Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:36 | 19/03/2021

Δεκατρείς αστυνομικοί και ερευνητές σκοτώθηκαν σε ενέδρα που πιθανώς τους είχαν στήσει καρτέλ, καθώς οι ίδιοι ταξίδευαν με φορτηγά σε αγροτική περιοχή του Μεξικό.

Η επίθεση έλαβε χώρα την Πέμπτη, στην περιοχή Coatepec Harinas, 125 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Μεξικό.

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τα νεκρά σώματα των αστυνομικών, πεσμένα στο έδαφος, καθώς και ένα λευκό βανάκι, διάτρητο από τις σφαίρες των κακοποιών.

Το συμβάν είναι ενδεικτικό της βίας, κυρίως εκ μέρους των καρτέλ ναρκωτικών, που μαστίζει τη χώρα και έχει ενταθεί ξανά τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερα οι επιθέσεις κατά της αστυνομίας, φαίνεται πως έχουν γίνει ρουτίνα, καθώς μόνο κατά το έτος 2020 έχασαν τη ζωή τους, σε αντίστοιχες συμπλοκές, τουλάχιστον 524 αστυνομικοί.

Αυτή τη στιγμή, στο Μεξικό δραστηριοποιούνται επιβεβαιωμένα 26 διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις.

Οι πιο ισχυρές, ονόματι «La Familia Michoacana» και « Νέα γενιά του καρτέλ Jalisco» βρίσκονται μεταξύ τους σε πόλεμο για το ποια θα έχει τον έλεγχο σε πολλές περιοχές-κλειδιά της χώρας.

Στην περιοχή που έλαβε χώρα η χθεσινή επίθεση κατά των αστυνομικών, τον έλεγχο φαίνεται να έχει η La Familia, η οποία επιδίδεται συχνά σε εκβιασμούς και ελέγχει πολλές πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου, από τις τιμές βασικών αγαθών και τροφίμων έως την παραγωγή και πώληση οικοδομικών υλικών.

Η αστυνομία βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με το δίλημμα του να μην συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις του εκάστοτε καρτέλ και να υποστεί τις όποιες συνέπειες, ή να προβεί σε προσωρινό «συμβιβασμό» με κάποια εγκληματική οργάνωση, υφιστάμενη την αντίποινα και την οργή των ανταγωνιστών της.

Ο Πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, είχε υποσχεθεί ήδη από το 2018 να πετύχει την ειρήνευση της χώρας ακολουθώντας όσο το δυνατόν λιγότερο επιθετικές τακτικές, έργο που φυσικά αποδεικνύεται δύσκολο, δεδομένης της σφοδρότητας της κατάστασης.

Το τελευταίο διάστημα, ο Πρόεδρος προωθεί την ανάπτυξη ενός νέου αστυνομικού σώματος, της Εθνοφρουράς, η οποία δρα υπό τις εντολές του μεξικανικού στρατού.

ΠΗΓΗ: The Guardian eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis