Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:35 | 24/09/2019

Έγγραφο της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

 

                                                                                       Αρ. Πρωτ.:800/7/43-α

 

Προς:   Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ

Κοιν:    1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

             2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

             3) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας

Θέμα:  «Μεταγωγές ψυχικά πασχόντων ατόμων».

 

Κύριε Αρχηγέ,

Με το υπ΄ αριθμ. 57/2019 από 20/09/2019 επισυναπτόμενο έγγραφό της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, θέτει εκ' νέου το θέμα της μεταγωγής ψυχικά πασχόντων ατόμων με περιπολικό όχημα και ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διασφάλισης αυτού του είδους των μεταγωγών.

Αφενός καταστρατηγείται κάθε έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφετέρου ο ασθενής-μεταγόμενος χαρακτηρίζεται και μετάγεται ως κρατούμενος, έστω και με τις προϋποθέσεις της προστατευτικής φύλαξης μέχρι οριστικής παραδόσεως του στις μονάδες ψυχικής υγείας.

Η εκτέλεση των εισαγγελικών παραγγελιών  σε ακούσιους εγκλεισμούς, λόγω της ιδιαιτερότητας των συμβάντων και σε συνδυασμό με την ένστολη παρουσία αστυνομικών, θα πρέπει να συνοδεύεται και από κρατικούς λειτουργούς εξειδικευμένους με το αντικείμενο, προκειμένου να αποφεύγονται ενέργειες που εκθέτουν το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και εν γένει τους συναδέλφους μας, οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις γνώσεις σε ένα θέμα αμιγώς ιατρικό-επιστημονικό.

Παρότι ο Ν.2071/1992 ορίζει ρητά τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πρέπει να διενεργούνται αυτές οι μεταγωγές,  συνδυαστικά με την έκδοση  εισαγγελικών διατάξεων (Εισαγγελία Πρωτοδικείου Πατρών) και την σχετική με το θέμα ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, συνεχίζεται μια άνευ προηγουμένου παρερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας και για τους λόγους αυτούς ζητούμε από εσάς την άμεση θεσμική σας παρέμβαση, ώστε να κατατεθεί εκ νέου σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο δεν τελεσφόρησε σε προγενέστερο χρόνο λόγω αλλαγής της Κυβέρνησης.

Επειδή στο Κράτος υπάρχει και συνέχεια όπως αρέσκονται οι πολιτικοί να δηλώνουν, ευελπιστούμε ότι αυτό θα λάβει σάρκα και οστά τώρα, προκειμένου να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα, όπως κατά περιόδους έχουν συμβεί και εξειδικεύονται εμπεριστατωμένα  στα διαλαμβανόμενα του εγγράφου της Πρωτοβάθμιας Ένωσής μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

(Το έγγραφο της ΄Ενωσης εμπεριέχεται στο συνημμένο αρχείο)

Συνημμένα αρχεία: Μεταγωγές ψυχικά πασχόντων ατόμων

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis