Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 16/02/2017

Την έκπληξή της όταν έμαθε πριν από περίπου δύο χρόνια για την κατασκοπεία συμμαχικών χωρών από την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού BND, γνωστοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη κατά την κεκλεισμένων των θυρών εξέταση της υπόθεσης από κοινοβουλευτική επιτροπή.

"Υπέθετα ότι η BND δεν συμμετέχει σε τέτοιες δραστηριότητες. Αποτελεί σπατάλη προσπαθειών και ενέργειας", είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στις πρακτικές της Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και για τη στενή συνεργασία με την γερμανική υπηρεσία.

Η επιτροπή ερευνά τις αποκαλύψεις που έκανε το 2013 ο Αμερικανός πρώην πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τις οποίες η NSA κατασκόπευε μαζικά διαδικτυακά και τηλεφωνικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αποκάλυψη ότι η NSA είχε επί μεγάλο διάστημα κατασκοπεύσει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις της Μέρκελ, κάτι που εκείνη την εποχή προκάλεσε ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου. Το σκάνδαλο κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν έγινε γνωστό ότι η BND βοηθούσε την NSA να κατασκοπεύσει στόχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας αλλά και αξιωματούχων της Κομισιόν.

Στην κατάθεσή της, η Μέρκελ επεσήμανε ότι τότε είχε εκφράσει δημόσια την δυσαρέσκειά της στην Ουάσινγκτον, τονίζοντας ότι υπήρξαν "τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα" στην BND, η οποία υπάγεται απευθείας στην καγκελαρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της ότι μια δημοκρατική χώρα πρέπει να βρει τη "σωστή ισορροπία" μεταξύ της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και πρόσθεσε ότι αναμένει να συνεχιστεί η συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ-Γερμανίας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που είναι "προς το δικό μας συμφέρον".

Να σημειωθεί ότι πέρσι η Γερμανία ενέκρινε νέα μέτρα προκειμένου να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis