Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:15 | 19/06/2018

Αυξάνεται η κίνηση διερχομένων, μειώνεται η αστυνομική δύναμη. Το παράδοξο αυτό συμβαίνει στο Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Έλεγχου Νυμφαίας. Αναφερόμαστε στον μεθοριακό σημείο του νομού Ροδόπης, το οποίο σύμφωνα με προ-μελέτη Διεθνών Οδικών Αφίξεων Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2017 που συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα 7 συνοριακά σημεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι οδικές αφίξεις που καταγράφηκαν στη Νυμφαία κατά τη διάρκεια του 2017, αντιστοιχούσαν στο 40,7% του συνόλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 1.460.528, την στιγμή που στους Κήπους καταγράφονταν 784.672 και συνολικά στα 7 συνοριακά σημεία της Α.Μ.Θ. 3.585.856 οδικές αφίξεις.  

Και ενώ διανύοντας το καλοκαίρι του 2018 καταγράφουμε την αυξημένη κίνηση στα σύνορα, καμία ενέργεια εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει γίνει για την ικανοποίηση ενός εύλογου αιτήματος. 22 Έλληνες αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας ο διοικητής) υπηρετούν σήμερα στα Μεθοριακό Σημείο Διαβατηριακού Έλεγχου Νυμφαίας, από 27 στο παρελθόν. Πρόκειται για αστυνομικούς προερχόμενους τόσο από την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, όσο και αποσπασμένους από άλλες Διευθύνσεις ανά τη χώρα.

Η απόσπασή τους έχει γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος Ασπίδα, όμως ήδη ορισμένοι εξ αυτών έχουν επιστρέψει στις αρχικές τους θέσεις, με συνέπεια τη μείωση του αριθμού από 27, σε 22 σήμερα. 

Στο πλαίσιο της τελευταίας αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης είχε εγκαίρως ζητήσει τη δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε ελληνικό έδαφος, ώστε η νεοϊδρυθείσα υπηρεσία να στελεχωθεί με τουλάχιστον 35 άτομα. Η ύπαρξη νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας θα σήμαινε την αύξηση των οργανικών θέσεων της Α.Δ. Ροδόπης και θα μπορούσαν να γίνουν αποσπάσεις αστυνομικών από όλη την επικράτεια της χώρας.

[custom:google-ads]

Εφόσον αυτό το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πρόταση της Ένωσης, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί πρότειναν την αύξηση από 17 που είναι σήμερα σε 25 των αστυνομικών που υπηρετούν στη Ροδόπη μέσω του προγράμματος "Ασπίδα". Και αυτό το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα. 

Την ίδια στιγμή, όπως κατέγραψε ο "Χ" με επιτόπιο ρεπορτάζ το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουνίου η κίνηση στα σύνορα είναι ιδιαίτερη αυξημένη, και στα δύο ρεύματα εισόδου και εξόδου, με την αναμονή να ξεπερνά τις δύο ή και περισσότερες ώρες κατά περίπτωση. 

Ο αριθμός των 22 υπηρετούντων σήμερα επαρκεί τόσο ώστε να βγουν οι βάρδιες, τους καλοκαιρινούς αυτούς μήνες που η κίνηση διερχομένων αυξάνει κατακόρυφα και οι αστυνομικοί λαμβάνουν τις άδειές τους. Αυτό σημαίνει αναπόφευκτα στην καταπόνηση του αστυνομικού προσωπικού και την καταστρατήγηση των εργασιακών του δικαιωμάτων, με την μη χορήγηση των δικαιούμενων ημερησίων αναπαύσεων.

Πηγή: xronos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis