Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:44 | 22/06/2016

Δημοσίευση κειμένου του Αντιστράτηγου της ΕΛ. ΑΣ. ε.α. Νικόλαου Μπλάνη* που αναρτήθηκε στη σελίδα του policenet.gr στο facebook

"ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΥΣΜΕΝΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΊΤΑΙ:

Σύμφωνα με τη θεωρία και τη νομολογία (βλ. 258/1998 απόφαση Τριμελούς Εφετείου Λάρισας), οι μεταθέσεις αστυνομικών χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, είναι από τη φύση τους δυσμενείς και πρέπει να αιτιολογούνται ειδικά και εμπεριστατωμένα.

Πρέπει δηλαδή να εξειδικεύονται, με την εκτενή παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων (υπηρεσιακών και κοινωνικών), οι λόγοι που επιβάλλουν τις μεταθέσεις, ώστε να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος της νόμιμης άσκησης της διακριτικής εξουσίας εκ μέρους της Διοίκησης.

Η εν λόγω πλημμέλεια (τυπικός λόγος) μπορεί (και πρέπει) να συμπεριληφθεί στην προσφυγή.

Με την ανωτέρω απόφαση θεωρείται ότι πλήττεται επιπρόσθετα και η ταυτάριθμη αρνητική πράξη που έχει εκδοθεί επί της προσφυγής (κατά το άρθρο 18 του ισχύοντος τότε π.δ.69/1997) του αιτούντος ενώπιον του οικείου Αστυνομικού Δ/ντή.

Η συγκεκριμένη απόφαση επικυρώνει και διασφαλίζει και ουσιαστικά πλέον την αρχή της οργανικότητας των θέσεων και στους αστυνομικούς και αποτελεί ορθή και ευθεία εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 100/2003."

 

* Νικόλαος Μπλάνης Αντιστράτηγος της ΕΛ. ΑΣ. ε.α. Επίτιμος προϊστάμενος του Κλάδου Οργλανωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ. και Πτυχιούχος Νομικής Σχολής

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis