Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:16 | 24/01/2019

Για τις συνέπειες της αυριανής ψηφοφορίας προειδοποίησε τους βουλευτές όλων των κομμάτων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως:“Εαν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη ημέρα”.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι δε θα απεμπολήσει το δικαίωμα ως πρωθυπουργός εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, παρότι η ίδια η συμφωνία στερεί μόνο την Ελλάδα από αυτή τη δυνατότητα.

Στον απόηχο και της δήλωσης του Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ οτι ακύρωσε το Βουκουρέστι, ενώ δήλωσε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής δε θα αποδεχόταν ποτέ μακεδονικό λαό και γλώσσα.

Σε αντίθεση δε με τον Αντώνη Σαμαρά εκτίμησε ότι αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα και όχι τόσο το όνομα.
[custom:google-ads]
“Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της” σημείωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

“Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας” πρόσθεσε και συνέχισε:

“Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008.”

Αυτό όπως επισήμανε διότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.

“Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία υπάρχει ήδη ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων” σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναρωτήθηκε:

“Και μετά τι γίνεται;Θα συναινούμε αυτόματα στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου επειδή αυτό ορίζει η συμφωνία που υπογράψατε;”

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε λοιπόν ότι: “Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο.”
[custom:google-ads]
Δήλωσε ότι ηδιαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών, και πως η Ελλάδα θα διατηρήσειστο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους, δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.

“Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα”, τόνισε.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει πει μία ακόμη φορά (στην ΠΕ της ΝΔ) ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν μπορεί να έχει γνώμη για την ενταξιακή διαδικασία, ωστόσο πρώτη φορά μίλησε τόσο ξεκάθαρα για βέτο και περιέγραψε πως δε θα αποδεχθεί αυτή την ερμηνεία της συμφωνίας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis