Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
00:05 | 07/12/2014

Η ζωή των γυναικών στην Ινδία αποδεικνύεται πολύ δύσκολη, όπως για τη Μαρτζίνα και την κόρη της Μουρσίντα. Η Μαρτζίνα με τα δύο παιδιά της έφθασε στο Νέο Δελχί πριν από 6 μήνες αφότου την εγκατέλειψε ο άνδρας της. Προσπάθησε να επιβιώσει ψάχνοντας και συλλέγοντας αποφάγια από τα σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά. Επειτα από ένα εξάμηνο εξαθλίωσης ο φακός τις έπιασε στο τρένο να επιστρέφουν προς ένα αβέβαιο μέλλον στη γενέτειρά τους στη Δυτική Βεγγάζη

Στην Ινδία ο όρος «καμάκι» είναι ο πιο ήπιος τρόπος για να περιγράψει κανείς την παρενόχληση που δέχονται οι γυναίκες στους δρόμους, που συχνά ξεπερνάει τα όρια του λεκτικού πειράγματος.

Κάθε Ινδή γνωρίζει ότι είναι αναμενόμενο να παρενοχλείται από άνδρες στον δρόμο ή στα μέσα μεταφοράς και από το 2012, οπότε βιάστηκε και δολοφονήθηκε μια νεαρή φοιτήτρια σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί, ξέρει ότι μπορεί να υποστεί πολλά περισσότερα από μια παρενόχληση, που έχει φτάσει να θεωρείται σχεδόν φυσιολογική σε μια χώρα όπου η βία εναντίον γυναικών κάθε ηλικίας είναι καθημερινή.

Κάτι όμως φαίνεται να αλλάζει, καθώς οι γυναίκες αποκτούν σιγά σιγά την αυτοπεποίθηση να αντιδράσουν, όπως ακριβώς έκαναν δύο αδελφές, η 22χρονη Αάρτι και η 19χρονη Πούγια, οι οποίες, ενώ επέστρεφαν από το πανεπιστήμιο στο σπίτι τους, δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση μέσα στο λεωφορείο από τρεις άνδρες. Οι δύο κοπέλες όμως αποφάσισαν να αντισταθούν κι ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες έμεναν απαθείς -όπως απαθής μένει σχεδόν στο σύνολό της η ινδική κοινωνία-, έβγαλαν τις ζώνες τους κι έδειραν για τα καλά τους τρεις άνδρες. Η όλη σκηνή βιντεοσκοπήθηκε και το σχετικό βίντεο έγινε δημοφιλές σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα κορίτσια πήραν συγχαρητήρια από την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών στην Ινδία, Λαλίθα Κουμαρανγκαλάμ, για τη γενναιότητά τους. «Λίγα κορίτσια έχουν το θάρρος να τα βάλουν με αυτούς που τις παρενοχλούν. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση. Απευθύνω έκκληση σε κάθε Ινδό πολίτη να βοηθήσει», τόνισε.

Κι ενώ οι γυναίκες παλεύουν πια με κάθε τρόπο, αφήνοντας τα νύχια τους να μεγαλώσουν πολύ, κουβαλώντας πάντα ομπρέλες ως... φονικά όπλα κι αρχίζοντας πια να καταγγέλλουν στην Αστυνομία τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσες γυναίκες αντιδρούν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ινδικού κέντρου που ειδικεύεται σε θέματα ισότητας, το 26% των γυναικών στο Δελχί, στη Μουμπάι, την Καλκούτα και την Μπανγκαλόρ έχουν αναφέρει περιστατικά παρενόχλησης, σπάζοντας «παράδοση» ετών να μη μιλάει κανείς, ούτε το θύμα, ούτε ο θύτης. Μόνο τις τέσσερις τελευταίες ημέρες υπήρξαν πέντε αναφορές σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα και μάλιστα μία γυναίκα τόλμησε να κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση τον κουνιάδο της.

Οι ηθοποιοί Φρίντα Πίντο (δεξιά) και Πριγιάνκα Τσόπρα προωθούν την πρωτοβουλία «Κορίτσι που εγείρεται» για τη μόρφωση των γυναικών στην Ινδία

Οι ηθοποιοί Φρίντα Πίντο (δεξιά) και Πριγιάνκα Τσόπρα προωθούν την πρωτοβουλία «Κορίτσι που εγείρεται» για τη μόρφωση των γυναικών στην Ινδία

Εξάλλου, τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν κι άλλα περιστατικά, κατά τα οποία αντέδρασαν στην παρενόχληση και τα οποία καταγράφηκαν ? τον Αύγουστο μάλιστα κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δύο διαφορετικά τέτοια βίντεο.

Κατηγορούμενη
Βέβαια η αντίδραση έχει και τα ρίσκα της. Μια γυναίκα στην Κεράλα, που χτύπησε έναν άνδρα που την παρενοχλούσε, βρέθηκε κατηγορούμενη για επίθεση. Και οι περαστικοί ή οι επιβάτες όταν πρόκειται για μέσα μεταφοράς δεν είναι πάντα φιλικοί με τις γυναίκες, ακόμα κι αν είναι γυναίκες.

Στην περίπτωση των δύο αδελφών, για παράδειγμα, τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό κι ενώ στους τρεις άνδρες είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα τέσσερις γυναίκες που επέβαιναν στο λεωφορείο για να δηλώσουν πως οι τρεις άνδρες δεν έκαναν τίποτα, παρά το βίντεο.

Σημαντικό ρόλο στη χειραφέτηση των γυναικών, όπως έχει αυτή αρχίσει να διαμορφώνεται, παίζει και η εκπαίδευση και όλο και περισσότερες γυναίκες από όλους τους χώρους προωθούν σχετικές πρωτοβουλίες, σαν αυτή την οποία στηρίζουν οι ηθοποιοί Φρίντα Πίντο και Πριγιάνκα Τσόπρα. Η πρωτοβουλία με την ονομασία «Κορίτσι που εγείρεται» έχει ως στόχο να τονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης των κοριτσιών, ενώ έχει γυριστεί κι ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που περιγράφει την ιστορία εννέα κοριτσιών που ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο κι εκπλήρωσαν το όνειρό τους να μορφωθούν.

ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΗΝ TV
Παρενόχληση και χαστούκια ακόμη και σε διασημότητες

Η ζωή των γυναικών στην Ινδία είναι δύσκολη, ακόμα και για τις διασημότητες. Στις 30 Νοεμβρίου, το μοντέλο, ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια Γκαουχάρ Χαν, ενώ παρουσίαζε τον τελικό ενός τάλεντ σόου τραγουδιού, δέχτηκε πειράγματα με σεξουαλικά υπονοούμενα από τον Ακίλ Μαλίκ, που βρισκόταν μεταξύ των θεατών. Οταν διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά του, ο Μαλίκ σηκώθηκε από τη θέση του και τη χαστούκισε δυνατά με τις κάμερες να καταγράφουν το περιστατικό.

Η αστυνομία φυσικά τον συνέλαβε κι όταν στις αρχές της εβδομάδας ο Μαλίκ εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να απολογηθεί, είπε ότι τη χαστούκισε επειδή σαν «καλή μουσουλμάνα, δεν θα έπρεπε να φοράει τόσο κοντό φόρεμα».

Η ετυμηγορία εκκρεμεί ακόμα, ωστόσο το επιχείρημά του ακούστηκε λογικό, άλλωστε πρόσφατα Ινδός πολιτικός είχε δηλώσει ότι τα τζιν και τα μπλουζάκια οδηγούν τους άνδρες στον βιασμό.

Βιβλιοθήκες
Στην Ινδία, εξάλλου, πολλές βιβλιοθήκες απαγορεύουν την είσοδο των φοιτητριών από φόβο μήπως παρασύρουν τα αγόρια, σε ορισμένες πολιτείες απαγορεύονται τα μπικίνι για τον ίδιο λόγο ή η χρήση κινητών επειδή κάνουν πιο εύκολο για τους άνδρες να τις παρασύρουν σε «παγίδες», αλλά και τα μανεκέν γιατί «προκαλούν».

Από τη βία δεν γλιτώνουν ούτε οι γυναίκες με ψυχική ή νοητική αναπηρία που «περιθάλπονται» στα ιδρύματα της Ινδίας. Απομονωμένες και στοιβαγμένες σε μικρά δωμάτια και άκρως ανθυγιεινές συνθήκες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, όπως κατήγγειλε πρόσφατα η οργάνωση Human Rights Watch.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis