Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:17 | 27/02/2020

Στα καράβια μπήκαν λίγο πριν από τις 9 το πρωί κλούβες και άνδρες των ΜΑΤ, για να αποχωρήσουν από το νησί της Λέσβου, ύστερα από τα σφοδρά επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και νησιώτες που σημειώθηκαν χθες, με στόχο να εκτονωθεί η κατάσταση. 

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για μερική αποχώρηση μέρους των δυνάμεων των ΜΑΤ ελήφθη χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ύστερα από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοσοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Εκεί διαπιστώθηκε η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και ελήφθη η σχετική απόφαση να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η γενική απεργία στη Λέσβο, με τους κατοίκους να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις εναντίον της κατασκευής της νέας κλειστής δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με απόφαση των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου, όλα τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό.

Πρωτοφανή επεισόδια σε Λέσβο και Χίο

Η κατάσταση τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο παραμένει εκρηκτική, με κατοίκους να έρχονται την Τετάρτη σε ευθεία σύγκρουση με άνδρες των ΜΑΤ, με αφορμή την κατασκευή νέων κλειστών δομών για τους πρόσφυγες.

 Υπενθυμίζεται ότι από τα χθεσινά επεισόδια στη Λέσβο, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σκάγια κυνηγετικού όπλου στη Λέσβο και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Επίσης, επίθεση έξω από την πόλη της Μυτιλήνης δέχθηκαν οι άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί σε στρατόπεδο. Συγκεκριμένα, τέσσερις διμοιρίες που επέστρεφαν από το Διαβολόρεμα συναντήθηκαν με μεγάλη ομάδα κατοίκων που πήγαιναν να ενισχύσουν τα μπλόκα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η οργή των πολιτών οδήγησε στη σύγκρουση, με τους άνδρες των ΜΑΤ να αποχωρούν αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Από τις συγκρούσεις στη Λέσβο τραυματίστηκαν συνολικά 43 αστυνομικοί και δέκα πολίτες. Φθορές σημειώθηκαν σε τουλάχιστον δύο κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. και σε πολλά Ι.Χ. οχήματα. Επίσης, πολίτες καταγγέλλουν ότι η αστυνομία προχώρησε σε χρήση πλαστικών σφαιρών.

Εκτός αυτού όμως, το απόγευμα της Τετάρτης οργανωμένη ομάδα ατόμων εισέβαλε σε δεύτερο ξενοδοχείο στο Δήμο Γέρα στη Λέσβο όπου διαμένουν αστυνομικοί από την Αθήνα. Οι κάτοικοι εισέβαλαν στα δωμάτια, πήραν τα προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών, τα πέταξαν έξω και τα έκαψαν.

Και στη Χίο νέα επεισόδια έλαβαν χώρα χθες στη θέση Αίπος, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί κλειστή δομή φιλοξενίας. Μάλιστα από τις συμπλοκές ξέσπασε μικρής έκτασης πυρκαγιά στο δασάκι που υπάρχει στον χώρο. Κατά τα επεισόδια η αστυνομία προχώρησε σε μια προσαγωγή.

«Ντου» διαδηλωτών σε ξενοδοχείο που στεγάζονται αστυνομικοί

Μετά τη μεγάλη συγκέντρωση στη Χίο, κάτοικοι του νησιού κατάφεραν να εισβάλουν στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν άνδρες των ΜΑΤ και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς εντός του κτιρίου. 

Ακολούθησαν επεισόδια και χρήση χημικών από πλευράς της αστυνομίας, ενώ πλέον η κατάσταση έχει εκτονωθεί.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μία σύλληψη και 11 προσαγωγές για τα έκτροπα. 

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis