Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:58 | 30/03/2018

Τα αριθμητικά στοιχεία που συνθέτουν το ψηφιδωτό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.:

2.000.000 έλεγχοι οχημάτων

4.000.000 έλεγχοι προσώπων

75.000 συλλήψεις

7.500 ανευρέσεις οχημάτων

2.300 άνδρες υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

250 Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. έχουν φύγει από τον Αύγουστο του 2017 έως σήμερα

450 Αστυνομικοί ανήκουν μόνο τυπικά στη ΔΙ.ΑΣ.

50% της δυνάμης είναι συχνά απασχολημένο στη φύλαξη στόχων

Περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ. το 2010: 2.200

Περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ. το 2018: 1.000

 

Ρεπορτάζ της Εφημερίδας«Έθνος»

Η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.  με τις επιδόσεις της, από την ίδρυσή της το 2010, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η φύλαξη της Αττικής επαφίεται στη δράση της με τον καθημερινό έλεγχο 800 ατόμων, προσαγωγές, συλλήψεις και ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά.

Η υπηρεσία, ωστόσο, έχει αποδυναμωθεί σε προσωπικό τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα συμμορίες ληστών να εκμεταλλεύονται το «κενό» και να «χτυπούν» τις ημέρες και τις ώρες που δεν περιπολούν οι μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ..

Όμως η υπηρεσία, η οποία είχε χθες τα «γενέθλιά» της, άρχισε να «φυλλορροεί» από το 2013.

Και αυτό γιατί παραβιάστηκε ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορούσε κανείς να φύγει από την προμετωπίδα του Σώματος».

Το αποτέλεσμα είναι να αντιστοιχεί σήμερα κατά μέσο όρο μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ανά Δήμο της Αττικής, σε αντίθεση με το παρελθόν που αντιστοιχούσαν σε κάθε Δήμο τρεις Ομάδες.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής, Βασίλης Ντούμας, δηλώνει στο «Έθνος»: "Η χωρίς φειδώ διάθεση ανδρών στη φρούρηση πολιτικών και επιχειρηματιών πρέπει να λάβει ένα τέλος. Επίσης, πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τις διαβιβάσεις των σημάτων. Το προσωπικό χρησιμοποιεί ακόμα αναλογικούς ασυρμάτους και όχι ψηφιακούς."

Από την πλευρά τους πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι στόχευση της ηγεσίας είναι να ενισχυθεί η ΔΙ.ΑΣ., καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το αίσθημα ασφαλείας για τους πολίτες εξαρτάται άμεσα από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis