Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:00 | 29/11/2018

Το ντου των Ράμπο του ΣΔΟΕ σε λογιστήριο- στρατηγείο, αποκαλύπτει ένα τεράστιο κύκλωμα, που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, έχοντας ως στόχο την υπεξαίρεση ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της διακίνησης απορρυπαντικών και καθαριστικών επώνυμων εταιριών, που ερευνάται αν είναι γνήσια ή “μαϊμού”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, οι Ράμπο του ΣΔΟΕ βρήκαν και κατάσχεσαν στο λογιστήριο, πάνω από 100 ντοσιέ με τις συναλλαγές του κυκλώματος, δεδομένο που ενισχύει την εκτίμηση ότι πρόκειται για το κεντρικό λογιστήριο όλων των εταιριών- πραγματικές και “βιτρίνες”- που σχηματίζουν το κύκλωμα. Εκτός από τα ντοσιέ βρέθηκε, όμως και πολύ μετρητό, γεγονός που φανερώνει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

[custom:google-ads]

Το κόλπο γνωστό, δοκιμασμένο και λίαν αποτελεσματικό. Το κύκλωμα έχει στήσει μια αλυσίδα εταιριών, από την Ελλάδα ως τη Ρουμανία και με εικονικές αγοραπωλησίες αγαθών- εν προκειμένω απορρυπαντικά και καθαριστικά- μεταξύ αυτών των εταιριών, αξιοποιεί τις νομικές “τρύπες” του πλαισίου ΦΠΑ και απαιτεί επιστροφές του φόρου για συναλλαγές, που στην πραγματικότητα δεν έγιναν ποτέ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από τις απώλειες εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο, ανάλογη ζημιά έχει γίνει σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής.

Το Carousel είναι, όμως, η μια πτυχή του προβλήματος. Οι έρευνες έχουν στραφεί και στο ίδιο το προϊόν, το οποίο ενώ εμφανιζόταν να πωλείται στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία, είτε επέστρεφε λαθραία στην Ελλάδα είτε πολύ απλά δεν έφευγε ποτέ και “κρυβόταν” πίσω από πλαστές φορτωτικές και συνοδευτικά τιμολόγια. Σε αυτό το σημείο, ρόλο- κλειδί φαίνεται ότι έχουν παίξει εταιρίες Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης, που έχουν ιδρύσει στα Βαλκάνια Έλληνες ή εταιρίες ελληνικών συμφερόντων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, ότι τα απορρυπαντικά είτε έφευγαν λαθραία σε άλλες χώρες είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά. Η ιδιομορφία είναι ότι πρόκειται για επώνυμα προϊόντα, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για παραποιημένα, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολα να αναγνωριστούν από τους καταναλωτές.

Ήδη, έχουν ανοίξει οι πρώτοι τραπεζικοί λογαριασμοί εμπλεκομένων στην υπόθεση κι όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο economistas, “τα ίχνη του χρήματος θα οδηγήσουν πολύ σύντομα σε αποκαλύψεις”...

Πηγή: economistas.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis