Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 20/11/2019

Μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού εξήγγειλε η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να ανακοινώνει μεταξύ άλλων 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων για τον Έβρο κι άλλες 800 προσλήψεις για τα νησιά.

Πρόκειται στην ουσία την ενεργοποίηση παλαιότερου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προέβλεπε Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης των νησιών, αλλά που στην πράξη δεν είχε εφαρμοστεί. Με απλά λόγια από το 2017 είχαν συσταθεί υπηρεσίες «φαντάσματα», χωρίς προσωπικό, κάτι που αλλάζει πλέον ριζικά. Αφορά στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο. Το προσωπικό των 800 συνοριοφυλάκων που θα προσληφθεί στα νησιά, θα είναι και αυτό που σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Εκεί θα γίνεται δηλαδή η «χαρτογράφηση» – ταυτοποίηση όσων προσφύγων φτάνουν στην Ελλάδα, θα λαμβάνονται προσωπικές συνεντεύξεις και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου θα αποφασίζεται το μέλλον τους. Εάν πληρούν τις προϋποθέσεις θα παίρνουν τα ανάλογα χαρτιά και θα περιμένουν την τελική απόφαση. Εάν όχι, θα οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης και θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας στο ethnos.gr δήλωσε: «Για χρόνια οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης των νησιών δεν είχαν προχωρήσει σε καμία πρόσληψη. Πλέον, φαίνεται ότι αυτό αλλάζει με την απόφαση της κυβέρνησης για 800 προσλήψεις συνοριοφυλάκων αποκλειστικά για τα νησιά. Πρόκειται για το προσωπικό που θα διαχειριστεί τις προσφυγές – μεταναστευτικές ροές, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Σαν Ομοσπονδία αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα μας και δεν μπορούμε παρά να αξιολογήσουμε θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης. Πλέον, υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα γίνει η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στην τραγική κατάσταση στα hot spot, όπου το 2015 ιδρύθηκαν ως κέντρα φιλοξενίας 24 ωρών, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα και ιδίως με το «κολαστήριο» της Μόριας στη Λέσβο.

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis