα καταστήματα.

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Όσον αφορά στο προφίλ των Ελλήνων που πηγαίνουν γυμναστήριο ο κ. Κλεοβούλου επισημαίνει ότι πρόκειται για «άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση».

«Οι γυναίκες υπερτερούν του αντρικού πληθυσμού και η αναλογία είναι 55% γυναίκες και 45% άνδρες. Ίσως επειδή οι άνδρες φαίνεται να έχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για σωματική άσκηση. Παράλληλα στην πλειονότητας τους, σε ποσοστό 70% τα μέλη των γυμναστηρίων είναι από 20 έως 35 ετών» σημειώνει.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, διαθέτει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς άσκησης του πληθυσμού μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Ανεπαρκής, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. θεωρείται η σωματική άσκηση, όταν δεν ξεπερνά τα 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση ή τα 75 λεπτά με μεγάλη ένταση.

Στην Ελλάδα, στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι μεταξύ 30% και 40%, ενώ στις γυναίκες μεταξύ 40% και 50%.

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

Από την πλευρά του πάντως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων με  δράσεις και εκδηλώσεις που προβάλλουν τη σωματική δραστηριότητα προτρέπει τους Έλληνες να στραφούν προς την άσκηση.  

«Το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το τριήμερο από 18 έως 20 Οκτωβρίου 2019, ο Σύνδεσμος διοργανώνει το 16ο FITNESS FESTIVAL 2019, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν η Ετήσια Κλαδική Έκθεση ATHLETIC & FITNESS EXPO, ο Απογευματινός Αγώνας Δρόμου 3 & 8 χιλιομέτρων CARDIO RUN, το Πανελλήνιο Επαγγελματικό Συνέδριο FITNESS MEETING 2019 και η Ετήσια Εκδήλωση Τέχνη-Αθλητισμός-Επιστήμη & Κοινωνία “ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2019”» επισημαίνει ο κ. Κλεοβούλου.

Πηγή:  insider.gr