Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 11/06/2018

Επειδή όλα τα θεωρούμε δεδομένα δείτε πότε και πως πετύχαμε την επέκταση της μάχιμης πενταετίας αρχικά για όσους διορίσθηκαν στα Σ.Α εως 31/12/92 και μετέπειτα και για τους νέους ασφαλσμένους

Με την παρ. 3 του άρθρου 2 του Ν. 3234/04, ΦΕΚ-52 Α’ ορίζεται ότι : «Ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται στο διπλάσιο από τις διατάξεις του άρθρου 1 των Ν.Δ. 414/1974 (ΦΕΚ 138 Α΄), 142/1974 (ΦΕΚ 318 Α΄) και 179/1974 (ΦΕΚ 347 Α΄), επεκτείνεται από 1ης Ιανουαρίου 1985 μέχρι το τέλος του έτους 1992, μετά το οποίο διατηρείται όπως αποκτήθηκε ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και μόνο για τον κανονισμό της σύνταξης»).

[custom:google-ads]

Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής 6 Οκτ 2005
H κυβέρνηση προχωρεί στην ικανοποίηση ενός ακόμη αιτήματος των σωμάτων ασφαλείας με την επέκταση του δικαιώματος της αναγνωρίσεως μιας πλασματικής μάχιμης πενταετίας και για τους ένστολους (αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς) που διορίστηκαν από 1-1-1993 και εντεύθεν. Τη σαφή αυτή διαβεβαίωση - δέσμευση έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης παρουσία και του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Γ. Βουλγαράκη. H σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο επόμενο νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου που θα κατατεθεί, δεδομένου ότι δεν προλαβαίνει να υπάρξει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφίσεως του συζητούμενου στη Βουλή συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

Η ανακοίνωση της ρυθμίσεως από τον κ. Αλογοσκούφη προκάλεσε την ικανοποίηση των συνδικαλιστικών φορέων των ενστόλων των σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονταν και χθες στη Βουλή. Οι συνδικαλιστές είχαν ζητήσει, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή, να δοθεί έστω η πενταετία ως αντιπαροχή στη μη πλήρη ικανοποίηση του αιτήματός τους να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, για το οποίο και μετεκλογικώς είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, σε ανακοίνωση των συνδικαλιστικών φορέων των ενστόλων γίνεται λόγος για «αλλοίωση» του αιτήματός τους και προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις.

Πάντως, η απαίτηση για ικανοποίηση του αιτήματος σχετικά με την πενταετία ήταν έντονη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με τον πρώην πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος να πιέζει και χθες: «Εδώ είμαστε για να πείσουμε την κυβέρνηση να αλλάξει κάποια πράγματα. Να έλθει ο κ. Αλογοσκούφης να ανακοινώσει τυχόν αλλαγές». Με την ανακοίνωση μάλιστα της ρυθμίσεως ο κ. Εβερτ εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ σχολιάζοντας χαριτολόγησε στους δημοσιογράφους: «Είπα στον Πέτρο (Δούκα), ότι αν δεν το φέρουν, θα σηκωθεί ο πατέρας μου (σ.σ. ο Αγγελος Εβερτ διετέλεσε αρχηγός της Αστυνομίας) από τον τάφο και θα σε κυνηγάει».

Ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του KKE κ. Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος έκρινε ως προσχηματική τη δέσμευση του υπουργού να έλθει η ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο: «Στέλνετε το θέμα στις ελληνικές καλένδες για να αναστείλετε τις κινητοποιήσεις. Αλλά και να το φέρετε για πέντε χρόνια δεν θα μετράει το χρονοεπίδομα, ούτε οι μισθολογικές προαγωγές, η σύνταξη θα είναι μικρότερη και κανείς δεν θα πάει να την πάρει, δεδομένου ότι είναι προαιρετική η αξιοποίηση της μάχιμης πενταετίας».

 

Με την παρ. 11 του άρθρου 4 του Ν. 3513/06, ΦΕΚ-265 Α’ ορίζεται ότι : «α. Ο υπολογισμός στο διπλάσιο του χρόνου υπηρεσίας που προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 1 των νομοθετικών διαταγμάτων 414/1974 (ΦΕΚ 138 Α΄), 142/1974 (ΦΕΚ 318 Α΄) και 179/1974 (ΦΕΚ 347 Α΄) ισχύει και για υπηρεσία που έχει παρασχεθεί ή παρέχεται από 1ης Ιανουαρίου 1993 και μετά.
β. Οι διατάξεις της προηγούμενης περίπτωσης έχουν εφαρμογή και για όσους έχουν εξέλθει της Υπηρεσίας μέχρι την ισχύ του νόμου αυτού και η αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις αυτές θα γίνει μετά από αίτησή τους, τα δε οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν από την 1η του επόμενου της υποβολής της σχετικής αίτησης μήνα»

** Το ανωτέρω κείμενο αναρτήθηκε στο fb από τον συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. κο Δημήτρη Καραγιαννόπουλο

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis