Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:57 | 31/03/2017

Του Τσοκαναρίδη Ιωάννη

Αναπλ. Ταμία της Ε.ΑΣ.Υ.Α.

 

Ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν το σύνολο των αστυνομικών είναι το ζήτημα των μεταθέσεων.

Με το τελευταίο κώδικα ευτυχώς διορθώθηκαν αρκετές αδικίες και είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που το διαμόρφωσαν (κυρίως στον πρόεδρο της Ένωσης Αθηνών Μαυραγάνη Χρήστο που συμμετείχε στην επιτροπή), αφού χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια από το προηγούμενο. Έκλεισαν για πάντα τα παραθυράκια που έβγαζαν μάτια.

Είναι αποδεκτό από όλους ότι όλες οι Διευθύνσεις έχουν ανάγκη από προσωπικό και με τις συνταξιοδοτήσεις και τις μη επαρκείς προσλήψεις δυστυχώς το πρόβλημα θα διογκώνεται. Από τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές μεταθέσεις περισσότερο θίγεται ο Νόμος Αττικής.

Πέρσι υπήρχε ένα έγγραφο που αποδεικνύει ότι η ΓΑΔΑ είχε έλλειψη 4.276 θέσεων !!!! Τώρα που έχει περάσει ένα χρόνος, θα έχει μεγαλώσει.

Μόνη σίγουρη λύση είναι προσλήψεις, το μόνο που «σώζει» λίγο την κατάσταση είναι η αύξηση των υποχρεωτικών χρόνων υπηρεσίας από 25 σε 40. Είναι κοινή διαπίστωση ότι στην Αστυνομία μόλις αδειάζει μια θέση γραφείου αμέσως καλύπτεται από μάχιμο, το αντίθετο ποτέ με αποτέλεσμα οι ίδιοι και ίδιοι να είναι στο δρόμο. Πρέπει άμεσα να καταργηθούν οι αποσπάσεις και οι προσωρινές μετακινήσεις, διότι αυτό πλέον είναι μεγάλη πληγή και προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως διατάσσονται άτομα να πηγαίνουν σε ένα νομό για φύλαξη π.χ. spot ή φύλαξη αεροδρομίων ή ενίσχυση λόγω καλοκαιρινής σεζόν και ακριβώς από τους ίδιους νομούς να φεύγουν συνάδελφοι στην παραμεθόριο ή στα νησιά για το μεταναστευτικό και οι πρώτοι να παίρνουν και τα μόρια.

Με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα παραμένουν. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αποσπασμένοι στο Άγιο Όρος από την Αθήνα και να λαμβάνουν τα μόρια κανονικά. Ομοίως να υπηρετεί κάποιος στα επίσημα, να φαίνεται τύποις ότι είναι Αθήνα ενώ στην πραγματικότητα να είναι στο τόπο καταγωγής του και να κάνει αίτηση να πάει με μετάθεση σε νησί για να παίρνει όσο πιο πολλά μόρια από την απόσταση μπορεί, αφού ξέρει ότι θα συνεχιστεί η απόσπασή του.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης έχει δημιουργηθεί σε αρκετούς νομούς με τις υπηρεσίες γραφείου, που σε μερικούς από αυτούς ξεπερνάει το 20%.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να θεσπιστούν σε όλους τους νομούς αριθμητικά αυστηρά θέσεις γραφείων και θέσεις μάχιμων που να μην επιτρέπεται να μετακινηθεί στην θέση γραφείου εάν δεν τον αναπληρώσει κάποιος στην θέση του μάχιμου.

Εάν θέλει κάποιος να παραμένει όσα χρόνια θέλει σε θέση μάχιμου.

Ομοίως πρέπει επιτέλους να μοριοδοτηθούν οι μάχιμες υπηρεσίες στην Αθήνα γιατί δυστυχώς όλοι οι Αστυνομικοί δεν κινδυνεύουμε το ίδιο να πάμε κατηγορούμενοι ή να τραυματιστούμε ή δεν έχουμε τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Επίσης φαινόμενα όπως με τους δυο συναδέλφους που υπηρετούσαν ακόμα μετά από τόσα χρόνια στην Μελίνα Μερκούρη πρέπει να εκλείψουν γιατί θίγουν όσους μάχονται καθημερινά στο πεζοδρόμιο.

Πρέπει κάποιοι να φέρουν ευθύνη για τέτοια φαινόμενα και μόνο τότε θα δούμε πολλούς συναδέλφους που έχουν «κρυφτεί» στις πιο απίθανες «τρύπες» να εργάζονται για το καλό του πολίτη.

Με αυτές τις λίγες παρεμβάσεις θα διορθωθούν οι περισσότερες αδικίες και συνάδελφοι οι οποίοι προσπαθούν με το νόμιμο τρόπο να μετατεθούν στο τόπο συμφερόντων τους ή να πάρουν μια εσωτερική μετάθεση εντός νομού, να μην παρακαλάνε από δω και από εκεί ή να προβαίνουν σε μη συναδελφικές ενέργειες για να πάνε νωρίτερα στο τόπο τους. Προσλήψεις τώρα και αξιοκρατία. Αυτό χρειαζόμαστε στην Αστυνομία.

 

*** Άρθρο από την εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία"

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis