Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 09/06/2018

Ο αριθμός τους ανέρχεται στις 18.200 στη χώρα. Είναι οι εκδιδόμενες γυναίκες που δεν είναι οργανωμένες, δεν έχουν εκπρόσωπο, δεν έχουν φωνή. Στα συνέδρια που αφορούν την πορνεία δεν θα τους επέτρεπαν να μιλήσουν.

Η παραδοσιακή «πιάτσα» κρατά γερά στο κέντρο των Αθηνών, ενώ επεκτείνεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Γλυφάδα, στην Κηφισιά. Η εκμετάλλευση και συχνά η κακοποίηση από τον πελάτη, τα θέματα υγείας, όπως η ηπατίτιδα που θερίζει, είναι τα προβλήματα που αναφέρουν όλες οι εκδιδόμενες, κυρίως οι Ελληνίδες.

[custom:google-ads]

Το αρχαιότερο επάγγελμα δεν είναι η πορνεία αλλά η σωματεμπορία, σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρη Λάζο, ο οποίος πραγματοποιεί έρευνες για την πορνεία από το 1986. Σε πρόσφατο συνέδριο με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων, ο κ. Λάζος πρότεινε να διατεθούν από το κράτος λίγα χρήματα για τα υλικά που θα χρειαστούν οι οδοντίατροι ώστε να φτιάχνουν τα δόντια αυτών των γυναικών που τους πέφτουν λόγω των χημικών από τα προφυλακτικά. Το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο, γι’ αυτό και δεν αγγίζει κανείς την πορνεία, είναι η επισήμανση του καθηγητή Κοινωνιολογίας.

Η πορνεία αυξήθηκε μετά το 2010. Αλλαξε σε οργάνωση στο πλαίσιο του νέου πολιτικού, οικονομικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος που επέβαλε η οικονομική, αλλά, δευτερευόντως, και η μεταναστευτική κρίση. Αυξήθηκε και άλλαξε συντεταγμένες. Μια αύξηση της πορνείας δεν είναι κατ’ ανάγκην αύξηση του πληθυσμού των εκδιδομένων. Μπορεί η πορνεία να αυξηθεί, αλλά ο πληθυσμός των εκδιδομένων να μείνει στάσιμος ή και να μειωθεί. Οπως για παράδειγμα, μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μισθώσεων, να μειωθεί η τιμή του μισθώματος, να αυξηθεί η πελατεία, να μειωθούν τα έσοδα.

Αριθμοί και δεδομένα, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Λάζου:

• Από το 2012 ώς το 2017, ο πληθυσμός των εκδιδομένων στην Ελλάδα αυξήθηκε από σχεδόν 17.000 σε 18.200, δηλαδή κατά 7%. Η αύξηση αυτή, σε διαφορετική ένταση, παρουσιάστηκε και στους τρεις κύριους τρόπους οργάνωσης της παροχής υπηρεσιών πορνείας που εστιάζει η συγκεκριμένη μελέτη: τους οίκους ανοχής, τα στούντιο και την έκθεση στο πεζοδρόμιο.

• Από το 2012 ώς το 2017, το μίσθωμα όπως και το συνολικό εισόδημα της πορνείας (σε ετήσια κλίμακα) γνώρισαν μια σημαντική πτώση. Κατά πρώτο, το μίσθωμα σχεδόν υποδιπλασιάστηκε. Για να μισθώσει ο πελάτης ένα εκδιδόμενο πρόσωπο, μια γυναίκα από 18 ώς 64 ετών: στον οίκο ανοχής το 2012 θα χρειαζόταν κατά μέσον όρο 39 ευρώ, ενώ το 2017 μόλις 17 ευρώ (μείωση 56%). Ανάλογα, στο πεζοδρόμιο, από 14 ευρώ το 2012 θα χρειαζόταν 11 το 2017 (μείωση 21%), ενώ στο στούντιο η μίσθωση από 70 ευρώ το 2012 θα έπεφτε σε 53 ευρώ το 2017 (μείωση 24%).

Νεαροί μετανάστες

Η παρουσίαση των διαστάσεων της πορνείας στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ 2012 και 2017 ολοκληρώνεται με τη σκιαγράφηση του βασικού χρηματοδότη της πορνείας, την πελατεία. Στην περίοδο της έρευνας, η πελατεία αυξήθηκε από περίπου 435.000 σε περίπου 605.000. Αύξηση περί το 28%. Η αύξηση αυτή χαρακτηρίζεται από μια ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα: Η αύξηση των Ελλήνων πελατών (και όσων ήδη διέμεναν στην Ελλάδα το 2012) είναι σημαντική, δεδομένης της πληθυσμιακής, οικονομικής και κοινωνικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης που επέβαλαν τα μνημονιακά μέτρα: μάλλον ξεπερνάει λίγο τις 20.000 - πιθανότατα από 420.000 να ανήλθε στις 445.000, μια αύξηση περί το 5%.

Την ίδια περίοδο έλαβε χώρα και μια συνεχής (και συνεχιζόμενη το 2018) μεγάλη αύξηση των μεταναστών πελατών. Το 2012 έκανε την εμφάνισή της μια αριθμητικά περιορισμένη πελατεία μεταναστών (που είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια –άγνοια, ρατσισμός, υγιεινή–, αρχικά, η πλειονότητα των οίκων ανοχής και τα στούντιο δεν τους δεχόταν προς εξυπηρέτηση). Η αγορά της πορνείας τους δέχθηκε με αυξανόμενη ευρύτητα, αρχικά στο πεζοδρόμιο και στη συνέχεια στους χαμηλότιμους οίκους ανοχής, και το 2017 γίνονταν πλέον δεκτοί στην πλειονότητα των περιοχών και εγκαταστάσεων έκδοσης. Ετσι, από τις 14.000 το 2012, το 2017 οι μετανάστες πελάτες είχαν ενδεκαπλασιαστεί, φτάνοντας σχεδόν τις 160.000.

Οπως επισημαίνει ο κ. Λάζος, το σκανδιναβικό μοντέλο (δυνατότητα δημιουργίας νόμιμης επιχείρησης από σωματεμπόρους) που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα για την πορνεία, θα πλουτίσει τους σωματέμπορους, ενώ οι εκδιδόμενες θα εξαθλιωθούν ακόμη περισσότερο.

ΒΕΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Πηγή:  kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis