Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 25/03/2016

Υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα διεξήχθη χθες η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αποκλείσει ή ήλεγχαν τις προσβάσεις στον χώρο της παρέλασης, στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, όπου παρευρέθηκαν κυρίως συγγενείς των παιδιών που παρήλασαν. Σε όλο το κέντρο της Αθήνας είχαν επιβληθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η απεργία των εργαζομένων στο μετρό δημιούργησε επιπλέον δυσκολίες σε όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Γενικά, λιγοστός ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε την παρέλαση. Ο ουρανός παρέμεινε συννεφιασμένος, αλλά χωρίς να εκδηλωθεί βροχή.

Πρώτο σχολείο στην παρέλαση, όπως συνηθίζεται, το γενικό λύκειο Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός» με παραδοσιακές φορεσιές και το λάβαρο της Επανάστασης του 1821.

Οπως και την 28η Οκτωβρίου, στη χθεσινή παρέλαση συμμετείχαν όλα τα σχολεία της Α΄ Αθηνών, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με τον σημαιοφόρο τους και πέντε παραστάτες το κάθε ένα, κι όχι μεγαλύτερα τμήματα από επιλεγμένα σχολεία, όπως παλιότερα. Παρέλασαν επίσης το σώμα Ελλήνων προσκόπων και οδηγισμού, ομάδα των special Olympics και για πρώτη φορά το λύκειο κωφών-βαρήκοων Αργυρούπολης.

Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή μιας μαθήτριας με μαντίλα, μακριά φούστα και σακάκι, η οποία ήταν παραστάτρια στο σχολείο της. Η μαθήτρια κατάγεται από την Αίγυπτο, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Είναι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου στο 41ο Λύκειο Αθηνών και αριστούχος.

Χαρακτηριστικό επίσης της χθεσινής παρέλασης ήταν πως στις εξαμελείς ομάδες από σχολεία του κέντρου της Αθήνας συμμετείχαν και παιδιά με καταγωγή από την Αφρική.

Κατάθεση στεφάνων

Πριν από την έναρξη της παρέλασης κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης, επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα.

Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης απουσίαζε λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Την παρέλαση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

 

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis