Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:16 | 11/07/2017

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουλίου 2017 στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης στην Κομοτηνή η πολύκροτη «Δίκη των 58» με κατηγορούμενους Έλληνες και αλλοδαπούς, πολλοί από τους οποίους κάτοικοι Καβάλας, για την υπόθεση διακίνησης ινδικής κάνναβής και κοκαΐνης που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη στις αρχές του 2016. Τότε, η Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας είχε συλλάβει δεκάδες άτομα, στο πλαίσιο εξάρθρωσης σπείρας που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή και όχι μόνον.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 (είχε προηγηθεί, την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017 η εκφώνηση της υπόθεσης και οι διορισμοί των συνηγόρων υπεράσπισης για όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο επ’ αμοιβής), με τους δεκάδες κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους να «πλημμυρίζουν» την αίθουσα του Εφετείου!

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε την απόφασή του και τις ποινές όσων κρίθηκαν ένοχοι περί τις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουλίου 2017.

Από τους συνολικά 58 που «έκατσαν» στο εδώλιο, οι 30 κρίθηκαν αθώοι και οι 28 ένοχοι, με τις ποινές, για κάποιους από αυτούς, να κρίνονται ως ιδιαίτερα «βαριές»! Η αθώωση των περισσότερων από τους μισούς και πλέον που κρίθηκαν αθώοι, οφείλεται στο ότι η κατηγορία σε βάρος τους μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα και με βάση τον Νόμο 4411/2016 άρθρο 8, υπήρξε παραγραφή της δίωξης υφ’ όρων.

Σε ό,τι αφορά τους ενόχους, το Δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά όπως αυτό του πρότερου έντιμου βίου ή της καλής διαγωγής μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, ωστόσο δεν αναγνώρισε σε κανέναν κατηγορούμενο τον ισχυρισμό της τοξικομανίας.

Ένταση, γιουχαΐσματα και ένα… μπουκάλι νερό!

Η ήδη «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Δικαστηρίου «φορτίστηκε» ακόμη περισσότερο κατά τη διαδικασία εκφώνησης των ποινών από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου. Εκείνη τη στιγμή, αντιδρώντας στο ύψος της ποινής που του επεβλήθη, ένας εκ των κατηγορουμένων ξεκίνησε να υβρίζει την Έδρα, ενώ αμέσως μετά εκσφενδόνισε προς τον Πρόεδρο ένα μπουκάλι νερό!

Τα γιουχαΐσματα και οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν και από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους με το πέρας της εκφώνησης των ποινών, οι οποίες εκτείνονται από τα 6 χρόνια κάθειρξη έως και τα… 33 (με εκτιτέα, ανώτερο, τα 25).

Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση επί των ποινών. Για τους περισσότερους από αυτούς, η αίτηση εφέσεως δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα, όπερ σημαίνει ότι οδηγήθηκαν κατευθείαν στη φυλακή. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό την επιβολή περιοριστικών όρων: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τακτική εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα και για κάποιους από αυτούς και καταβολή χρηματικής εγγύησης.

«Μακρύ» το κατηγορητήριο

Οι 58 που δικάστηκαν στο Εφετείο κατηγορούνταν για σωρεία αδικημάτων, όπως:

  1. Εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στην επικράτεια κατ’ εξακολούθηση.
  2. Μεταφορά ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση.
  3. Κατοχή ναρκωτικών ουσιών άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, κατά μάνας και από κοινού.
  4. Αγορά ναρκωτικών ουσιών άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, κατά μάνας και από κοινού.
  5. Πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση.
  6. Μεσολάβηση σε αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση.
  7. Ηθική αυτουργία σε πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση.
  8. Άμεση συνέργεια σε πώληση ναρκωτικών ουσιών άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.
  9. Κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθηση.
  10. Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, κατά μάνας και από κοινού.
  11. Αγορά ναρκωτικών ουσιών, τελεσθείσα από κοινού, κατά μάνας και κατ’ εξακολούθηση από υπάλληλο ο οποίος λόγω της υπηρεσίας του ασχολείται με τα ναρκωτικά και τη δίωξή τους.
  12. Κατοχή ναρκωτικών ουσιών, τελεσθείσα από κοινού, κατά μόνας και κατ’ εξακολούθηση από υπάλληλο ο οποίος λόγω της υπηρεσίας του ασχολείται με τα ναρκωτικά και τη δίωξή τους.
  13. Ηθική αυτουργία, τελεσθείσα από κοινού, κατά μόνας και κατ’ εξακολούθηση σε αγορά ναρκωτικών ουσιών.
  14. Ηθική αυτουργία, τελεσθείσα από κοινού, κατά μόνας και κατ’ εξακολούθηση σε μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.
  15. Ηθική αυτουργία, τελεσθείσα από κοινού, κατά μόνας και κατ’ εξακολούθηση σε κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
  16. Καλλιέργεια φυτών ινδικής κάνναβης.
  17. Συγκομιδή φυτών ινδικής κάνναβης.
  18. Εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών σε σωφρονιστικό κατάστημα.
  19. Ηθική αυτουργία σε εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών σε σωφρονιστικό κατάστημα.
  20. Συμμορία προς διάπραξη κακουργημάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε περισσότερα στο kavalapost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis