Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 10/11/2017

Προβληματισμό προκαλεί διάταξη που έχει περιληφθεί στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου να αποφασίζουν μεταγωγές κρατουμένων από σωφρονιστικό κατάστημα σε άλλο χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Σημειώνεται ότι η διάταξη δεν αποτελεί πρόταση της αρμόδιας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που επιμελείται τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, ενώ και ο πρόεδρος της επιτροπής εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος κράτησε αποστάσεις από τη ρύθμιση.

[custom:google-ads]

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Μπρακουμάτσος υπογράμμισε ότι σε ότι αφορά τις μεταγωγές «δεν ήταν πρόταση της επιτροπής διότι η τελική επεξεργασία γίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό είναι στην κρίση σας, εμείς δεν παίρνουμε θέση ούτε υπέρ ούτε κατά. Είναι μια από τις επιμέρους αλλαγές που έκανε στην τελική επεξεργασία το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ακόμα τη νομοθετική πρωτοβουλία, εφόσον δεν έχει εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές και κυρίως στην Ολομέλεια, ως Κώδικας, να προβεί και σε άλλες αλλαγές».

Στην αποκάλυψη αυτή αντέδρασε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου «Συγνώμη, ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, διατάσσουν μεταγωγές; Αυτό, είναι πρωτάκουστο».

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος: «Έτσι έχει προβλεφθεί. Εγώ, είμαι υποχρεωμένος να το αναφέρω. Απλά, η πρότασή μου, επειδή δεν μπορούμε να αποστερήσουμε αυτό το δικαίωμα, θα μπορούσε αυτό να γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως τώρα πρόσφατα με τους Τούρκους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Αυτό, είναι μια προσωπική μου άποψη, δεν είναι άποψη της Επιτροπής. Απλά, επειδή το αναφέρατε.Απλά, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, είναι το όργανο, ακριβώς, για να μην εμπλέκονται ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας σε αυτού του είδους τη διαδικασία, γιατί είναι εκατοντάδες, το ξέρει και ο κ. Κουλούρης που συμμετέχει στην ΚΕΜ, οι υποθέσεις που συζητιούνται, να μην αναμειγνύονται ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, με τέτοιου είδους θέματα. Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών είναι στελεχωμένη έτσι, που παρέχει τις εγγυήσεις για τη διαφάνεια και την εντιμότητα».

Παρά τις διευκρινήσεις του πάντως ο κ. Αθανασίου επανήλθε « Εάν μου επιτρέπετε, το να μην συμμετέχει ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, είναι προστασία της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να το κάνει αυτό. Εκτός του ότι παρεμβαίνει σε καθήκοντα άλλων που γνωρίζουν τις μεταγωγές, δεν πρέπει να φθείρεται ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, διότι, εάν συμβεί κάτι, θα έχει πολιτικό κόστος και όλη η Κυβέρνηση. Π.χ. στην περίπτωση των Τούρκων ή οτιδήποτε άλλο».

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης στα ζητήματα αυτά. 

«Θα έλεγα ότι δεν έχει κανένα λόγο ο Υπουργός ή ο Γενικός Γραμματέας, να αποφασίζει για τις μεταγωγές. Δεν είναι δουλειά του Υπουργού. Και από την άλλη πλευρά, ίσως, αυτό το πράγμα μπορεί να ερμηνεύεται, κατά περίπτωση και διαφορετικά, εάν διαταχθεί δηλαδή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον Υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα η μεταγωγή ενός συγκεκριμένου κρατούμενου, ο καθένας μπορεί να το δει ή να το σχολιάσει ή να το αποδώσει σε άλλα κίνητρα ή σε άλλες προθέσεις. Δεν πρέπει να εμπλέκεται καθόλου. Σ' αυτό το θέμα, η δική μας θέση- ενώ γενικά ερχόμαστε να συζητήσουμε καλόπιστα, ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε ως Πολιτεία για την βελτίωση του Σωφρονιστικού Κώδικα- σ' αυτό το σημείο εμείς διαφωνούμε. Πιστεύω ότι πρέπει να το  ξαναδείτε».

του Αντώνη Γαλανόπουλου

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis