Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:09 | 14/01/2017

Πριν από τρία χρόνια περίπου, το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επενδύσει στην αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και ήλπιζε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σήμανε και την ελάφρυνση των μέτρων που είχαν επιβληθεί στην ελληνική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε η ελληνική οικονομία είχε δώσει απτά δείγματα βελτίωσης και ανάκαμψης που δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος για έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τελικά όμως το ΔΝΤ παρέμεινε στο ελληνικό πρόγραμμα και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οδήγησαν την χώρα σε εκλογές τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Έκτοτε, μετά τις δραματικές εξελίξεις του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς, οι σχέσεις της Αθήνας με το ΔΝΤ  με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρασαν από στιγμές μεγάλου …έρωτα όταν το Ταμείο υποστήριζε την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, και από εντάσεις, κυρίως μετά την δημοσιοποίηση των συνομιλιών Τόμσεν και Βελκουλέσκου.

Ήταν η περίοδος που η Αθήνα διαφωνούσε με τα σκληρά μέτρα που εισηγούνταν το Ταμείο και άρχισε  να καλοβλέπει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στην περίπτωση που δεν συμφωνούνταν συγκεκριμένα μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είχε επιβληθεί από την Γερμανία το 2010 καθώς η Ε.Ε. δεν διέθετε μηχανισμούς ελέγχου για την εφαρμογή του προγράμματος και το Ταμείο είχε την τεχνογνωσία για να υπηρετήσει αυτόν το σκοπό.

Σχεδόν επτά χρόνια από την  εκκίνηση του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον η συμμετοχή του ΔΝΤ

Μόνο που αυτήν την φορά δεν εξαρτάται από την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα η ένταση των μέτρων που συζητούνται να επιβληθούν στην ελληνική οικονομία.

Το ΔΝΤ αυτήν την περίοδο έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα και υποστηρίζει ότι, είτε αποφασιστούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για την Ελλάδα μετά το 2018, είτε πλεονάσματα 1,5% - όπως έχουν εισηγηθεί οι τεχνοκράτες του Ταμείου οι οποίοι υποστηρίζουν την διευθέτηση του ελληνικού χρέους- τότε θα πρέπει να αναληφθούν σκληρά μέτρα που αφορούν την μείωση του αφορολόγητου καθώς και των συντάξεων κατά 20%, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν από τώρα και να εφαρμοστούν μετά το 2018.

Το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στις πρόσφατες δηλώσεις του φάνηκε ότι έκανε στροφή 180ο για το θέμα του ΔΝΤ και εκεί που ήταν φανατικός υποστηρικτής της παραμονής του Ταμείου στην Ελλάδα, δήλωσε ότι ακόμα και να αποχωρήσει το ΔΝΤ τότε θα πρέπει να συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή.

Όπως ερμηνεύουν τα γερμανικά μέσα τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στην Αθήνα πως είτε με την παρουσία του ΔΝΤ είτε με την απουσία του, η πορεία του ελληνικού προγράμματος θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να υπάρχουν εγγυήσεις για την πληρωμή των δανείων.

Παράλληλα ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς οι χώρες της ευρωζώνης δανείζονται για να δανείσουν την Ελλάδα με μικρότερο επιτόκιο.

Ακολούθησε διευκρίνιση από τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε ο οποίος σημείωσε πως  αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από την Ελλάδα η γερμανική βουλή θα κληθεί να απαντήσει για τη συνέχιση του υφιστάμενου τρίτου προγράμματος, δηλαδή θα συνέλθει για να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η πλειοψηφία των Γερμανών βουλευτών  ενέκριναν τα προηγούμενα μνημόνια με την αυστηρή προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ!  

Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει και σε Αθήνα και σε Βρυξέλλες πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος και κάλεσε την Κομισιόν να απαντήσει στο ερώτημα πως θα μπορέσει να διασφαλίσει την εφαρμογή του προγράμματος αν το ΔΝΤ φύγει και κληθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ESM να παίξει το ρόλο του.

Η «ντρίπλα» Σόιμπλε εξανάγκασε την Κομισιόν να θυμίσει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπεται από τη συνθήκη δημιουργίας και λειτουργίας του ESM.

Στην Ευρώπη διαδραματίζεται ένα πρωτόγνωρο blame game (παιχνίδι ευθυνών), μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών για την ανάγκη παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με όλους τους «παίχτες» να ξεκαθαρίζουν ότι είτε με την συμμετοχή είτε με την απουσία του ΔΝΤ το πρόγραμμα στην Ελλάδα θα συνεχιστεί.

Η εναλλακτική λύση που συμπεραίνεται από τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε είναι ουσιαστικά το εφιαλτικό σενάριο που έχει αποφύγει η Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια, δηλαδή την διακοπή της χρηματοδότησης και έξοδο από την ευρωζώνη.

Απέναντι σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με την αξιολόγηση να παραμένει στον πάγο, το Μ. Μαξίμου έχει δημιουργήσει ένα νέο «αφήγημα» μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, καθώς σε άτυπη ενημέρωση υποδέχτηκε με θετικά σχόλια την προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα εκτίμησε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα σημάνει την αυτόματη ολοκλήρωση της Β αξιολόγησης χωρίς μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Eurogroup, η Αθήνα πιέζεται από την Γερμανία και όχι από το ΔΝΤ, για την θεσμοθέτηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για μία δεκαετία μετά το 2018, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή  σκληρών μέτρων για τα επόμενα χρόνια και μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis