Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 12/09/2016

Στην Αθήνα βρίσκεται το κουαρτέτο των δανειστών με στόχο να καταγράψει ελλείψεις και καθυστερήσεις σε «παλιά» και «νέα» προαπαιτούμενα.

Σήμερα ξεκινά η... ουρά της αξιολόγησης και μέχρι και το τέλος της εβδομάδας το κουαρτέτο θα έχει μια εικόνα για τα μέτρα που προχώρησε η άφησε πίσω η ελληνική πλευρά.

Οι κκ Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Αθήνα χωρίς να έχει προηγηθεί η συνηθισμένη προετοιμασία των τεχνικών κλιμακίων αφού δεν έρχονται για επίσημη αξιολόγηση.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στις αίθουσες κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν αν τα φορολογικά μέτρα η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των άλλων φόρων , έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και την πορεία σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017 και την βασιμότητα των  προβλέψεων για το κλείσιμο του 2016, τις οποίες παρουσίασε την Παρασκευή, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο άτυπο Eurogrroup της Μπρατισλάβας.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τα 15 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Οι πρώτες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 15:30, ενώ στη σημερινή ατζέντα αναμένεται να συμπεριληφθεί το θέμα του νέου Ταμείου διαχείρισης της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και η προώθηση των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις.

Η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων το ταχύτερο δυνατό ώστε να ξεκινήσει άμεσα η β’ αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Euro Working Group.

Αυτό σημαίνει ότι το κουαρτέτο θα έχει ετοιμάσει τη δική του έκθεση συμμόρφωσης η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα όμως έχουν ολοκληρωθεί μόνο δύο από τα 15 προαπαιτούμενα, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους δανειστές που ζητούν από την Αθήνα να τρέξει την εφαρμογή. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων (που θα είναι ο διάδοχος της σημερινής Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων). Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι και για τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας να μην απέχει πολύ.

 

 www.newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis