Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:29 | 12/03/2016

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, πολλά ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν αναγκάζονται να μείνουν μαζί λόγω οικονομικής κρίσης. Σε άλλες χώρες πάντως, αυτό το πρόβλημα λύνεται εύκολα με... διαζυγιοδάνεια.

Σε πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι δικηγόροι διαζυγίων δεν επιτρέπεται να εκπροσωπούν έναν πελάτη με αντάλλαγμα, αντί για ένα προκαθορισμένο ποσό, μερίδιο από την οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία που ενδεχομένως να εξασφαλίσουν

Κι αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος ότι τέτοιες συμφωνίες θα επέφεραν διαζύγια με ακόμη χειρότερους όρους. Παρόλα αυτά, τέτοιοι κανόνες δεν ισχύουν για τους χρηματοδότες: είναι ελεύθεροι να χρηματοδοτούν τέτοιες νομικές μάχες πάνω σε οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία -- και όλο και περισσότεροι τέτοιοι το κάνουν.

Η Novitas Loans, μια βρετανική εταιρεία, αυτή τη στιγμή χορηγεί περίπου 1.500 επίδοξους διαζευγμένους (οι περισσότεροι γυναίκες) με ετήσιο επιτόκιο 18%. Τα δάνεια προορίζονται για να καλύψουν νομικά έξοδα: οι αιτούντες αναμένεται ότι θα κερδίσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας τρεις φορές μεγαλύτερης από το δάνειο που πήραν. Χωρίς τα δάνεια, πολλοί θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και να συμβιβαστούν με πολλά περισσότερα, λέει ο Τζέισον Ριβ, managing director της εταιρείας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δέχεται πολλά ευχαριστήρια γράμματα από τους δανειολήπτες.

Η ζήτηση τέτοιων δανείων έχει αυξηθεί θεαματικά από το 2013, όταν η βρετανική κυβέρνηση περιέκοψε τη νομική βοήθεια προς τους βρετανούς φορολογούμενος, σημειώνει ο Νάιτζελ Σέπαρντ της Resolution, μιας ένωσης δικηγόρων οικογενειακού δικαίου.

Η Brendan Lyle της BBL Churchill Group, μια αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 27 πολιτείες, υποστηρίζει ότι ο ρόλος της εταιρείας είναι «εν μέρει οικονομικός και εν μέρει θεραπευτικός». Εκδικητικοί πελάτες, αποφασισμένοι για μάχη ακόμη και για το τελευταία μαχαιροπίρουνο, δεν εκπροσωπούνται, υποστηρίζει. Ενα μέσο δάνειο από την εταιρεία προς τους νεοϋορκέζους ανέρχεται στα 306.000 δολάρια με ένα μέσο επιτόκιο 16%.

Το μεγάλο ρίσκο (και ο μεγάλος φόβος;) των χρηματοδοτών είναι η πιθανότητα το ζευγάρι να ξανασμίξει. Καθώς σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο τα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι επόμενο, δεν πωλούνται και ο δανειολήπτης ενδεχομένως να μην μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του. Γι' αυτό και η Novitas προτιμά να χρηματοδοτεί περιπτώσεις που τραβιούνται επί μακρόν στο δικαστήριο καθιστώντας τις πιθανότητες επανασύνδεσης τουλάχιστον ελάχιστες.

Ελλάδα: Καλύτερα μαζί, λόγω κρίσης
Επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου της Αθήνας αποκαλύπτουν ότι, ενώ στα χρόνια της ευμάρειας, είτε κοινή συναινέσει, είτε με διαμάχη, τα διαζύγια έπεφταν βροχή, από το 2008 έως και σήμερα τα συναινετικά μειώθηκαν στο μισό και τα κατ' αντιδικία έχουν κυριολεκτικά κατρακυλήσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» τον Ιανουάριο του 2016.

Συγκεκριμένα το δικαστικό έτος 2008-2009 κατατέθηκαν 9.986 αιτήσεις για συναινετικό διαζύγιο, ενώ το 2009-2010 εισήχθησαν 9.721 δικόγραφα. Περίπου ο ίδιος αριθμός παρέμεινε και το 2010-2011 φθάνοντας τις 9.711 αιτήσεις. Από το 2011 ο αριθμός αρχίζει να μειώνεται:

2011-2012: 8.847 αιτήσεις
2012-2013: 8.876
2013-2014: 6.078, ενώ το 2014-2015 έπεσαν στις 7.100.

Μάλιστα, το ημερολογιακό έτος 2015 ο αριθμός των αιτήσεων ήταν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σαφώς χαμηλότερος, καθώς μειώθηκε στα 5.333 δικόγραφα.

«Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει πλήξει ακόμη και τη διάθεση των Ελλήνων για χωρισμό» ανέφερε τότε ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου της Αθήνας Γ. Ρούσκας προσθέτοντας: «Από τα στοιχεία που έχουμε, σε πανελλαδικό επίπεδο, η υπογραφή πληρεξουσίων για την έκδοση συναινετικών διαζυγίων είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 70%».

 

ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis