Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 27/01/2016
Η ελεύθερη μετακίνηση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος (και των λοιπών συναδέλφων των Σωμάτων Ασφαλείας) μας απασχολεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού μέχρι σήμερα άγνωστο παραμένει ποιο θα είναι το καθεστώς από εδώ και πέρα, ενώ οι όποιες διαβεβαιώσεις παραμένουν προφορικές και εστιάζουν στις προθέσεις και την βούληση για επίλυση του θέματος.
Οι παλιότεροι όμως θα θυμούνται - και οι νεώτεροι ίσως να γνωρίζουν - ότι το ζήτημα των ελεύθερων μετακινήσεων είχε απασχολήσει έντονα Αστυνομικούς και Λιμενικούς ξανά στις ταραχώδεις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών έφερε μαζί και την κατάργηση των ελεύθερων μετακινήσεων (1990).
Χρειάστηκε έκτοτε να περάσουν 2 χρόνια για τους Αστυνομικούς (1992) και 5 χρόνια για τους Λιμενικούς (1995) για να αποκατασταθεί το δικαίωμα των ελεύθερων μετακινήσεων κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
Το δικαίωμα των ελεύθερων μετακινήσεων, η θεσμοθέτηση του οποίου ανατρέχει στις αρχές της δεκαετίας του ’70, μπήκε ξανά σε περιπέτειες, αυτή τη φορά μνημονιακές. Εν αναμονή των εξελίξεων ας θυμηθούμε χρονολογικά τα σημαντικότερα νομοθετήματα :
 
1970
ν.δ. 634
Αποφασίζεται το δικαίωμα δια την άνευ καταβολής κομίστρου διακίνηση δια λεωφορείων αυτοκινήτων των ΚΤΕΛ, ΕΚΤΕΛ και ΚΤΕΥΛ στα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας (Χωροφυλακή, Αστυνομία Πόλεων, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία)
1972
ν.δ. 1245
Επεκτείνεται το δικαίωμα για την άνευ καταβολής κομίστρου διακίνηση στα όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας και στα Λεωφορεία του Οργανισμού «Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών – Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ)».
1990
ν.1892
Προβλέπεται η έκδοση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την σταδιακή μείωση και κατάργηση των παροχών που προσφέρονται από τις μεταφορικές επιχειρήσεις αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.
Π.Υ.Σ. αριθ.
99 και 112
Καταργούνται οι ελεύθερες μετακινήσεις.
1992
ν.2018/1992
Επαναφέρεται το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης με δαπάνη του αρμόδιου Υπουργείου μόνο για το Αστυνομικό και Πυροσβεστικό προσωπικό, των Αρχιφυλάκων, Αγροφυλάκων, Συνοριακών Φυλάκων και των Ειδικών Φρουρών.
1995
ν.2329/1995
Επαναφέρεται και για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία με δαπάνη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

 

 

http://limenikines.blogspot.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis