Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:56 | 01/02/2015

 

Από την Αθήνα διηύθυνε τον πυρήνα τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες στο Βέλγιο, ο καταζητούμενος τρομοκράτης Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ.

Οπως προκύπτει από νέα στοιχεία, την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με την αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο και δύο 24ωρα πριν από την προσαγωγή Αλγερινών υπόπτων από το Παγκράτι, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας μυστική έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτου, που κατείχε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου φέρεται να κατηύθυνε τους Βέλγους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η έρευνα έγινε στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου βρέθηκε να εκπέμπει εν κινήσει το επίμαχο κινητό τηλέφωνο.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, Βέλγοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα σπίτια των υπόπτων στην πόλη Βερβιέρ κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο από αυτούς και συλλαμβάνοντας έναν τρίτο. Οπως ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές, οι ύποπτοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικού στόχου. Προ ημερών, κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποκάλυψε ότι για τις ανάγκες της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστού με την κωδική ονομασία «Ομάρ», είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα αξιωματούχος της Europol.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν ήδη από τις 2 Ιανουαρίου εντοπίσει κλήσεις των μελών του πυρήνα της Βερβιέρ προς συνεργό τους στην Αθήνα. Στη μυστική έρευνα της 15ης Ιανουαρίου, ο ύποπτος δεν εντοπίστηκε, ενώ η κάρτα sim που χρησιμοποιούσε έπαψε να λειτουργεί μετά τα γεγονότα στη Βερβιέρ. Ελληνες αστυνομικοί ζήτησαν εσπευσμένα στοιχεία από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και διαπίστωσαν πως μία από τις συνδέσεις, που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής του πυρήνα των Βέλγων τζιχαντιστών, ενεργοποιούσε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Παγκρατίου. Δύο ημέρες μετά την πρώτη έρευνα στην Ομόνοια, αστυνομικοί προσήγαγαν από ισόγειο διαμέρισμα του Παγκρατίου τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς και ένα επιπλέον άτομο, ενώ έρευνα φέρεται να διεξήχθη σε ένα ακόμη διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ο 33χρονος ήταν ο καταζητούμενος μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Μολονότι αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη διαδικασία ταυτοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές, στην κατοχή του προσαχθέντος βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο από το οποίο είχε ενεργοποιηθεί μία από τις ύποπτες κάρτες sim.

Ως εκ τούτου, η εισαγγελία του Βελγίου ζήτησε την έκδοση του Νταμάς, ο οποίος πλέον κρατείται σε βελγική φυλακή κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Σύμφωνα με το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., ο Ομάρ Νταμάς βρισκόταν στη χώρα από το 2011, ενώ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακεκριμένες κλοπές. Αυτή τη στιγμή η Αντιτρομοκρατική διενεργεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διασυνδέσεις του 33χρονου αφενός με τον Αμπααούντ και αφετέρου με συριακής καταγωγής Ελληνα υπήκοο, που έχει προσχωρήσει στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Ο τελευταίος φέρεται να σύχναζε σε καφενείο Σύρων στην περιοχή του Νέου Κόσμου και να έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τη Συρία μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, επίσης μαχητή του «Ισλαμικού Κράτους».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis