Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:09 | 06/07/2020

Ποινική δίωξη άσκησε η εισαγγελία Μυτιλήνης σε περίπου 850 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου το Μάρτιο, δηλαδή στο διάστημα (1/3 – 1/4) που η ελληνική κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή νέων αιτήσεων ασύλου, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, εν μέσω ασύμμετρης απειλής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης HIAS Ελλάδος που παρέχει νομικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο, ανάμεσα σ΄ αυτούς που διώκονται περιλαμβάνονται η μητέρα που έχασε το παιδί της σε ναυάγιο την Καθαρά Δευτέρα ανοιχτά της Λέσβου, νεφροπαθείς, έγκυες γυναίκες, ασυνόδευτοι ανήλικοι και δικαιούχοι οικογενειακής επανένωσης.

Στους συγκεκριμένους πρόσφυγες και μετανάστες δεν είχε επιτραπεί να υποβάλουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας και είχαν τεθεί σε διοικητική κράτηση αρχικά σε αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού που είχε δέσει για τον σκοπό αυτό στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στα κλειστά camp της Μαλακάσας και των Σερρών. Εκεί συνεχίστηκε η κράτησή τους μέχρι τις 7 Απριλίου, όταν έληξε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ανέστειλε υποβολή νέων αιτήσεων ασύλου.

Με ανακοίνωσή του τότε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως οι υποθέσεις τους θα εξεταζόταν ατομικά και θα ξεκινούσαν οι διαδικασίες απέλασης για όσους δεν δικαιούνταν διεθνή προστασία, υπονοώντας δηλαδή πως θα εντάσσονταν στη διαδικασία ασύλου.

«Με την πρόσφατη απόφαση της εισαγγελίας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά όλων όσοι αφίχθησαν εντός Μαρτίου, μια απόφαση που αφορά περίπου 850 αιτούντες άσυλο (σ.σ. το Μάρτιο εισήλθαν στη Λέσβο συνολικά 852 πάτομα), προστίθεται άλλη μια αδικία στις ήδη πολυάριθμες που έχουν συντελεστεί εις βάρος των συγκεκριμένων ανθρώπων που έφτασαν στο ελληνικό έδαφος σε αναζήτηση διεθνούς προστασίας, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος στη διεθνή προστασία και κράτηση σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες.

Ποινική δίωξη αιτούντων άσυλο για παράνομη είσοδο, ενώ η ίδια η κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου είναι παράνομη», αναφέρει η ανακοίνωση της HIAS. Η οργάνωση επικαλείται το άρθρο 31 παράγραφος 1 της Σύμβασης της Γενεύης, που αναφέρει ότι «οι συμβαλλόμενες χώρες δεν θα επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις στους πρόσφυγες λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής, εάν αυτοί προερχόμενοι απ’ ευθείας από χώρες όπου η ζωή ή η ελευθερία τους απειλούνταν, εισέρχονται ή βρίσκονται ήδη στο έδαφος των  χωρών χωρίς άδεια, υπό τον όρο ότι αυτοί αφ’ ενός θα παρουσιαστούν άμεσα στις αρχές και αφ’ ετέρου θα δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για την παράνομή τους είσοδο ή διαμονή»

Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, πως η ποινική δίωξη των αιτούντων αντιβαίνει και στο αίτημα της κυβέρνησης για έναν ‘πιο δίκαιο διαμερισμό των αιτούντων άσυλο’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εκκρεμείς ποινικές διώξεις, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές καταδίκες θα αποκλείσουν τους αιτούντες άσυλο από οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ήδη, οι υποθέσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων, διωκόμενων ποινικά για παράνομη είσοδο, έχουν αποπροτεραιοποιηθεί από τις λίστες για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων, αφαιρώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες των ελληνικών καμπ».

Πηγή: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis