Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 22/04/2019

Mετά τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο γνωστός ποινικολόγος και σύµβολο της δικηγορίας Αλέξανδρος Λυκουρέζος είχε εµφανώς αποµονωθεί από τους συναδέλφους του. Στην πρώτη δικάσιµο, στις αρχές του Απριλίου, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου (από τον Αριστείδη Φλώρο) στο Εφετείο, δεν αντάλλαξε λέξη µε άλλους δικηγόρους, οι οποίοι «τεχνηέντως» απέφευγαν να έρθουν σε επαφή µαζί του. Η εικόνα αποδεικνύεται εκ των υστέρων «προφητική»…

Η είδηση της έκδοσης εντάλµατος σύλληψης σε βάρος του έπεσε σαν βόµβα, εάν και δεν ήταν λίγοι οι δικηγόροι που πίστευαν ότι ο συνάδελφός τους θα κληθεί σε απολογία από τον ανακριτή, όχι όµως µε αυτόν τον τρόπο, λόγω της ηλικίας του.

Ο 85χρονος σήµερα δικηγόρος παρουσιάστηκε στη δίκη για να εκπροσωπήσει τον ήδη προφυλακισµένο για τη µαφία των φυλακών Γ. Αντωνόπουλο (δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικο του Αρ. Φλώρου), εκείνος όµως αρνήθηκε την υπεράσπιση και διόρισε δικηγόρο του τον Αλέξη Κούγια. Τις ηµέρες που ακολούθησαν, οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις πέφτουν ένθεν κακείθεν σαν βροχή, δηµιουργώντας ένα δύσοσµο περιβάλλον γύρω από τη δικηγορία, εκθέτοντας τους «υπερασπιστές» και προκαλώντας την αίσθηση ότι κάτι «σάπιο» κρύβεται πίσω από τις οικονοµικού ενδιαφέροντος υποθέσεις.

Η άκρη του νήµατος βρίσκεται στην Energa και στην υπεξαίρεση που κατηγορούνται ότι τέλεσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, ύψους πολλών εκατοµµύριων ευρώ, από το ∆ηµόσιο και τον ΛΑΓΗΕ. Νοµικός παραστάτης του ΛΑΓΗΕ ήταν ο Γ. Αντωνόπουλος, ο οποίος τον Νοέµβριο του 2014 δέχθηκε δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του, «δείχνοντας» ως ηθικό αυτουργό της ενέργειας σε βάρος του τον Αριστείδη Φλώρο.

Τηλεφώνημα με Λεκοτσαϊ

Όπως υποστηρίζει ο Γ. Αντωνόπουλος, η επίθεση σε βάρος του έγινε γιατί ο ίδιος αντέδρασε στην πρόταση τουΑριστείδη Φλώρου να µεταφερθεί η αντιδικία στη διαιτησία και όχι στα αστικά δικαστήρια. Αµέσως, όπως λέει, ενηµέρωσε τις αστυνοµικές Αρχές, υποστηρίζοντας ότι πίσω από όλα κρύβεται ο 39χρονος επιχειρηµατίας. Λίγους µήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, δέχθηκε ένα τηλεφώνηµα από τον Αλβανό κρατούµενο Κλοντιάν Λεκοτσάι, ο οποίος του ζήτησε να τον επισκεφθεί στις φυλακές της Κέρκυρας για να του δώσει περισσότερα στοιχεία για τους ηθικούς αυτουργούς της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του. Σύµφωνα µε τον προφυλακισµένο σήµερα δικηγόρο για συµµετοχή σε εγκληµατική οργάνωση, πράγµατι επισκέφθηκε τον Λεκοτσάι, έχοντας όµως ενηµερώσει την Αστυνοµία, η οποία τον συµβούλευε να διατηρεί την επαφή µε τους Αλβανούς ώστε να αποσπά πληροφορίες. Από τότε ο «υπερκοριός» της ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει δεκάδες συνοµιλίες του δικηγόρου µε τον Αλβανό κακοποιό, οι οποίες για τον Γ. Αντωνόπουλο γίνονταν υπό το κράτος του φόβου. Για τη ∆ικαιοσύνη, αποτέλεσαν ένδειξη εµπλοκής στην εγκληµατική οργάνωση της «µαφίας των φυλακών».

Ενάµιση µήνα πριν από τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου (ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Αριστείδη Φλώρου), και συγκεκριµένα τον Αύγουστο του 2017, έγινε ένα ραντεβού του άτυχου δικηγόρου µε τους Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γ. Αντωνόπουλο. Ο Αλ. Λυκουρέζος ήταν τότε δικηγόρος του Αντωνόπουλου στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του. Σύµφωνα µε τον Ηλία Αναγνωστόπουλο, ο οποίος ανέλαβε αργότερα την υπεράσπιση του Αρ. Φλώρου, ο Μ. Ζαφειρόπουλος τού αποκάλυψε ότι στη συνάντηση ο Αλ. Λυκουρέζος ζήτησε 2.000.000 ευρώ για να τα «βρουν» µε τον Φλώρο (για να µη δηλώσει ο Αντωνόπουλος παράσταση πολιτικής αγωγής).

«Με πήρε την επόµενη ηµέρα και µου είπε ότι κάναµε µια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά» είπε, καταθέτοντας πριν από λίγες ηµέρες στο δικαστήριο, ο Ηλ. Αναγνωστόπουλος. «Μου είπε ότι τα χρήµατα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω “200-300 χιλιάδες;”. Μου λέει “µιλάµε για πολλά”. Του λέω “1 εκατ.;”. Και µου λέει “βάλε”. Του λέω “2;”. Μου λέει “καλά είσαι!”. Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος, παρουσία του Θ. Παναγόπουλου, ο οποίος δεν µίλησε».

Στη συνέχεια, ο κ. Αναγνωστόπουλος κατέθεσε πως πριν από τη δικάσιµο, η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεµβρίου 2017, τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο. «Του είπα ότι είµαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι τη ∆ευτέρα θα ζητήσουµε µια αναβολή, επειδή δεν είµαι έτοιµος και ρώτησα αν θα είχε πρόβληµα να συµφωνήσει. Μου είπε: “∆εν φταις εσύ που τα πράγµατα δεν έχουν προχωρήσει µέχρι σήµερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι µέσα στο Σαββατοκύριακο, εµείς θα αντιλέξουµε στο αίτηµα αναβολής”».

Στις 12 Οκτωβρίου του 2017, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος πέφτει νεκρός από τη σφαίρα δύο Αλβανών. «Πρέπει να φύγει το µήνυµα» είπε ένας από τους δύο δράστες στον συνεργάτη του Μ. Ζαφειρόπουλου, τον οποίο κρατούσαν όµηρο. Ποιο ήταν άραγε το µήνυµα;

Η συνάντηση και το e-mail

Στα τέλη Ιουλίου του 2017, ο προφυλακισµένος σήµερα δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος εξέφρασε την επιθυµία να συναντήσει τον Αρ. Φλώρο στο ψυχιατρείο, παρουσία του Θέµη Σοφού. Σύµφωνα µε την κατάθεση του τελευταίου, οι δύο άνδρες «τα βρήκαν», υποσχόµενοι ο ένας στον άλλον ότι δεν θα έχουν εκατέρωθεν αξιώσεις.

«Στο τέλος της συζήτησης», είπε στην κατάθεσή του ο Θ. Σοφός, «ο Αντωνόπουλος σηκώθηκε και του είπε “εγώ δεν θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα” και του λέει και ο Φλώρος “ούτε εγώ”. Τα βρήκαν µπροστά µου. Με κεφαλαία το λέω».

Πρόεδρος: Μα πώς έδωσαν τα χέρια;

Σοφός: Καταπραΰνθηκε µέσα του η αντίληψη της αντιδικίας, αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.

Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εµάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα.

Σοφός: Εγώ δεν θα προβώ σε χαρακτηρισµούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από άλλα πράγµατα.

Πρόεδρος: Είχε ενηµερώσει τους συνηγόρους του;

Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρεζος το ήξερε.

Εναν µήνα αργότερα, όµως, τα πράγµατα φαίνεται ότι είχαν αλλάξει. Ο Μ. Ζαφειρόπουλος τηλεφωνεί στον Θέµη Σοφό και του λέει, σύµφωνα µε όσα είπε ο τελευταίος στο δικαστήριο:

«“Είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;”. Του λέω “ναι” γιατί µε ρωτάς; Και µου λέει “χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήµατα”. Του λέω “περίµενε να πάρω τον Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ”. Επικοινωνώ µε Αντωνόπουλο και του λέω ότι ζητάνε λεφτά. “Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά!” λέει ο Αντωνόπουλος. Του είπα να πάρει τον Ζαφειρόπουλο γιατί δεν µου αρέσουν αυτά που ακούω» καταλήγει ο Θ. Σοφός, υποστηρίζοντας ότι ο Αντωνόπουλος του είπε πως θα στείλει e-mail που θα ξεκαθαρίζει τα πάντα.

Πράγµατι, το e-mail εστάλη (προσκοµίστηκε στο δικαστήριο από τον Θ. Σοφό) και σε αυτό ο Γ. Αντωνόπουλος δηλώνει ότι δεν θα παραστεί στη δίκη ως πολιτικώς ενάγων και πως δεν συµφωνεί µε το αίτηµα για δικηγορική αµοιβή ύψους 200.000 ευρώ, που φέρονται να είχαν ζητήσει οι Αλ. Λυκουρέζος και Θ. Παναγόπουλος.

«Χωρίς να θέλω να δυσαρεστήσω κανέναν, πρέπει να σηµειώσω ότι το αίτηµα αυτό, έτσι όπως διατυπώθηκε, δεν µε βρίσκει καθόλου σύµφωνο. Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι η έκταση και η ένταση της ανάµειξης του Αλέξανδρου και του Θόδωρου στην υπόθεση δικαιολογούν αυτή την αµοιβή. Οι πάντες θα θεωρήσουν ότι πίσω από τις δικηγορικές αµοιβές υποκρύπτονται δικές µου αξιώσεις, τις οποίες, αν και τις αποποιήθηκα, επαναφέρω µε τη µορφή δικηγορικών αµοιβών» αναφέρει ο Γ. Αντωνόπουλος στο επίµαχο έγγραφο.

Αντίθετα, στην κατάθεσή του στις 23 Οκτωβρίου του 2015 ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, συνήγορος του Γ. Αντωνόπουλου, υποστηρίζει ότι ο εντολέας του θα παραστεί στη δίκη µε ηθικό αυτουργό τον Αρ. Φλώρο, ως πολιτικώς ενάγων, διαψεύδοντας όσα αναφέρει ο 39χρονος επιχειρηµατίας στην κατάθεση που έδωσε λίγες ηµέρες νωρίτερα. Τι κατέθεσε ο Αρ. Φλώρος; «Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις του Μιχάλη (σ.σ.: εννοεί τον δικηγόρο του, Μ. Ζαφειρόπουλο) µε τον Λ.Α. και τον Π.Θ. (σ.σ.: εννοεί τους κ. Λυκουρέζο και Παναγόπουλο). Στην επόµενη από αυτή που σας περιέγραψα, ο Λ.Α. είπε χαρακτηριστικά στον Μιχάλη, όπως µου τα µετέφερε ο Μιχάλης: “Ο Αντωνόπουλος δεν θέλει να καταδικαστεί ο Φλώρος. Πες του να δώσει 2.000.000 ευρώ και εµείς θα αποσύρουµε τις κατηγορίες και θα φροντίσουµε οι Αλβανοί να αποχωρήσουν”. Ο Μιχάλης είχε εκπλαγεί και αυτός µε την πρόδηλη αυτή δήλωση». Στην ίδια κατάθεση ο Αρ. Φλώρος δεν αποκαλύπτει τα ονόµατα των δικηγόρων του Γ. Αντωνόπουλου, γιατί φοβάται για τη ζωή του, όπως λέει χαρακτηριστικά, και υποστηρίζει ότι ο Θεόδωρος Παναγόπουλος του µετέφερε το αίτηµα να λήξουν το µεταξύ τους θέµα, «διότι είναι πολύ κρίµα. Συνέχισε λέγοντάς µου ότι πίστευε πως, εάν δεχόµουν να καλύψω τα έξοδα που είχαν προκύψει για τον Αντωνόπουλο, και αφορούσαν σε έξοδα που είχε κάνει για την προσωπική του ασφάλεια, εκείνος, ο Αντωνόπουλος δηλαδή, θα υπαναχωρούσε στην αρχική του δήλωση, ότι δηλαδή εγώ ήµουν ο ηθικός αυτουργός τής σε βάρος του απόπειρας (...). Το ποσό αυτό ήταν της τάξεως των 1.500 ευρώ κάθε µήνα για δύο έτη» υποστηρίζει ο Αρ. Φλώρος.

Ο εφέτης ανακριτής αναζητεί τώρα την άκρη του νήµατος, συνδυάζοντας καταθέσεις µαρτύρων και κατηγορουµένων, αλλά και τα στοιχεία από τον «υπερκοριό» της ΕΛ. ΑΣ

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis