Μεξικό: Συνελήφθη ο διαβόητος αρχηγός συμμορίας «Λα Τούτα»

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ!
Μεξικό: Συνελήφθη ο διαβόητος αρχηγός συμμορίας «Λα Τούτα»

Η αστυνομία του Μεξικού συνέλαβε τον πλέον καταζητούμενο αρχηγό συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, τονΣερβάντπ «Λα Τούτα» Γκόμες.

Ο 49χρονος Γκόμες ήταν ένας από τους βασικούς στόχους των μεξικανικών αρχών στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση του Πένια Νιέτο προκειμένου να σπάσει τη βία των καρτέλ και να ανακτήσει τον έλεγχο της πολιτείας Μιτσοακάν. Η συγκεκριμένη πολιτεία σπαράσσεται τον τελευταίο καιρό από συγκρούσεις ανάμεσα σε καρτέλ του οποίου ηγείται ο «Λα Τούτα» και πολιτοφυλακές που επιχειρούν να εκδιώξουν τη συμμορία.

Η σύλληψη του «Λα Τούτα» έρχεται να προστεθεί στη σύλληψη ενός άλλου διαβόητου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών, του«Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του καρτέλ της πολιτείας Σιναλόα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της μεξικανικής αστυνομίας, οι αρχές συνέλαβαν τον Γκομές μετά από πολύμηνη συλλογή πληροφοριών. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης πολλά πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί του.

 

Λάτρης της δημοσιότητας ο «Λα Τούτα»

Μία από τις αδυναμίες του «Λα Τούτα» ήταν η δημοσιότητα.

Με βίντεο στο YouTube στα οποία κατήγγειλε την διαφθορά των πολιτικών, ή με συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ από κρησφύγετά του, προκαλούσε ασταμάτητα την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούσε ότι συνεργάζεται με αντίπαλα καρτέλ, όπως οι συμμορίες Νουέβα Χενερασιόν και Λος Σέτας —η τελευταία έχει ιδρυθεί από πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων—, ενώ χαρακτήριζε τους Ναΐτες Ιππότες, τη δική του συμμορία, «αναγκαίο κακό».

«Η βασική μας αποστολή είναι να βοηθάμε τον λαό, να υπερασπιζόμαστε την πολιτεία μας, να προστατεύουμε τη χώρα μας από τους ανθρώπους που προκαλούν τον τρόμο», είχε υποστηρίξει ο Γκόμες σε ένα βίντεο το 2012, μπροστά σε εικόνες του Τσε Γκεβάρα και άλλων επαναστατών.

Ο Γκόμες υπήρξε δάσκαλος και ακτιβιστής της αριστεράς ενώ υποστήριζε πως το δικό του καρτέλ διατηρούσε έναν αυστηρό ηθικό κώδικα. Είναι πατέρας τουλάχιστον επτά παιδιών, ενώ καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για εμπορία κοκαΐνης και μεταμφεταμινών.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr