Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:22 | 27/02/2015

Ο πατριός του στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, φανερά συναισθηματικά φορτισμένος, μου απαριθμεί τα επιτεύγματα του Γιώργου από την ημέρα που ξεκίνησε την απεξάρτηση: «Ο Γιώργος έχει κάνει έναν τεράστιο αγώνα, έχει αποδείξει πρώτα στον εαυτό του και μετά στην κοινωνία ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει να προσφέρει κι όχι να βρίσκεται στη φυλακή», μου λέει ο Παναγιώτης Γιαννέτσος.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος είναι σήμερα 26 χρονών, έχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα να απεξαρτηθεί από την κάνναβη κι αντί της επιβράβευσης, προχθές οδηγήθηκε στις φυλακές Αγίου Στεφάνου, έπειτα από την καταδικαστική απόφαση για σύλληψη που του έγινε όταν ήταν 20 ετών, ενώ ήταν χρήστης. Παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσε το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, δεν του αναγνωρίστηκε το προβλεπόμενο από το νόμο 4139/2013 ελαφρυντικό της ολοκλήρωσης θεραπευτικού προγράμματος κι έτσι το δικαστήριο του επέβαλε ποινή, 8 ετών κάθειρξης και 10.000 ευρώ πρόστιμο για κατοχή και πώληση ινδικής κάνναβης.

Στη δίκη, στην οποία ήμουν και μάρτυρας, αισθάνθηκα ότι έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου

Ο Γιώργος ξεκίνησε στην εφηβεία του τη χρήση κάνναβης, από την οποία εξαρτήθηκε, με αποτέλεσμα να αφήσει και το σχολείο. Στα 20 του χρόνια τον συνέλαβαν χωρίς όμως να τον προφυλακίσουν. Αμέσως μετά απευθύνθηκε στο ΚΕΘΕΑ για να απεξαρτηθεί. Ολοκλήρωσε με συνέπεια τη θεραπευτική προσπάθεια και το καλοκαίρι του 2013 αποφοίτησε ολοκληρώνοντας τον θεραπευτικό κύκλο. Παράλληλα επέστρεψε και τελείωσε το σχολείο, πήρε το ECDL, έκανε εκπαίδευση σε υπολογιστές και δούλευε σε μία εταιρεία ανακύκλωσης υλικών, που μάλιστα μέσω ΚΕΠ τον είχαν κάνει υπεύθυνο να εκπαιδεύσει άλλα άτομα.

«Εγώ δε θέλω να κρίνω την δικαιοσύνη, θέλω να πιστεύω ότι είχαν άγνοια για το τι συμβαίνει στο ΚΕΘΕΑ και γενικά στο θέμα της απεξάρτησης», μου λέει ο κ. Γιαννέτσος και συμπληρώνει πως: «Στη δίκη, στην οποία ήμουν και μάρτυρας, αισθάνθηκα ότι έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Το μόνο σίγουρο μετά από αυτό είναι ότι έναν άνθρωπο τον απογοητεύει η ίδια η κοινωνία αυτή τη στιγμή, ότι όλη αυτή η προσπάθεια που έκανε δεν αναγνωρίστηκε».

Ένα παιδί που έχει τελειώσει ένα πρόγραμμα, πρέπει να ανταμείβεται κι όχι να τα φυλακίζουμε»

Μαζί με το Γιώργο, μέλος του Συλλόγου της Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ έγινε κι ο πατριός του: «Μπήκαμε μαζί με το Γιώργο σε αυτόν τον αγώνα. Στο πρόγραμμα μάθαμε ότι όλα ξεκινούν μέσα από το ίδιο το σπίτι. Κι εμείς κι ο Γιώργος μέσα από τον αγώνα μας καταλάβαμε γιατί φτάσαμε μέχρι εκεί. Ο Γιώργος όλο αυτό τον καιρό είχε κάνει βήματα που είναι υπερπροσπάθειες και είμαι πάρα πολύ περήφανος για εκείνον. Είναι δυνατός ακόμα και μέσα στη φυλακή. Μίλησα μαζί του, προσπαθεί να είναι μακριά από την παραβατικότητα και γνωρίζει μέσα του βαθιά ότι πρέπει να συνεχίσει να είναι αυτό που έμαθε μέσα στο πρόγραμμα», καταλήγει ο κ. Γιαννέτσος.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος του και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, Νίκος Παπάκος: «Ο Γιώργος υπέβαλε τον ισχυρισμό στο δικαστήριο ότι ήταν τοξικομανής, κάτι που δε δέχτηκε το δικαστήριο λόγω της ινδικής κάνναβης. Ο νόμος όμως είναι σαφής. Όποιος έχει τελειώσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα, θεωρείται ότι κατά την εισαγωγή του ήταν τοξικομανής. Αυτό είναι που δεν δέχτηκε το δικαστήριο και δεν το θεώρησε τοξικομανή. Όμως κάποιος που δεν είναι χρήστης δεν μπαίνει σε ένα τέτοιο δύσκολο πρόγραμμα όπως του ΚΕΘΕΑ επί 3.5 χρόνια, ούτε το ΚΕΘΕΑ εισάγει στο πρόγραμμά του κάποιον που δεν είναι εξαρτημένος. Γι' αυτό θεωρώ ότι ήταν εσφαλμένη η δικαστική απόφαση και ήδη από Δευτέρα θα κάνω αίτηση αναστολής και θα ζητήσουμε ανασταλτικό της έφεσης, να ξαναγίνει το Εφετείο, και να βγει έξω ο Γιώργος. Το σημαντικό είναι να είναι έξω μέχρι τότε, γιατί αν το παιδί μείνει μέσα, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο κακό θα του κάνει. Ένα παιδί που έχει τελειώσει ένα πρόγραμμα, πρέπει να ανταμείβεται κι όχι να τα φυλακίζουμε», σχολιάζει ο κ. Παπάκος.

«Ο Γιώργος ζήτησε βοήθεια από το θεραπευτικό πρόγραμμα αμέσως μετά από τη σύλληψή του. Το ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο ως θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ δέχεται μόνο εξαρτημένους χρήστες. Επομένως και μόνο το γεγονός ότι έγινε δεκτός, σημαίνει ότι το παιδί ήταν εξαρτημένο τότε από την κάνναβη», λέει στο VICE o Πέτρος Περιμένης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένεια ΚΕΘΕΑ Οξυγόνο στην Πάτρα και συμπληρώνει πως: «Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, ο Γιώργος ήταν ένας άνθρωπος καθαρός, ελεύθερος, αυτοδύναμος, εργαζόμενος, αυτοσυντηρούμενος. Ήρθε η στιγμή κι έγινε η δίκη κι ενώ πέτυχε πάρα πολλά πράγματα στη ζωή του, αυτή τη στιγμή υπονομεύονται. Με το να τον χώνεις στη φυλακή, τον στρέφεις στην παραβατικότητα. Ενώ λοιπόν το παιδί έχει κάνει έναν τιτάνιο αγώνα να καθαρίσει πας να τον κάνεις "πρύτανη της παραβατικότητας". Αυτό είναι κάτι που δεν ευνοεί ούτε τη ζωή του Γιώργου, ούτε και την κοινωνία», σχολιάζει ο κ. Περιμένης.

Άρα ο Γιώργος πλέον κινδυνεύει στη φυλακή τον ρωτώ; «Η φυλακή χωρίς αμφιβολία δεν είναι ο ιδανικότερος χώρος για να κάνει κανείς μια καθαρή ζωή. Ο Γιώργος μέσα στη φυλακή θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον έντονης πίεσης. Δεν είναι το ζήτημα να βάλουμε το Γιώργο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του αυτή τη στιγμή εκεί μέσα. Δεν έπρεπε καν να τον εκθέσει αυτή τη στιγμή η κοινωνία σε αυτό τον κίνδυνο», σχολιάζει ο κ. Περιμένης.

Τι σημαίνει άραγε η υπόθεση του Γιώργου για όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να απεξαρτηθούν; «Από τη μία υπάρχει ένας νόμος που υποστηρίζει το να πηγαίνουν τα παιδιά στα προγράμματα κι από την άλλη τα υπονομεύει με το να μην αναγνωρίζει στην πράξη αυτό το οποίο πέτυχαν εκεί. Χωρίς αμφιβολία τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της προσπάθειάς τους και σαφώς τα απογοητεύει και τα τρικλοποδιάζει. Ο άνθρωπος που έχει κάνει τα πάντα για να φύγει από την χρήση δεν είναι δυνατόν να μπαίνει φυλακή», καταλήγει ο κ. Περιμένης.

ΠΗΓΗ: vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis