Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:44 | 23/04/2019

Tην ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εξέφρασε στο euronews ο αμερικανός γερουσιαστής του κόμματος των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ με αφορμή την επίσκεψή του στην χώρα μας, ενώ για πρώτη φόρα αναφέρεται λεπτομερώς, στις κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά των ρωσικών S-400.

Ο Μπομπ Μενέντεζ μίλησε για το νομοσχέδιο για την «Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο τέθηκε ενώπιον του αμερικανικού κονγκρέσου με δική του πρωτόβουλια, την στάση της χώρας του απέναντι στην Ρωσία, ενώ έκανε λόγο και για «τεράστιες συνέπειες» στον αμυντικό τομέα της Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η Τουρκία να επανεξετάσει την θέση της.

Ο γερουσιαστής έκανε λόγο για «στενή συνεργασία» της χώρας του με την Ελλάδα, ενώ στάθηκε και στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και πώς αυτός αναδιαμορφώνεται με τα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν σε Κύπρο και Ισραήλ.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο euronews:

– To Νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα και στήριξη στην τριμερή Ελλάδα – Κύπρος- Ισραήλ. Εκτιμάται ότι θα έχει τη στήριξη της Γερουσίας και του Προέδρου Τραμπ και γιατί το καταθέσατε τώρα;

– Mε ρωτούν γιατί τώρα. Γιατί οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στις τριμερείς που πραγματοποιούν, έχουν έρθει κοντά. Και γιατί έχουμε μία πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί στη βάση της Σούδας φιλοξενούνται δυνάμεις του Αμερικανικού ναυτικού, αλλά και εξαιτίας της συνεργασίας που έχουμε σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας αλλά και ενδεχομένως συνέργασία από άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα που είναι υπό συζήτηση.

Η ενεργειακή συνεργασία, η οποία λαμβάνει χώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, ο ενεργειακός δρόμος τον οποίο ανοίγει η Ελλάδα, ειδικότερα με την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, μπορεί να βοηθήσει και να δώσει νέες διεξόδους στα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης, ώστε (η ΕΕ) να μην εξαρτάται υπερβολικά από τη Ρωσία.

[custom:google-ads]

– Το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας είναι τεταμένες, μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400. Oι ΗΠΑ θα παρεμποδίσουν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-.35 εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην απόκτηση των S-400;

– Ναι, η απόκτηση των S-400, όχι μόνο το συμβόλαιο. Εάν η απόκτηση πραγματοποιηθεί, πρώτον αυτό επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο εγώ ο ίδιος εισηγήθηκα και δεύτερον η Τουρκία δεν θα έχει ποτέ ένα F-35 δίπλα σε σύστημα S-400. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και δεν συνάδει με το Εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Είναι μη αποδεκτό για τους συμμάχους μας και δεν είναι συμβατό με τον ΝΑΤΟ και τους συμμάχους μας, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα F-35. Μία τέτοια κίνηση μας απομακρύνει από τη συναίνεση που επικρατεί στο ΝΑΤΟ. Οπότε ναι, κανένα F-35 δεν θα πωληθεί στην Τουρκία, εάν παραλάβει τα S-400.

– Έχετε ξεκαθαρίσει ότι η αγορά των S-400 θα επιφέρει κυρώσεις; Τι κυρώσεις θα επιβάλετε;

– Υπάρχουν περίπου 8 κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν, ανάμεσα σε αυτές είναι περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που είναι πολύ ισχυρά, για παράδειγμα οι περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικάνικές τράπεζες. Υπάρχουν θέματα με τη Visa που μπορούν να προκύψουν. Υπάρχει μία λίστα 8 κυρώσεων, από τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιλέξει 5, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

– Οι ΗΠΑ επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να μεταφέρουν αμερικανικές βάσεις από την Τουρκία στην Ελλάδα, εάν οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας συνεχίσουν να επιδεινώνονται;

– Θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες στο αμυντικό τομέα της Τουρκίας, επιπρόσθετα με τις κυρώσεις. Για το λόγο αυτό ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει την στάση της και θα επιστρέψει στο δρόμο, όπου θα είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα στηρίζει τις αξίες του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να κάνουν όσα χρειάζεται για να ενισχυθεί μία μακροπρόθεσμη σχέση. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο – και θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή κάπου αλλού- θα προστατεύεται το εθνικό συμφέρον και η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

– Tα τελευταία ευρήματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν τον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό έχει δημιουργήσει νευρικότητα στην Τουρκία. Ως εκ τούτου παρατηρούμε συνεχείς παραβιάσει του εθνικού εναέριου χώρου. Ανησυχείτε για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

–  Η πραγματικότητα σε αυτές τις χώρες είναι ότι έχουν κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας, να εκμεταλλευτούν την ΑΟΖ τους. Πάντα είμαι ανήσυχος για την Τουρκία και τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου χώρου. Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις και για αυτό το λόγο έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρεί σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι αυτός που παραβιάζει τον εναέριο χώρο. Πάντα ανησυχώ, ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της Τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

– Έχετε χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως κακόβουλο παράγοντα. Είδαμε τα αποτελέσματα και της έρευνα Μιούλερ. Φοβάστε ενδεχόμενη απόπειρα παρέμβασης της Ρωσίας στις ευρωεκλογές;

– Ναι, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν περιστάσεις στις ευρωεκλογές για να βοηθήσουν φίλους και ριζοσπαστικοποιημένα κινήματα κατά την διάρκεια της διαδικασίας και όπου μπορούν να αλλάξουν τα αποτελέσματα έτσι ώστε να επωφεληθούν. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό θα χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο και άλλους τρόπους παραπληροφόρησης για να επιτύχουν το σκοπό τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μυστήριο με νεκρή 25χρονη στου Παπάγου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis