Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:58 | 10/01/2015

 

Υπάρχει μια αμερικανική ρήση που χρησιμοποιείται κυρίως στον αθλητισμό: «Ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος τίποτα». Πάντως στον ελληνικό πολιτικό στίβο, ενδεχομένως πρώτος να είναι ο ...τρίτος. Διότι στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας,  και ΄όπως ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος, αν οι αρχηγοί των δύο πρώτων κομμάτων αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση τότε «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος»
 
Η μάχη, λοιπόν, είναι τριπλή: για την κορυφή, την τρίτη θέση και την είσοδο στη βουλή, η λεγόμενη μάχη του 3%, την οποία πολλοί μπορεί να δώσουν ψήφο ψήφο έως τα ξημερώματα της 26ης Ιανουαρίου.
 
Να τα δούμε αναλυτικά, μέσα από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πως κατέρχονται στα πεδία των μαχών οι κομματικοι σχηματισμοί, δυο εβδομάδες πριν από την κάλπη. 
 
Η μάχη του 3%, της επιβίωσης
 
Συμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας ΜΑRC που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha το ΠΑΣΟΚ, περνά τον πήχη του 3%  με 3,8%, ενώ αντίθετα μάχη δίνουν οι ΑΝΕΛ με 2,7% και το νεοσύστο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου με 2,6%.
 
Στη δημοσκόπση της Μetron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 3,2%, οι ΑΝΕΛ 2,8% και το ΚΙΔΗΣΟ (Παπανδρέου) με 2,2%,
 
Στο γκάλοπ της Rass για την εφημερίδα «Επένδυση» το ΠΑΣΟΚ μπαίνει στη βουλη με 3,4% ενώ μενουν εκτός οι ΑΝΕΛ με 2,5% και το ΚΙΔΗΣΟ με 2,2%,
 
Η μάχη της τρίτης θέσης
 
Για την τρίτη θέση, η δημοσκόπηση της Marc δείχνει ντέρμπι με το Ποτάμι στο 5,6%, τη Χρυσή Αυγή στο 5,5% και το ΚΚΕ στο 5%.
 
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το Ποτάμι έχει σαφές προβάδισμα με 6,7% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 4,5% και το ΚΚΕ με 4,2%,
 
Στην έρευνα της Rass, η Χρυσή Αυγή είναι αυτή που έχει μικρό προβάδισμα για την τρίτη θέση με 5,2%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 5% και το ΚΚΕ με 4,8%,
 
Και η μάχη της πρώτη θέσης
 
Στην κούρσα της κορυφής όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Η Marc του δίνει προβάδισμα 3,2% με 29,6% έναντι 26,4% της ΝΔ.
 
Στο 3,3% το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη Metron Analysis, 27,1% έναντι 23,8%.
 
Τέλος, στην έρευνα της Rass ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 2,7% συγκεντρώνοντας 29,8% έναντι 27,1% της ΝΔ.
 
thetoc.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis