Με αντικείμενα καθημερινής χρήσης προσπαθεί η Europol να αναγνωρίσει παιδεραστές

"ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΝΤΟΠΙΣΤΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ¨"
Με αντικείμενα καθημερινής χρήσης προσπαθεί η Europol να αναγνωρίσει παιδεραστές

Mια συγκεκριμένη μάρκα σαμπουάν, το εξώφυλλο ενός περιοδικού, μια σακούλα για τα ψώνια, ακόμη και το σχέδιο μιας ταπετσαρίας συγκαταλέγονται στις εικόνες τις οποίες περιλαμβάνει μια ιστοσελίδα που εγκαινίασε σήμερα η Europol σε μια προσπάθεια αναγνώρισης παιδεραστών και των θυμάτων τους.

Στην νέα αυτή ιστοσελίδα της, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (δηλαδή ο αρμόδιος οργανισμός της ΕΕ για την επιβολή του νόμου) θα αναρτά αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία έχουν εντοπιστεί στο φόντο φωτογραφιών που απεικονίζουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών με την ελπίδα να βοηθήσει τις αστυνομίες των ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίζουν τα θύματα και να συλλαμβάνουν τους δράστες.

Οι 20 εικόνες που φιλοξενεί η ιστοσελίδα, η οποία τιτλοφορείται "Σταματήστε την Παιδική Κακοποίηση--Εντοπίστε ένα Αντικείμενο", εμφανίζουν "κοινά αντικείμενα...τα οποία συχνά μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για μια έρευνα με αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των θυμάτων και την διάσωσή τους", λέει ο Στίβεν Γουϊλσον, ο επικεφαλής του κέντρου Κυβερνοεγκλήματος EC3 της Europol.

Η Europol παρουσίασε σήμερα τις φωτογραφίες στο αρχηγείο της στη Χάγη, όπου ο Γουϊλσον ζήτησε την βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό των εμφανιζόμενων αντικειμένων στην ιστοσελίδα.

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί ακόμη και φωτογραφίες με συγκεκριμένα σχέδια στα ρούχα θυμάτων--όπως ένα γατάκι ή ένας μονόκερος--καθώς και μια φωτογραφία που δείχνει ένα χιονισμένο τοπίο με σπίτια στο φόντο, που πιστεύεται ότι έχουν τραβηχτεί από ένα θύμα.

"Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε συγκεκριμένα μέρη, συγκεκριμένα αντικείμενα (στις φωτογραφίες) που ενδεχομένως να συναντώνται σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, μια συγκεκριμένη χώρα, ακόμα και μια συγκεκριμένη πόλη ή χωριό", δήλωσε ο Γουίλσον στο AFP.
"Από εκείνο το σημείο μπορούμε μετά να συνεργαστούμε στενά με άλλες αρχές επιβολής του νόμου και ουσιαστικά να αναγνωρίσουμε τους υπεύθυνους (των πράξεων αυτών)".
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η ιστοσελίδα ( www.europol.europa.eu/stopchildabuse) έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να φιλοξενεί πληροφορίες ανώνυμα.
"Μόλις αναγνωριστεί η προέλευση ενός αντικειμένου, η Europol θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις μιας χώρας και αυτό ίσως να οδηγεί στην ταυτοποίηση του θύματος και στη σύλληψη του δράστη".

Τον περασμένο χρόνο, η Europol προειδοποίησε ότι η διαδικτυακή παιδική πορνογραφία, περιλαμβανομένης της απευθείας μετάδοσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, γνωρίζει αύξηση.
Στην Ολλανδία, χθεσινό δημοσίευμα ανέφερε ότι η αστυνομία χαρακτήρισε για πρώτη φορά "εθνική απειλή" την παιδική πορνογραφία.
Εγκληματικά δίκτυα και δίκτυα παιδεραστών χρησιμοποιούν συχνά το "Dark Web" (δηλαδή, τον ανώνυμο ιστότοπο, στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες) και το Tor (δηλαδή, το σύστημα που δίνει στους χρήστες του την δυνατότητα ανωνυμίας στο Διαδίκτυο) για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να διανείμουν στο Ίντερνετ φωτογραφίες από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

www.protothema.gr