Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:03 | 15/10/2018

Το μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο ταλανίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι ένα φαινόμενο που κατά γενική ομολογία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η χώρα μας εκ της γεωγραφικής της θέσης, της δημοκρατικής της παράδοσης αλλά και της ευαισθησίας της γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβαρύνθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της μεταναστευτικής κρίσης, δυσανάλογα μάλιστα με το μέγεθος της και ταυτόχρονα  με την οικονομική κρίση που περνούσε.

      Παρόλα αυτά οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες αυτής της χώρας έδειξαν ώριμα αντανακλαστικά στην υποδοχή και φιλοξενία των κατά τεκμήριο ταλαιπωρημένων από κακουχίες μεταναστών.

     Η επίσημη πολιτεία όμως δεν επέδειξε δυστυχώς τα ίδια αντανακλαστικά, πιάστηκε αρκετές φορές στον ΄΄ύπνο΄΄ και δεν παρείχε ούτε τις κατάλληλες δομές ούτε τους τρόπους ώστε η μεταναστευτική κρίση να παρέλθει αβρόχοις ποσί για τους πολίτες. Έτσι μετέτρεψε το μεταναστευτικό πρόβλημα σε αστυνομικό πρόβλημα… η εύκολη λύση δηλαδή! Από την πρώτη στιγμή οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των περιοχών που υποδέχθηκαν τις μεταναστευτικές ροές, δέχθηκαν μεγάλη υπηρεσιακή πίεση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν εύκολα στις πρωτόγνωρες απαιτήσεις. Ήταν επόμενο λοιπόν η πολιτεία να βρει χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό την εύκολη λύση, την εφαρμογή δηλαδή της μεθόδου των μετακινούμενων δυνάμεων από τις μεγάλες Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπως της Αττικής προς τα νησιά , τον Έβρο και όπου αλλού χρειάζονταν για την υποδοχή και καταγραφή αυτών των ανθρώπων.

     Η Ένωση Αθηνών από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε αυτή τη λογική η οποία δεν είχε στρατηγικό αποτέλεσμα και έφερε τους συναδέλφους και την υπηρεσία σε αδιέξοδο, συνυπολογίζοντας ότι το μεταναστευτικό αφορούσε σε μέγιστο βαθμό και την Αθήνα, αφού το κέντρο της αποτελεί ουσιαστικά τον τερματικό σταθμό των μεταναστών.

     Η Ένωση Αθηνών πάντα θεσμικά και σε συνεργασία με την Π.Ο.ΑΣ.Υ αλλά και με άλλες πρωτοβάθμιες ενώσεις έθεσε το πρόβλημα των μετακινήσεων των συναδέλφων, της συχνής έλλειψης διοικητικής μέριμνας, των συνθηκών διαβίωσης και διαμονής των συναδέλφων εκεί, των εργασιακών συνθηκών, των καθυστερημένων αναδρομικών αποζημιώσεων και των συνεχώς αυξανόμενων μετακινήσεων δυνάμεων πέραν των αποσπασμένων, σε όλα τα επίπεδα. Έτσι με έγγραφα και ανακοινώσεις συγκεκριμένα τα υπ’αριθμ 091 από 12-08-2013, 096 από 11-9-2013, 098 από 17-09-2013, 135 από 03-12-2013, 030 από  02-04-2014, 097 από 03-11-2014, 049 από 05-09-2015, 051 από 09-09-2015, 063 από 24-09-2015, 071 από 13-10-2015, 080 από 19-10-2015, 089 από 21-11-2015, 043 από 22-04-2016, 110 από 24-12-2016, 027 από 12-04-2017 καθώς και κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων Αττικής την 16-12-2015 ζητήσαμε λύσεις σε προβλήματα που μας μεταφέρονταν από συναδέλφους, θέτοντας προ των ευθυνών τους την Πολιτική και τη Φυσική ηγεσία του σώματος. Ταυτόχρονα υπήρξαν συναντήσεις με όλους του υπεύθυνους φορείς που ασχολούνται με την μεταναστευτική πολιτική προτείνοντας άμεσες λύσεις. Από την Πολιτική ηγεσία του τόπου, την Φυσική ηγεσία υπεύθυνη για το μεταναστευτικό ζήτημα, μέχρι και το Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο., ζητώντας αύξηση των μέτρων ασφαλείας και ιατρικής φροντίδας για τους συναδέλφους στους χώρους εισόδου αλλά και στους χώρους προαναχωρησιακής κράτησης μεταναστών. Επιπλέον συμμετείχαμε σε όλες τις παρεμβάσεις στους χώρους ενδιαφέροντος, με μέλη μας τα οποία ανήκουν στο Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ, με κλιμάκια της FRONTEX, τις αποστολές της EURO COP που κατά καιρούς ήρθαν στη χώρα μας για ενημέρωση των επικρατουσών συνθηκών, διεθνοποιώντας έτσι το Ελληνικό πρόβλημα θέτοντας στους Ευρωπαίους εταίρους μας την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος.

     Θα συνεχίσουμε να δρούμε με θεσμικότητα πιέζοντας προς την κατεύθυνση να μετατραπεί το μεταναστευτικό ξανά σε κοινωνικό πρόβλημα. Δεν πορευόμαστε με γνώμονα το εκλογικό συμφέρον των συνδυασμών, δεν χωρίζουμε με συντεχνιακό τρόπο την Ελλάδα σε πρωτοβάθμιες ενώσεις που έχουν πρόβλημα και σε αυτές που δεν έχουν, σε βόρειους και νότιους, σε ημέτερους και σε αποπαίδια. Το πρόβλημα ακουμπά όλους μας και όλοι μαζί οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.

    Εμείς αναδείξαμε τις στρεβλώσεις από τις πρώτες μεταναστευτικές ροές. Κρίνουμε ως θετικό ότι και άλλοι ανακαλύπτουν το 2018 το μεταναστευτικό ζήτημα και θέλουν να συμβάλουν σε λύσεις στο μέρος που τους αναλογεί. Καλοπροαίρετες όλες οι τοποθετήσεις…. όμως η Αμερική έχει ήδη ανακαλυφθεί το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο! 

 

                                                               Για το Δ.Σ.

                      - Ο -                                                                                  - Ο -

                  Πρόεδρος                                                        Γεν. Γραμματέας

         ΠΑΚΟΣ Δημοσθένης                                                              ΡΗΓΑΣ Νικόλαος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis