Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 03/11/2018

Η Παρασκευή Καρτσάκη «επανδρώνει» επάξια τα σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας - Τον ρόλο των γυναικών στα σώματα ασφαλείας εξέτασε από πλευράς του ο Αναστάσιος Τσιπλάκης

Με το ημερολόγιο να δείχνει 2018 οι γυναίκες έχουν εισχωρήσει δυναμικά σε όλους τους τομείς της ζωής. Παρά τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τα κοινωνικά στερεότυπα που πολλές φορές αποτελούσαν τροχοπέδη στην επαγγελματική τους πρόοδο και τους αφαιρούσαν τη δυνατότητα να εξελιχθούν, πλέον αναλαμβάνουν επάξια θέσεις όχι μόνο στην εργασία και την πολιτική αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη Δημόσια Διοίκηση.

[custom:google-ads]
 

Η αστυνομία, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Καθημερινά γυναίκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν ισάξιο και αναπόσπαστο μέρος του προσωπικού παρά τα πρότυπα του παρελθόντος που συχνά τις παρουσιάζουν ως το «αδύναμο φύλο» που πρέπει να δέχεται ειδική μεταχείριση και συμπεριφορά.
 
Οι αστυνομικοί «γένους θηλυκού» συχνά καλούνται να συνδυάσουν τον ρόλο τους με αυτόν της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς. Συγκριτικά με άλλους κλάδους εργασίας, όμως, οφείλουν να φέρουν εις πέρας και ζητήματα με επίκεντρο τον άνθρωπο, καταστέλλοντας παραβατικές συμπεριφορές και επεμβαίνοντας σε περιπτώσεις που πολίτες κινδυνεύουν.
 
Η παρουσία τους στην Ελληνική Αστυνομία σίγουρα αποτελεί ένα ανεξάντλητο θέμα, προσπαθώντας, όμως να το αναδείξει ο «ΠτΘ» έδωσε τον λόγο στον Αστυνόμο Β και προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκη, κ. Αναστάσιο Τσιπλάκη και την Υπαρχιφύλακα, κ. Παρασκευή Καρτσάκη. 

Οι κυριότεροι σταθμοί των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο βάθρο των νικητών για ακόμη μία φορά ο Υπαρχιφύλακας Δημήτρης Παναγιωταράκος

Αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στην διαμόρφωση της ιστορίας ο κ. Τσιπλάκης εξήγησε πως η αρχή έγινε το 1969, όταν 45 γυναίκες ανέλαβαν υπηρεσία στην αστυνομία πόλεων, ενώ μόλις το 1971 περίπου 25 πέρασαν το «κατώφλι» της χωροφυλακής.
 
Αργότερα, το 1983 καθιερώθηκε η εισαγωγή τους στην σχολή αξιωματικών με διαφορετικά, όμως, κριτήρια σε σχέση με τους άντρες και με μία ποσόστωση της τάξεως του 10 % επί του συνόλου των προκυρηχθέντων θέσεων.
 
Η γυναίκα μάλιστα αποκτά κυρίαρχο ρόλο μετά από χρόνια, το 2002 στην Ευρώπη όταν μία αστυνομικός κατέκτησε τον βαθμό του στρατηγού, ενώ στην πρόσφατη ιστορία, το 2016 η Ελληνική Αστυνομία υποδέχτηκε στην «οικογένειά» της την πρώτη αντιστράτηγο.
 
Η ποσόστωση για την εισαγωγή των γυναικών υπήρχε στην Ελληνική Αστυνομία έως και το 2003, ενώ εν  συνεχεία καταργήθηκε και τα κριτήρια εισαγωγής εξισώθηκαν με αυτά των ανδρών. Σήμερα, δηλαδή, οι αστυνομικοί «γένους θηλυκού» κατατάσσονται, εκπαιδεύονται και εξελίσσονται βαθμολογικά όπως και οι άνδρες συνάδερφοί τους ενώ λαμβάνουν ίση μεταχείριση όσον αφορά στην εκπαίδευση, τον χρόνο εργασίας, τις απολαβές και τον εξοπλισμό τους.
 
Παράλληλα, υπηρετούν τόσο σε επιτελικές όσο και σε μάχιμες θέσεις, καταλαμβάνοντας πόστα σε πολλές υπηρεσίες, όπως τροχαίας, ασφάλειας, τάξης, εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αστυνομικών σκύλων και άλλες.
 
Αδιαμφησβήτητα το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ανδροκρατούμενο, έκρινε ο κ. Τσιπλάκης βάσει στατιστικών του 2017, αφού οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 13% του συνολικού αστυνομικού προσωπικού. Μιλώντας με αριθμούς, μάλιστα, πληροφόρησε πως σε σύνολο 53.162 αστυνομικών οι 7.304 είναι γυναίκες, οι οποίες έχουν μοιρασθεί σχεδόν ισάριθμα σε μάχιμες και επιτελικές θέσεις. 

Παρασκευή Καρτσάκη «Μεγάλωσα με αυτό το επάγγελμα και έμαθα να το αγαπώ, γι’ αυτό άλλωστε και το διάλεξα» 

Μία εξ αυτών η κ. Καρτσάκη τα τελευταία τρία χρόνια υπηρετεί στο επιτελείο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχοντας περάσει τόσο από μάχιμες όσο και επιτελικές θέσεις, όπως τα Τμήματα Τροχαίας και Ασφάλειας Κομοτηνής μέσα στα 15 χρόνια της καριέρας της, μοιράστηκε τους λόγους που την ώθησαν να ακολουθήσει το επάγγελμα του αστυνομικού, έχοντας ως πρότυπο τον πατέρα της.
 
«Μεγάλωσα με αυτό το επάγγελμα και έμαθα να το αγαπώ, γι’ αυτό άλλωστε και το διάλεξα. Ο κύκλος μου το περίμενε, φαινόταν ότι θα γίνω αστυνομικός εξ ου θέλω να στείλω στην κάθε νέα κοπέλα που σκέφτεται να ακολουθήσει μία τέτοια καριέρα το μήνυμα πως πρέπει να το κάνει μόνο αν το αγαπάει πολύ» θυμήθηκε για να ανακαλέσει στη συνέχεια κάποιες εμπειρίες της, καλές και κακές.
 
«Από το τμήμα τροχαίας και ασφάλειας σαφώς έχω άσχημες αναμνήσεις, όπως θανατηφόρα ατυχήματα, συναναστροφή με ναρκομανείς και κλέφτες. Αυτό με έκανε πιο υπεύθυνο άτομο. Είδα από μικρή την σοβαρότητα της κατάστασης, κατάλαβα τι συμβαίνει. Εννοείται πως όταν υπηρετείς σε μία μάχιμη υπηρεσία ωριμάζεις πιο γρήγορα» είπε η κ. Καρτσάκη αναδεικνύοντας την σημασία της ομάδας αφού όπως η ίδια εκμυστηρεύθηκε «υπάρχει μεταξύ μας μία αξιοκρατική σχέση. Η συνεργασία είναι άψογη με τους προϊσταμένους, τους ομόβαθμους και το υφιστάμενο προσωπικό».
 
Ας μην ξεχνάμε φυσικά πως πέραν από διάθεση και προσφορά στον πολίτη και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό σύνολο, ο εν λόγω εργασιακός χώρος απαιτεί υπομονή και σωστούς χειρισμούς μία νοητή γραμμή που θα κρατά σε απόσταση τις δύσκολες εμπειρίες που βιώνει από την προσωπική και οικογενειακή καθημερινότητά της. 

«Ο αστυνομικός βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και ο κόσμος ξέρει καλά πως είμαστε πάντα εκεί για αυτόν» 

«Θεωρώ ότι ο αστυνομικός είναι δίπλα στον πολίτη κι αυτό πρέπει να καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια. Η επικοινωνία με το κοινωνικό σύνολο και τον κόσμο είναι βασικό κομμάτι της δουλειάς μας και πιστεύω πως ξέρουν καλά πως όποτε μας χρειαστούν είμαστε εκεί για αυτούς, υπάρχει δηλαδή ένας αλληλοσεβασμός ανάμεσά μας», σχολίασε μιλώντας για την δική της οικογένεια, αφού εκτός από αστυνομικός είναι και μητέρα τριών μικρών παιδιών.
 
Παράλληλα, περιγράφοντας την καθημερινότητά της στάθηκε ιδιαίτερα στην αγάπη που καθημερινά λαμβάνει από τον κόσμο. «Υπάρχει φόρτος εργασίας. Ξεκινάμε το πρωί και συνεχίζουμε μέχρι το μεσημέρι που θα σχολάσουμε. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουμε κι άλλα καθήκοντα. Ο ελεύθερός μου χρόνος σίγουρα είναι σίγουρα μειωμένος, όταν φεύγω από την δουλειά πρέπει να φροντίσω ώστε τα παιδιά μου να διαβάσουν για το σχολείο και να πάνε στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Νομίζω πως θαυμάζουν κι αγαπούν αυτό που κάνω. Έχω συμβάλλει κι εγώ σε αυτό, κάνοντάς τα να το δουν μέσα από τα δικά μου μάτια», συνέχισε συμβουλεύοντας τους άλλους γονείς να μην καλλιεργούν τον φόβο απέναντι στους αστυνομικούς με πρακτικές, όπως «φάε το φαγητό σου αλλιώς θα φέρω τον αστυνομικό να σε πιάσει» κάτι που συχνά παρατηρεί.
 
Κλείνοντας η ίδια έστειλε ένα μήνυμα σε όλους όσους ονειρεύονται την καριέρα της – άνδρες και γυναίκες – αλλά φοβούνται πως δεν θα τα καταφέρουν. «Το επάγγελμα του αστυνομικού δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα του καθενός. Εσωστρεφής είτε δυναμικός, πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει γιατί μέσα από την δουλειά και το περιβάλλον σιγά σιγά μαθαίνει να ανταποκρίνεται. Άλλωστε πέραν από τα μαθήματα που παρακολουθήσαμε στην σχολή, γίνονται συχνές συντηρητικές εκπαιδεύσεις, αλλά και εκπαιδεύσεις ανάλογα με την θέση και τα καθήκοντά μας. Άρα το σύστημα είναι διαμορφωμένο ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα», εξήγησε κλείνοντας.

Χαρά Καϊμακη

paratiritis-news.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis