Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:32 | 09/08/2018

Ήταν μεσημέρι της 3ης Ιανουαρίου 2015 όταν ο ξανθομάλλης Χριστόδουλος Ξηρός βγήκε από το κρησφύγετο του στην Ανάβυσσο με το ποδήλατο για να κάνει την καθημερινή του βόλτα. Λίγα μέτρα μακριά από το διαμέρισμα έγινε μάρτυρας τροχαίου ατυχήματος. Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε στο οδόστρωμα. Ο Ξηρός προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει, ρωτώντας τον αν είναι καλά και αν χρειάζεται βοήθεια. Τότε, ήταν που κατάλαβε ότι το «θύμα» ήταν αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής, ο οποίος και του πέρασε χειροπέδες. Αστυνομικοί ήταν και οι «περιπατητές» λίγα μέτρα μακριά που γρήγορα τον περικύκλωσαν.

Τρεισήμισι χρόνια μετά την κινηματογραφική σύλληψη του "Μανώλη" της "17 Νοέμβρη", ο οποίος βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω της μεταγωγής του στις φυλακές Χαλκίδας, ο απερχόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, απένειμε το μετάλλιο «αστυνομικός σταυρός» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

[custom:google-ads]

Πρόκειται, όπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 28 Ιουνίου και δημοσιεύτηκε πριν από μία εβδομάδα, για ηθική αμοιβή στους αστυνομικούς που κατάφεραν με τις ενέργειές τους να συλλάβουν τον καταζητούμενο δραπέτη Χριστόδουλο Ξηρό και 13 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ‘Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς’.

Η ταυτοποίηση διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών και η παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη συνιστά διακεκριμένη και εξαίρετη πράξη, για την εμπέδωση της δημόσιας τάξης, καθόσον συνετέλεσε τα μέγιστα για την τόνωση του αισθήματος ασφαλείας τόσο των Ελλήνων πολιτών, όσο και των ξένων τουριστών στη χώρα μας και έλαβε άκρως ευμενή σχόλια από τα ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και τις Αστυνομίες άλλων χωρών».

Ο Ξηρός είχε συλληφθεί ένα χρόνο μετά την παραβίαση της 9ημερης άδειας που είχε λάβει από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα, το γύρο του κόσμου είχε κάνει βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανιζόταν να εξαπολύει απειλές για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. "Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας έκλεψαν τη ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος (…) Δε ζητάμε χάρη από κανέναν και ειδικά από σας τους προσκυνημένους.Και καλά θα κάνετε αν ξανασυναντηθούμε που δεν το εύχομαι (ούτε σεις να το εύχεστε) να με σκοτώσετε γιατί αν με πιάσετε αιχμάλωτο πάλι θα ξαναφύγω για να σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων", έλεγε έχοντας ως φόντο φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, του Γ. Καραϊσκάκη, του Θ. Κολοκοτρώνη και του Άρη Βελουχιώτη. Η φυγή του είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες παρακολουθούσαν στενά από την πρώτη στιγμή το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο "Μανώλης" της "17Ν" μετήχθη προχθές το πρωί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Χαλκίδας, προκαλώντας αντιδράσεις σε μέρος του πολιτικού κόσμου. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η μεταγωγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίες πρόκειται βήμα βήμα να μετατραπούν σε σωφρονιστικό κατάστημα υποδίκων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επισημάνει πως οι ισοβίτες δεν έχουν πλέον θέση στις φυλακές Κορυδαλλού και πως πρωταρχικός στόχος είναι η μεταγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάχθηκε η μεταγωγή του Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, ενέργεια που επίσης σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Tου Αλέξανδρου Καλαφάτη στην εφημερίδα Έθνος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis