Μετά το Πολυτεχνείο, η επέτειος Γρηγορόπουλου – Το «μπλόκο» Χρυσοχοΐδη και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Μετά το Πολυτεχνείο, η επέτειος Γρηγορόπουλου – Το «μπλόκο» Χρυσοχοΐδη και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Η επέτειος του Πολυτεχνείου πέρασε, οι αντιδράσεις και οι αντεγκλήσεις για την απαγόρευση των συναθροίσεων δεν έλειψαν, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, επόμενο κρας τεστ για την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η 6η Δεκεμβρίου, ημέρα επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως έγραψε το Newpost, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα στις συναθροίσεις, ιδιαίτερα εάν τα κρούσματα παραμένουν υψηλά. Ζητούμενο και αυτήν τη φορά θα είναι εάν θα υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης τουλάχιστον μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ώστε να μην ξαναπαρατηρηθούν μαζικές συναθροίσεις που θα επιβαρύνουν το επιδημιολογικό περιβάλλον. Από την πλευρά του, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην Τρίτη στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως πορείες για τον Γρηγορόπουλο δεν θα πραγματοποιηθούν.

Και όπως φαίνεται, οδηγός της ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα τάξης ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου θα είναι το επιχειρησιακό σχέδιο που ακολουθήθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Βασικός σκοπός είναι η διασφάλιση της εφαρμογής της απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Σε πρώτη φάση, αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων και συναθροίσεων, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα γίνει χρήση ειδικών οχημάτων εκτόξευσης νερού (Αίαντες). Αν τα πράγματα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, αναμένεται να γίνει χρήση χημικών, προκειμένου να διαλυθούν οι ομάδες ατόμων.

Στα μέτρα τάξης θα συμμετάσχουν, όπως μετέδωσε ο Alpha, περί τους 6.000 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones, ενώ θα υπάρχουν έλεγχοι και σε ταράτσες πολυκατοικιών στα Εξάρχεια, για να αποτραπούν τυχόν επιθετικές ενέργειες. Παράλληλα, θα υπάρξει αύξηση των περιπολιών γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για όλο το 24ωρο. 

newpost.gr